Hlavní obsah

Nové Hrady nabízejí atraktivní zimní zážitky

Právo, Vladimír Vácha
Nové Hrady

Novohradský hrad je po Hluboké nad Vltavou, Rožmberku a Hradním muzeu v Českém Krumlově čtvrtým historickým objektem na jihu Čech, který si mohou prohlédnout turisté i během zimy. I mimo sezónu má toto místo co nabídnout.

Foto: Profimedia.cz

Více o historii Novohradského hradu se můžete dozvědět už teď, nemusíte čekat na jaro a novou turistickou sezónu.

Článek

O tom, co mohou návštěvníci na Novohradském hradě v zimním období očekávat, Právo informovala Jitka Skořepová z českobudějovické územní správy Národního památkového ústavu.

„Zimní prohlídková trasa nabízí ke zhlédnutí byt panského úředníka a jako bonus nejzajímavější prostory první prohlídkové trasy, tzv. Buquoyský archiv a knihovnu s výstavou novohradského skla, včetně unikátního hyalitu. Součástí okruhu jsou také dřevěné pavlače, z nichž je vidět nejen na hradní nádvoří, ale rovněž na celé město,“ popsala stručně další z možností jak strávit příjemný den na jihu Čech Skořepová a připomněla, že návštěvníci nemusí mít obavy z nevytopených prostor. Pětačtyřicetiminutová trasa je totiž temperována.

Z Nových Hradů rovnou do Rožmberka

Za zážitkem přibližující historii je možné do Nových Hradů vyrazit v únoru a březnu vždy ve středu a pátek. Prohlídky v češtině začínají ve 13 hodin, v němčině pak o hodinu později. Atraktivní podívanou nabízí už třetí zimní sezónu i Rožmberk.

Návštěvníci mohou v Rožmberku nahlédnout do soukromí šlechtického rodu Buquoyů. Jak podotýká Skořepová, v polovině 19. století nechal Jiří Jan Jindřich Buquoy upravit pokoje ve 2. patře hradu k obytným účelům a nyní, po nedávné nákladné rekonstrukci, jsou zpřístupněny prostory jídelny, salónu, herny i pracovny.

Součástí rožmberské prohlídkové trasy je za příznivého počasí výstup na Anglickou věž. Do Rožmberka je možné se vydat od úterý do pátku. Prohlídky začínají v 11 a ve 13 hodin, o víkendech pak v každou celou hodinu od 10 do 15 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám