Hlavní obsah

Novodobá Atlantida: Lázeňské městečko v Argentině pohřbila voda na 25 let

Novinky, Klára Fischleinová
Epecuen

Na podzim roku 1985, kdy oblast zachvátily silné deště, zatopila argentinský lázeňský rezort Epecuen stejnojmenná laguna. Voda s vysokou koncentrací soli pohřbila domovy zdejších rodin i turistický ruch tohoto místa.

BEZ KOMENTÁŘE: Argentinský Epecuen připomíná město duchů

 
Článek

Celých 25 let se rozpouštělo dříve rušné městečko Epecuen v agresivní slané vodě laguny, která ho v listopadu 1985 bez varování zatopila. Poté, co voda ustoupila, zůstalo opuštěné.

Dnes Epecuen už  jen vzdáleně připomíná ozdravný rezort, který vyhledávalo až 20 tisíc návštěvníků ročně. Městečko sousedící s několika lagunami nabízelo turistům asi 280 podniků. Mezi nimi byly hotely, restaurace i penzióny.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Ze staveb zbyly v Epecuenu pouze ruiny. Obyvatelé se sem už nevrátili, až na jednoho – staříka Pabla Novaka. Ten tu žije v provizorních podmínkách a své osamocené dny tráví cyklistickými projížďkami po okolí zřícených domů. Občas tu Novak narazí na zvědavce nebo sběrače zrezivělých kovů.

Foto: Profimedia.cz

Pablovi Novakovi je víc než 80 let. Osamělý život v Epecuenu mu ale nevadí.

Voda zanechala po svém ústupu bílou vrstvu soli na všem, co obklopovala. Viditelně poničené byly kromě staveb také hroby na zdejším hřbitově. Některé zůstaly po povodni otevřené.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhými roky pod slanou vodní hladinou utrpěly všechny části města. I hřbitov, který tu teď nemá kdo opravit.

Prozíravě se ještě před pohromou v roce 1985 zachovali někteří domácí mazlíčci, kteří podle vyprávění utekli pryč z městečka několik dní před tím, než se do ulic nahrnula voda. V té chvíli nikdo z obyvatel Epecuenu netušil, na jak dlouhou dobu se sem nastěhovala.

Ztracená Atlantida

Tuny slané vody pohřbily podle legendy také bájný kontinent Atlantida. Její poloha i vyspělá kultura je popsána v Platónových spisech. Existenci Atlantidy se nikdy nepodařilo dokázat, přesto se o ní stále vedou spory a debaty. Možná poloha tohoto kontinentu je v blízkosti Gibraltarského průlivu.

Reklama

Související témata:

Související články

Benátskými ulicemi plují ledové kry

Pravidelné záplavy ulic a domů v italských Benátkách získaly mrazivý rozměr. Místní obyvatelé i turisté se tu momentálně nebrodí jen vysokou vodou, ale hlavně...

Výběr článků

Načítám