Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zlatavé osvěžení na pivních slavnostech i procházky přírodou

Novinky, Klára Fischleinová

Slunečné jarní počasí láká do lesů a mimoměstské přírody. Pokud by ale slunce vystřídaly mraky, není si proč zoufat, víkendový program nabízí po celé České republice aktivity i pod střechou. Umělecké i historické výstavy čekají na své návštěvníky, stejně jako interiéry nedávno zpřístupněných hradů a zámků.

Foto: Václav Lang, Novinky

Pokud se o víkendu slunce bude schovávat za mraky, v Sokolově vám zlatavé paprsky vynahradí vychlazená ochutnávka zdejšího piva. Ilustrační foto

Článek
Praha

Výstaviště ve znamení osobního rozvoje

Chcete-li změnit životní styl, nebo pokud vás fascinuje esoterika, jistě si přijdete na své na festivalu Evolution, který se koná od pátku do neděle na pražském Výstavišti. Soustředit se bude především na témata zdraví, biostyl, ekologie, esoterika, inspirace a osobní růst. Program festivalu zahrnuje také přednášky, diskuse a workshopy. Vše o festivalu Evolution naleznete zde.

Vyzkoušejte si slepotu

Už jen do konce dubna můžete navštívit unikátní Neviditelnou výstavu, která vás na chvíli přenese do světa, kde lidé žijí bez jednoho z pěti smyslů. Orientaci bez zraku, kdy musí více pracovat hmat a sluch, si vyzkoušíte ve ztemnělých místnostech, kde bude simulován ruch města i procházka lesem. Zkuste chvíli chodit poslepu tam, kde to neznáte. Více o výstavě čtěte zde.

Středočeský kraj

Ohlédnutí za knihtiskem

Zajímavá a zároveň vzdělávací výstava je od čtvrtka ke zhlédnutí v Kladně ve Středočeské mírové knihovně. Co dříve předcházelo tomu, než se kniha v konečné podobě dostala ke čtenáři? Jak pracoval grafik či ilustrátor? Na tyto otázky odpoví expozice Vzpomínky na knihtisk. K nahlédnutí bude návštěvníkům také nakladatelská korespondence, fotografie i sady dobových písem. Výstava není přístupná pouze v neděli a ve středu. V pátek je možné ji navštívit od 9:00 do 18:00, v sobotu mezi 9:00 a 12:00.

Jihočeský kraj

Výroční oslavy v klášteře

Jihočeský klášter Zlatá Koruna ve stejnojmenném městě zve tento víkend od soboty na speciální prohlídky i na nedělní slavnostní mši. Klášter totiž oslavuje 750 let od svého založení. V neděli mohou návštěvníci zavítat na přednášku soustředěnou právě na dobu založení kláštera. Poté jsou naplánovány prohlídky interiéru klášterních budov. Více o programu se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Vzpomínka na Dobrovského

Zámek v Chudenicích zpřístupnil novou expozici, která ve třech komnatách připomíná osobu, život a dílo vlastence Josefa Dobrovského. Památník národního písemnictví v Praze zámku k této příležitosti zapůjčil prvotisky jeho děl. Naučná výstava v romantickém prostředí zámku jistě zaujme školáky i jejich rodiče. Otevírací dobu zámku naleznete zde.

Karlovarský kraj

Sokolovské pivnosti

V sobotu od 12:00 zve Sokolov všechny milovníky českého piva do areálu kláštera na Starém náměstí VII. Tam se konají Pivní slavnosti, na kterých se bude pít výhradně zdejší zlatavý Permon. Nouze nebude ani o jídlo. K ochutnání bude pivovarský guláš. V rámci doprovodného programu se uskuteční soutěže i hudební vystoupení. Vstupné 25 korun bude následně věnováno místní nemocnici.

Ústecký kraj

Stařičké atlasy v zámecké výstavě

Od čtvrtka do neděle předvede návštěvníkům zámek Krásný Dvůr výstavu historických atlasů ze 17. století. Jejich původní domovinou bylo Nizozemsko, protože byly vytištěné v Amsterodamu. Atlasy budou na své obdivovatele čekat na samém konci zámecké prohlídkové trasy, a to ve Velkém reprezentačním sálu. Na prohlídku můžete dorazit oba víkendové dny mezi 10:00 a 17:00.

Liberecký kraj

Oživlé památky a větrání

Trochu čerstvého jarního vzduchu pustí o víkendu do svých útrob zámek Sychrov. O víkendu totiž plánuje velké jarní větrání, v rámci kterého zpřístupní například podkrovní prostory či komnaty 2. patra. Oba dny otevře turistům své brány v 10:00. Prohlídky je nutné si rezervovat. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Vítání jara v rytmech rocku

Ve westernovém kempu Vochtánka v Potštejně zazní v sobotu od 19:00 rocková divočina hned několika kapel. Vystoupí tu Pitty Poky, E!E, Mordotua a další. Více o kempu a akcích hledejte zde.

Pardubický kraj

Četníci a jejich humoresky

Den otevřených dveří naplánovala na sobotu v Žamberku Policie ČR. Zve všechny zvědavce na prohlídku své moderní služebny. Půldenní akci pořádanou od 9:00 do 15:00 nazvala žertovně Četníci a Četnické humoresky. Detaily akce čtěte zde.

Vysočina

Odkudkoli, hlavně nahoru

Pamětní list a na něm razítko s motivem rozhledny obdrží každý, kdo se v sobotu vydá k rozhledně na Horním lese u Rovečného. Je jedno, jakou formu dopravy si zvolíte. Ať už dorazíte po svých, na kole, v autě či na motorce, zůstane vám na tento den památka v podobě pamětního listu, dostanete drobné občerstvení a dalekohledem se budete moci rozhlédnout do širokého okolí.

Jihomoravský kraj

Moderna v Brně

Dílo Zdeňka Plesníka a Miroslava Navrátila, kteří se nesmazatelně zapsali do dějin české architektury a designu 20. století, si můžete od poloviny minulého týdne prohlédnout v prostorách Jurkovičovy vily v Brně. Expozice nazvaná Po stopách moderny je otevřena denně kromě pondělí od 10:00 do 18:00. Veškeré informace naleznete zde.

Košt vín ve Valticích

Degustace vín nazvaná Aprílový košt vín na Siestě proběhne od pátku až do neděle ve Valticích. Účastníci ochutnají 100 vzorků od 10 vinařů, poslechnou si živou hudbu a ochutnají vepřové zabijačkové speciality. Více informací hledejte zde.

Olomoucký kraj

Víkend na túrách přírodou

V rámci akce Ekologické dny Olomouc se uskuteční tento víkend několik výletů do přírody. Například na sobotu je přichystána vlastivědná trasa pod Bradlem. Zahájit můžete víkend pátečním varhanním koncertem od 20:00 v olomouckém Chrámu svatého Michala. Více o akcích čtěte zde.

Zlínský kraj

Festivalové prolínání kultur

Neznámá země - festival, který si dal za cíl sbližovat rozdílné kultury, potrvá od pátku až do 30. dubna ve Zlíně. Program festivalu je o cestování a poznávání cizích krajů i mravů. Během festivalových dní bude řeč o ženách cestovatelkách, Antarktidě, Indonésii, Sibiři, Americe a dalších státech. Chybět nebudou taneční ani hudební vystoupení. Vše o programu hledejte zde.

Valašské Meziříčí představuje zvláštní umění

Kromě jiných také minimalisticko-seriální díla, na kterých autor Jakub Špaňhel využil techniku opakování malých motivů, vystaví od pátku Galerie Kaple ve Valašském Meziříčí. K vidění budou akty, krajinky, portréty, ale i zpracování moderních motivů, jakými například benzinové stanice bezesporu jsou. Více o výstavě čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Bruntál slaví 800 let

Výlety do minulosti si pro své návštěvníky vymyslelo město Bruntál. Zaprvé slaví osmisté narozeniny, zadruhé chce řádně uctít Mezinárodní den památek. Od pátku do neděle bude v Bruntále k vidění třeba historický originál Uničovské listiny z roku 1223. Umístěna bude v městské historické expozici na náměstí Míru. Originál mohou návštěvníci porovnat s přesnou kopií této listiny, kterou město nedávno zakoupilo.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám