Hlavní obsah

Hrad Helfštýn chystá mimo tradiční akce atraktivní novinky. Hradní kino i divadlo

Právo, Miloslav Hradil

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku chystá letos pro své návštěvníky tradiční i nové akce. Poprvé se tu budou promítat filmy režiséra Jiřího Menzela, naopak jako každý rok se i letos Helfštýn promění v rejdiště kejklířů a žonglérů.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Hrad Helfštýn patří k nejnavštěvovanějším památkám v Olomouckém kraji.

Článek

O plánech helfštýnského hradu řekl Právu kastelán Jan Lauro: „Chceme vizuálně propojit strážce Moravské brány a Jantarové stezky - hrad ve Starém Jičíně, Helfštýn a hrad Hukvaldy, přičemž k tomu využijeme právě optiky z přerovské firmy."

Dvě z místních akcí totiž souvisejí s letošním výročím společnosti Meopta v Přerově, která vznikla v roce 1933 jako Optikotechna.

V každém z objektů bude podle Laura osazen velký nápis symbolizující akci a usazen dalekohled, v případě Helfštýna jej turisté najdou na východní terase. „Využít chceme toho, že ze starojičínského hradu je vidět jak na Helfštýn, tak i na Hukvaldy,“ uvedl kastelán.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci hradu mohou nakouknout pod pokličku tradičních řemesel.

Netradiční akce, která bude spojena i se soutěží o zajímavé ceny, se podle Laura uskuteční v sobotu 27. dubna, kdy na ni od 20:00 naváže na třetím hradním nádvoří třetí ročník Nočního kování. „Návštěvníci budou moci až do půlnoci sledovat při práci tvůrce, kteří vykovou výrobek pro Meoptu. Bude symbolizovat její produkci,“ konstatoval Lauro.

K výročí přerovské firmy se podle něj váže i další novinka v letošním programu Helfštýna, a to letní hradní kino, které tu bude k vidění na druhém nádvoří večer v sobotu 3. srpna. „Promítání bude věnováno filmům režiséra Jiřího Menzela, který má letos životní jubileum,“ podotkl kastelán.

Chybět nebude ani hradní divadlo

Poslední z letošních velkých novinek bude na hradě Helfštýnská pouť, která se uskuteční od pátku do neděle 5. až 7. července. „Rozhodli jsme se ji připravit v souvislosti s letošním cyrilometodějským výročím,“ poznamenal Lauro. Hrad se podle něj promění v historické tržiště, přičemž výrobky budou mnozí řemeslníci zhotovovat přímo na místě. „Helfštýn tak bude nejen velkým tržištěm, ale zároveň i dílnou,“ zdůraznil kastelán s tím, že v rámci pouti by se na hradě měla uskutečnit i bohoslužba.

Tradičně největším lákadlem hradu bude zřejmě i letos již 32. ročník mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston, které například loni přilákalo poslední srpnový víkend zhruba 9 500 lidí. K tradičním akcím bude letos na hradě patřit mimo jiné Rockový Helfštýn, festival vojenské historie či hradní bál.

Speciální velikonoční program chystají na hradě od 30. března do 1. dubna. Ani letos nebude na Helfštýně chybět Divadelní den pro děti i dospělé, Hradní kejkle, rozmanitá přehlídka žonglérů, kejklířů a artistů všeho druhu. Návštěvníci se budou moci zúčastnit také 3. ročníku přehlídky psích dovedností Hafani na Helfštýně, kterou správa hradu pořádá ve spolupráci s olomouckým agility klubem KiRiCAN.

Na podzim se na hradě uskuteční i komentované noční prohlídky. „Loni jsme je pořádali vůbec poprvé a byl o ně takový zájem, že jsme nebyli schopni uspokojit všechny zájemce. Chceme proto v jejich pořádání pokračovat,“ uzavírá Lauro.

Reklama

Výběr článků

Načítám