Hlavní obsah

Korsika je smaragdem Středomoří

Právo, Petr Blahuš

Slunce se tak často milovalo s mořem, až se zrodila Korsika. Těmito slovy popsal výjimečnost nejzelenějšího a nejpestřejšího ostrova Středomoří ve svém slavném románu Malý princ spisovatel a pilot Antoine de Saint-Exupéry.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Korsika je skvělou destinací i pro vysokohorské turisty.

Článek

Ostrov Korsika je rájem hlavně pro ty cestovatele, kteří preferují aktivní trávení volného času. Dovolená tady není sice zrovna levná, ale ani enormně předražená. Zvláště pokud se sem vydáte mimo sezónu, která kopíruje naše letní prázdniny. Ceny ubytování a služeb pak klesají až o polovinu.

Vzhůru na túru

Pozdní jaro, kdy celý ostrov omamně voní milióny květů makije (tak je označována směsice středomořských keřů a trav), nebo časný podzim, kdy krajinu už nespaluje žár, jsou tou nejlepší dobou pro návštěvu. Včetně koupání a potápění v křišťálově průzračném moři.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Výlety do horských oblastí Korsiky jsou nezapomenutelným zážitkem

Mnoho návštěvníků ostrova vyráží hned po příjezdu do hor. Oblíbené jsou hlavně tři trasy. Monti i mare, vedoucí od pobřeží do hor, nebo Mare i mare, které překonávají ostrov napříč.

Doslova legendou je ale GR 20, nejtěžší dálková trasa Evropy vedoucí fantastickou krajinou Korsických Alp. Do jejího cíle však po téměř 200 kilometrech a nejméně dvou týdnech zničujících horských pochodů dorazí jen zlomek vytrvalců.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Turisté si na ostrově volí terén podle svých fyzických schopností. Projít se mohou i v mírnějším terénu

Milovníci klidných lesních túr pod skalními stěnami si tak dají trek kolem Paglia Orby, přezdívané podle tvaru Korsický Matterhorn, nebo se projdou mimořádně krásným lesem kolem sedla Vizzavona.

Vysokohorští turisté nevynechají hřebenovku kolem Monte Incudine a zastánci takřka lezeckých partií si nenechají ujít odbočku Alpine Route přes monumentální skalní masiv Bavella, překonání skalního kotle Cirque de la Solitude či nejvyšší úsek GR 20 u průsmyku Capitellu ve výšce 2200 metrů.

Koupací ráj

Už na počátku června je voda v moři teplá na šnorchlování. Vybrat pětici nejkrásnějších pláží Korsiky je ale těžký úkol. V severní části ostrova je královnou bezesporu Saleccia. Dostat se sem lze z přístavního městečka Saint-Florent lodí nebo pěšky po pobřeží. Na zdejším pásu bílého písku a tyrkysové vody se natáčel i slavný válečný film Nejdelší den.

Řadu krásných pláží najdeme v okolí Ile Rousse, proslulém navíc svými načervenalými žulovými útesy. Na jihu Korsiky jsou proslavené pláže hlavně mezi Bonifaciem a Porto-Vecchiem. Například jako banán prohnutá Rondinara nebo Palombaggia, Folacca a Santa Giulia, jejíž mělkou vodu, písečné dno a možnost stínu ve voňavé makiji uvítají rodiny s dětmi.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Dovolená na Korsice není jen o koupání v moři. Ostrov toho nabízí mnohem více

Pocit trosečníka lze zažít na krásných plážích žulových ostrůvků Ile Lavezzi v úžině mezi Bonifaciem a Sardinií. Podle názoru některých cestovatelů mohou zdejší pláže a moře konkurovat Seychelám.

Na Korsice se dá koupat také v mnoha horských jezírkách a vodopádech. Proslulé jsou kaskády Polischellu, kde může provozovat oblíbený canyoning celá rodina. Krásná jsou i jezírka na řekách Solenzara, Tavignano a Vecchio.

Drsná krása vnitrozemí

Na své si ale na Korsice přijdou i milovníci starých vesnic v horách, které díky domům postaveným z kamenů vypadají spíše jako evropské Machu Picchu. Čas zde dosud plyne jen zvolna a třeba do oblasti Castagniccia (po našem Kaštanov) ještě zhoubný turismus nedorazil. Jedná se o utajený šperk Korsiky s neporušenou přírodou a po staletí se neměnícím životním rytmem horalů. Krajina je tu protkána serpentinami silniček, ale zdejší nádherné výhledy na moře si vychutná jen ten, kdo má vlastní auto nebo aspoň dobré kolo.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Hornatá, drsnější, část ostrova nabízí úchvatné výhledy

Na svazích masivu San Petrone nad městečkem Cervione se v několika patrech nad sebou choulí vesničky vystavěné z místních kamenů, což jim dodává vzhled pevností. V zimě má každá osada vlastní heliport pro zásobování a evakuaci nemocných – když celý horský kraj zapadne sněhem, není v lidských silách zdejší serpentiny protáhnout.

Krása přístavů

Jen málokdo zná malebné rybářské přístavní vesničky na poloostrově Cap Corse. Každý den odtud za svítání malé lodě vyrážejí na lov garnátů, chobotnic, pražmanů a jiných mořských tvorů, kteří se pak večer stávají čerstvými ozdobami v nabídce zdejších restaurací.

Pro poutníky zůstávají i tato místa spíše „hic sunt leones“, protože většina si spíše nenechá ujít mondénní (a mnohem dražší) Bonifacio s velkou pevností, posazenou na vápencových útesech jako orlí hnízdo.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Korsické přístavy jsou vskutku romantickým místem

Dalším krásným místem Korsiky je Ile Rousse, postavený na ostrově z červené žuly u pobřeží tyrkysového moře. Mnohem hezčí je ale pro svůj klid Saint-Florent. Choulí se pod vysokými kopci, na jejichž závětrné straně se daří skvělým vinicím, a jeho úzké uličky skrývají kromě kvalitních restaurací jednu z největších kulinářských pecek celé Korsiky – zmrzlinárnu v ulici Fornellu, kde mají vždy kolem 50 druhů zmrzliny. Mimo obvyklé chutě je mezi nimi vynikající sýrová a la brocciu, myrtová, kaštanová nebo s příchutí květů makije.

Sardové, megality a další záhady 

Jednou z největších záhad historie ostrova je zjevení, osudy a zánik tajemné civilizace Šardenů (Sardů), podle kterých dostala jméno sousední Sardinie. Nejvíc památek na tento „mořský národ“ se zachovalo na planině Cauria. Je to jedno z nejmystičtějších míst Korsiky.

Mezi skalami na planině Cauria rostou krom neprostupných houštin maquis také háje cesmínů a korkových dubů. Blízko sebe se tu nacházejí řady menhirů Stantari a Renaju a obří dolmen Fontanaccia. Nikde se tu, na rozdíl od nedaleké Filatosy, neplatí vstupné, ale najít sem cestu není lehké. Stantari tvoří devět kamenů, jeden má na sobě vytesaný meč a další dva tváře s ústy otevřenými ve výkřiku.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Na své si na Korsice přijdou také nadšenci do historie

Renaju na okraji háje makije tvoří větší kamenné řady. Asi 350 metrů od nich najdeme největší megalitickou památku na Korsice, dolmen Fontanaccia. Vůbec největší soubor megalitických památek – dokonce v celém Středomoří – se nachází v Paddaghiu (Pagliaju) a tvoří ho 260 menhirů starých asi 3200 let.

Rady na cestu

Ostrov ve zkratce

Ostrovu se díky jeho výšce říká Hora v moři. Žije zde 265 000 obyvatel, kromě Francouzů také Italové, Maročané, Arméni, Tunisané a malá řecká komunita. Díky posádce 2. výsadkového pluku cizinecké legie u Calvi možná uslyšíte i češtinu. Korsika je vzdálená 170 km od Nice a 150 km od Říma.

Doprava

Přímé letecké spojení od nás na Korsiku neexistuje. Z Prahy a Brna se dá letět pravidelnou linkou nebo nízkonákladovými společnostmi do Paříže, Lyonu, Toulonu a Nice, odkud jsou několikrát denně vypravovány spoje do Ajaccia, Calvi nebo Bastie.

Cenově výhodně lze také při dostatečném předstihu letět z Prahy do Pisy a odtud za dvě eura vlakem do Livorna, kde kotví trajekty do Bastie. Ty jsou levnější než trajekty z Francie, navíc se vyplatí porovnat ceny konkurenčních společností Corsica Ferries a Moby Lines. Rozdíl mezi nimi může být až 30 eur za plavbu pro pěšího turistu.

Přeprava auta vyjde podle sezóny a času na 50–100 eur. Řidič potřebuje zelenou kartu, doklady o vlastnictví vozu a mezinárodní řidičský průkaz. Počítejte ale s tím, že ostrá stoupání, klesání a serpentiny spolu s drsným stylem jízdy zdejších šoférů a balkánským způsobem pastevectví, kdy se stáda pasou a přesunují přímo po silnicích, pohříchu hlavně v zatáčkách, prověří vaše řidičské schopnosti i technický stav vozu.

Na ostrově funguje jen úzkorozchodka mezi Bastií a Ajacciem s odbočkou do Calvi. Jízdné je dražší než u autobusu, na druhou stranu koleje vedou fantastickou krajinou s mnoha tunely (nejdelší má čtyři kilometry) a mosty, jejichž autorem je Gustav Eiffel. Pojmem je pak vláček Tramway de Balagne. Jezdí podél pláží kolem Ile Rousse a všechny zastávky (na znamení) má co nejblíže těmto kouzelným místům.

Místní speciality

Korsická kuchyně je unikátní mix středomořské rybí kuchyně a poctivých horských kalorických bomb. Díky hornaté většině ostrova si můžete pochutnat ve spoustě kvalitních restaurací nejen na drůbeži, ale také na vepřovém, hovězím a skopovém. A též na divočácích. Znalci tvrdí, že díky jedlým kaštanům, jimiž se prasata živí, má jejich maso zvlášť lahodnou chuť.

Vynikající jsou i zdejší salámy, šunky a klobásy. Čím starší, tím lepší, takže nejvíce zaplatíte za ty s nevábnou plísní na povrchu nebo za ty, jejichž aroma už vábí mouchy.

Delikatesou jsou sýry, hlavně brocciu, vyráběný z kozího a ovčího mléka, stejně tak jako další druhy, nazývané chévre nebo brébis. Vynikající jsou také produkty z makije. Na mnoha místech lze koupit marmelády a přísady z myrty, cedrů, kaštanů atd. dochucených vanilkou nebo vlašskými ořechy.

Další lokalita Filatosa byla náhodně objevena až v roce 1946. Mezi skalami a na pláních tu vedle sebe stojí jak menhiry a dolmeny, tak zbytky nuraghů. Je zde také kruh pěti menhirů kolem olivovníku starého údajně 1200 let. Mnoho kamenů ale stojí osamoceně i na dalších místech ostrova, dva jsou dokonce součástí jeviště ve vinařském centru v Patrimoniu, kde se každý rok odehrává kytarový festival.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám