Hlavní obsah

Podzemí Liverpoolu je prošpikované zapomenutými chodbami

Novinky, Klára Fischleinová
Liverpool

Zahalené tajemstvím a zavalené nepořádkem – to by se dalo říct o podzemních tunelech, které se klikatí pod čtvrtí britského Liverpoolu. Z jejich útrob teď dobrovolníci odklízejí za desítky let nahromaděné haraburdí a špínu.

BEZ KOMENTÁŘE: Pod Liverpoolem se ukrývá tajemná spleť tunelů

 
Článek

Pod Liverpoolem, konkrétně pod městskou částí Edge Hill, se rozkládá labyrint podzemních chodeb. Nebyly objeveny žádné záznamy, které by uváděly jejich přesnou délku nebo kterým směrem se vydat dovnitř. Na počátku 19. století nechal spleť tunelů vystavět podnikatel Joseph Williamson.

Stavbu podzemních chodeb svěřil Williamson vojákům, kteří se vrátili z napoleonských válek. Po roce 1840, kdy podnikatel zemřel, prostory chátraly a upadaly v zapomnění. Dnes jsou předmětem znovuobjevování liverpoolské minulosti a hlavně velkého úklidu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Parta dobrovolníků (skupina pojmenovaná Přátelé Williamsonových tunelů) pracuje na vyklízení skládky, která ve Williamsonových tunelech v posledních desetiletích vznikla. Chodby jsou zanesené mimo jiné i popelem a sutinami z přilehlé pekárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám