Hlavní obsah

Ze skotského mostu psích sebevrahů se vydalo vstříc smrti už přes 50 psů

Novinky, Klára Fischleinová

Most Overtoun ve skotské vesničce Milton je předmětem bádání záhadologů. Za posledních 50 let se tu totiž desítky psů pokusily o sebevraždu. Podle místních tady straší, vědci ale věří v racionálnější vysvětlení.

BEZ KOMENTÁŘE: Tajemný skotský most Overtoun je nebezpečným místem pro psy

 
Článek

V jihozápadním Skotsku leží kousek od Glasgow vesnice Milton. Ta je proslulá mostem Overtoun, který je opředený stíny jedné velké záhady. Už přes padesát let tady totiž psi mají tendenci páchat sebevraždu. Během procházky zkrátka přiběhnou k zídce a přeskočí ji. Na okraji mostu je dnes dokonce cedule, která vyzývá majitele k tomu, aby si psa hlídal.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Více než 50 psů (převážně labradoři, kolie a retrívři) od 50. let minulého století přeskočilo kamenné zábradlí mostu Overtoun. Přestože se k místu váží tajuplné legendy, vědci se snaží tuto záhadu vysvětlit pomocí pokusů a důkazů. Jeden z experimentů odhalil, že většině psů velmi výrazně „voní“ norek. Právě norci žijí v okolí miltonského mostu.

Tragický příběh Overtounu a přilehlého domu

Most ve vesnici Milton nechal v roce 1895 postavit John White, který vlastnil sídlo, jehož části chtěl takto propojit. Rozlehlá stavba později sloužila nacistům, krátce poté v ní byla zřízená nemocnice a porodnice, v roce 1948 pak část domu vyhořela. Následně v jeho prostorách fungovala porodnice a nakonec ho v 2. polovině minulého století osídlily náboženské organizace. Před necelými dvaceti lety se na mostě odehrála tragédie. Jistý Kevin Moy tehdy shodil z mostu svého synka v přesvědčení, že je antikrist. Poté z mostu skočil sám. Pokus o sebevraždu ale přežil.

Podle vědců je na základě výsledků provedeného experimentu možné, že psi zkrátka cítí pach norků a přirozeně se ho rozhodnou následovat. Netuší, že skokem přes okraj mostní zídky je čeká patnáctimetrový pád. Několik psů, kteří skok přežili, se po návratu na most pokusili o totéž. Téměř vždy se jednalo o stejné místo – koncovou část mostu.

Reklama

Výběr článků

Načítám