Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na noční prohlídku zříceniny či na rockové Velikonoce

Novinky, Klára Fischleinová

Za světel míhajících se plamínků loučí se vydají návštěvníci zříceniny hradu Hauenštejn na speciální noční prohlídku, při níž bude řinčet ostří mečů. Více o alkoholu na Těšínsku se dozvědí účastníci výstavy v Muzeu Beskyd. Po celém Česku se v průběhu celého víkendu otevřou velikonoční jarmarky.

Foto: Archiv Muzea Beskyd

O vyšší spotřebě alkoholu na Těšínsku poutavě referuje muzejní výstava.

Článek
Praha

Velikonoční Náplavka

Farmářské trhy s velikonočním programem budou v sobotu okupovat kromě desítek dalších míst v ČR také pražskou Náplavku. Zavítat sem bude možné od 8:00 do 14:00. Kapela The Brownies zajistí živou pouliční hudbu. K dispozici budou dílny moderního a tradičního zdobení kraslic i malování na dřevěné dekorace. Více o náplni půldenní akce najdete zde.

Noční obloha v planetáriu

Romantický podvečer bez velikonočního šílenství si můžete užít na představení Noční obloha v pražském planetáriu. Diváci se seznámí s nejzajímavějšími souhvězdími severní i jižní polokoule. Pořad trvá necelou hodinu. Bližší informace se dočtete zde.

Pražský blešák na Tylově náměstí

Potřebujete se zbavit starého oblečení a harampádí, které vám doma už jen zabírá místo? Vyrazte na sobotní bleší trh na pražském Tylově náměstí mezi 9:00 a 16:00. Možná objevíte ve vyřazených věcech ostatních i nějaký skvost ke koupi. Více informací hledejte zde.

Středočeský kraj

Historické oslavy na Křivoklátě

Jak trávili Velikonoce naši předkové, se dozvědí sobotní návštěvníci Křivoklátu. Své umění představí šikovní řemeslníci i hudebníci. Program začne v 10:00 a končit bude okolo 17:00. Více o události naleznete zde.

Jihočeský kraj

Výlet k bobřímu hradu

Prodlužte si velikonoční víkend páteční odpolední procházkou k bobřímu hradu na Šumavě. Cesta povede mimo jiné i přes historické nádraží, účastníci výletu se nadýchají čerstvého jarního vzduchu a dozví se i fakta o zdejší přírodě i obyvatelích. Více o akci čtěte zde.

Hrad Velhartice otevírá kamenné komnaty

Poprvé v sobotu vpustí šumavský hrad Velhartice do svých interiérů letošní návštěvníky. Celý víkend i v pondělí budou prohlídky probíhat od 10:00 do 16:00. Hrad je zvláštní mimo jiné neobvyklým obranným systémem. Více hledejte zde.

Plzeňský kraj

Rozloučení se zimou

Společensko-sportovní klání spojující lyžování a golf pořádá Ski areál Špičák. V neděli začne od 10:00 série sjezdařských závodů. Podle ředitele závodu Josefa Tremla se lze přihlásit k účasti až do nedělní deváté hodiny ranní. Další informace o závodech uzavírajících zimní sezónu na Špičáku čtěte zde.

Karlovarský kraj

Hauenštejnská noční mystifikace

Tajuplná večerní prohlídka proběhne v sobotu od 19:00 na zřícenině hradu Hauenštejn. Svítit se bude samozřejmě ohněm, respektive loučemi, aby atmosféra byla maximálně autentická. K tomu dopomůže například i šermířské vystoupení. Více o chystané akci hledejte zde.

Ústecký kraj

Úštěk divadelní a soutěžní

Velký velikonoční jarmark spojený s divadlem a soutěžemi pro děti se usídlí v sobotu od 9:00 v Úštěku. Organizátoři samozřejmě v programu nevynechali ani výrobu pomlázek či krášlení vajec. Více se dočtete zde.

Liberecký kraj

Vajíčkovník už podesáté

Bílá sobota velikonoční bude Dolní Řasnici tradičně patřit slavnosti zvané Vajíčkovník. Účastníci průvodu se těsně po obědě vydají na statek Český svět, kde je čeká mimo jiné hudební program. Více informací hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Tradice na statku

Výstava malovaných kraslic, výuka techniky zdobení kraslic i povídání o velikonočních tradicích čeká na návštěvníky v třídenním velikonočním programu Šrámkova statku v Pileticích. Více se o statku dočtete zde.

Pardubický kraj

Hra o 13. komnatu

Zámek ve Slatiňanech pozve poprvé v nové sezóně návštěvníky do svého interiéru v pátek. Kromě běžné prohlídky zámku se ale můžete zúčastnit dobrodružné hry, při které sbíráte klíče, díky nimž později můžete pomyslně odemknout 13. komnatu některého z hradů, zámků či klášterů. Více o zámku Slatiňany i hře se dozvíte zde.

Vysočina

Originál Bible Kralické k vidění v knihovně

Původní vydání Bible Kralické psané v 16. století vystaví od soboty na celou návštěvnickou sezónu knihovna zámku Náměšť nad Oslavou. Dílo bylo před 400 lety vytištěno do jednodílné podoby, návštěvníci výstavy si ale prohlédnou všech šest částí originálu. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Pavlov 2013

Od 10:00 do 18:00 se v moravském Pavlově uskuteční další výstava vín organizovaná zdejšími vinaři. K degustaci zahraje od 12:00 cimbálová muzika. Bližší informace o akci čtěte zde.

Olomoucký kraj

Rockové Velikonoce s Alešem Brichtou

Netradiční oslavu svátečního období zvolila Litovel. Na sobotu pozvala do Velkého sálu zdejší Záložny rockové interprety jako Aleš Brichta Band, Venefica a Metallica revival Litovel. Hudební divočina spustí v 18:00 hodin. Informace o cenách vstupného naleznete zde.

Zlínský kraj

Galavečer pro trampy

Zámek Nový Světlov chystá na sobotu od 18:00 folkový a trampský galavečer. Vystoupí Wabi Daněk i Rudolf Křesťan. Bližší informace hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Fenomén konzumace alkoholu v muzejní expozici

Za posledních 20 let se spotřeba alkoholu na Těšínsku zvýšila o výrazných 28,6 procent. Expozice Muzea Beskyd proto v polovině února zahájila výstavu věnující se tématu konzumace a výroby alkoholu v tomto regiónu. Expozice končí v neděli, takže všichni zájemci mají během tohoto víkendu poslední možnost zhlédnout její exponáty. Vše o výstavě čtěte zde.

Dobové Velikonoce na zámku

Upravené interiéry zámeckých prostor a speciální květinové aranže podle historických předloh – na to vše se mohou těšit všichni, kteří se vydají o víkendu na zámek Raduň. Mimo jiné to, jaké velikonoční tradice ctili někdejší obyvatelé zámku, prozradí průvodci v rámci speciálních prohlídek. Více hledejte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám