Hlavní obsah

Dvanácttisíckrát a naposled: Pilot končí na nejkratší letecké trase světa

Novinky, jky
Londýn

Nejkratší a dost možná i nejdražší letecká trasa v poměru na vzdálenost přichází o pilota, který ji za uplynulých 24 let absolvoval přibližně 12 000krát. Pilot Stuart Linklater ze společnosti Loganair byl nefalšovaným specialistou na let mezi ostrovy Westray a Papa Westray v Orknejích, který při dobrých povětrnostních podmínkách trval jen 47 vteřin.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nejkratší letecká trasa světa může působit komicky, místním obyvatelům ale velmi pomáhá.

Článek

Zpáteční letenka mezi oběma ostrovy vyjde aktuálně na 21 liber (638 korun). Vzdálenost mezi ostrovy Westray a Papa Westray je totiž vskutku zanedbatelná - méně než tři kilometry. Let trvá něco mezi 47 vteřinami a třemi minutami - vše záleží na rozmarech počasí a směru větru, potažmo jeho síle.

Aerolinky Loganair začaly provozovat nejkratší linku na světě v roce 1967. Pilot Stuart Linklater nastoupil do aerolinií v roce 1988 a velmi brzy začal na kuriózní trase létat.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejkratší let na pravidelné lince trvá jen minutu až dvě

"Opravdu jsem si svá léta na meziostrovních letech na Orknejích užil. Za těch 24 let jsem převážel mnoho zajímavých osob a s mnoha dalšími pracoval. Létání v jedněch z nejdrsnějších podmínek ve Skotsku mi přineslo za ty roky velmi solidní porci turbulencí, ale užil jsem si každou minutu," uvedl Linklater.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám