Hlavní obsah

Voda na Orlíku je čistší, po koupání na Slapech byste se stále měli sprchovat

Právo, Radek Plavecký

Nejnovější měření čistoty vody v nejoblíbenějších rekreačních lokalitách ukazují, že kvalita vody nad orlickou přehradou je výrazně lepší. Ne úplně vhodná voda ke koupání stále zůstává na Slapech, kde se ale situace také v posledním týdnu zlepšila.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Přehrada Orlík

Článek

„Máme čerstvé výsledky z kempů Trhovky a Popelíky a určitě se to během posledního týdne změnilo k lepšímu. Ze třetího stupně, který znamená, že voda je nevhodná ke koupání pro vnímavé jedince, teď změníme hodnocení na stupeň jedna nebo dvě,“ potvrdil ve čtvrtek Právu Luboš Mandík ze středočeské hygienické stanice.

Voda v těchto lokalitách byla silně znečištěna naplaveninami z nedávných povodní, správci toku je postupně sbírají a odvážejí. Začaly se také objevovat sinice.

„Poslední měření ukázalo, že je to teď dobré, ale samozřejmě se to může během jediného týdne zase změnit. Pokud bude teplo, začnou se rychle množit, protože mají ve vodě dost živin,“ dodal Mandík.

Slapy ještě nejsou ideální

Naopak ne úplně vhodná ke koupání stále podle něj zůstává voda na Slapech, i tam se ale během minulého týdne situace výrazně zlepšila. Nikde, kde se na tocích výrazně podepsaly záplavy, hygienici už nenašli biologické ani mikrobiologické znečištění, které by překračovalo hygienické limity kvality vod pro koupání ve volné přírodě. Koupat se tady sice zdraví lidé mohou, ale hygienici doporučují po koupeli na Slapech sprchu v pitné vodě, jinak by mohli mít zvláště citlivější lidé různé zdravotní problémy, např. vyrážky, zánět spojivek nebo při polknutí vody s obsahem sinic žaludeční a střevní potíže.

Mírně zhoršená kvalita vod byla zaznamenána také na Komárovském rybníku na Mladoboleslavsku a na koupališti Březnice v okrese Příbram, ale koupání to nijak neomezuje.

Zcela čistá je podle nejnovějších testů voda například v jezeře Poděbrady nebo přírodním koupališti Mcely na Nymbursku.

Reklama

Související články

Hygienici zakázali koupání v polenském Pekle

Na Vysočině bylo hygieniky zakázáno koupání v polenském rybníku Peklo. Zvýšené množství sinic a chlorofylu by mohlo ohrozit zdraví rekreantů. Z 19 hodnocených...

Výběr článků

Načítám