Hlavní obsah

Do Turína za mrtvolami kriminálníků

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turín

Muzeum kriminální antropologie Cesara Lombrosa v italském Turíně je značně neortodoxní. Je plné lidských lebek, mozků a koster z 19. století. Jde o jakési zhmotnění celoživotní práce italského fyzika a psychiatra Cesara Lombarda, který dal základy své podivné sbírce v roce 1878. Zdá se vám, že je celá sbírka poněkud morbidní. To se vám nezdá, ona je.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turínské muzeum vystavuje ostatky kriminálníků z 19. stoletíVideo: Reuters

 
Článek

Návštěva turínského muzea není pro každého. Pohled na stovky voskových hlav, pod kterými jsou popisky jako "Zloděj" či "Vrah" je totiž drsně naturalistický. Lombroso byl toho názoru, že kriminalitu v sobě člověk běžně nemá a domníval se, že jej k tomu nepřivádí ani společnost. Měl za to, že kriminální individua jdou poznat podle určitých rysů obličejových rysů, tvaru lebky či typu těla. Poznávacích znamení vedl Ital desítky.

Mnoho částí těl vystavených v muzeu Ital vyzískal z vězení bez souhlasu členů rodiny. Paradoxně, teď se po dlouhých letech ozývají členové dotčených rodin s tím, že nastal čas vrátit těla jejich předků. Muzeum však trvá na tom, že nejde o nějakou zvrhlou výstavu, ale unikátní náhled do důležité éry italské vědy.

Skutečností je, že značná část Lombrosovy práce byla později značně zdiskreditována, avšak právě on byl jedním z prvních vědců, který se začal zabývat více než trestnými činy právě motivy, návyky a rysy kriminálníků. Tím se stal nepsaným otcem moderní kriminologie.

V muzeu je vystaveno na 400 lebek, kostry, modely hlav kriminálníků, fotografie a zápisky, které si italský vědec k lidským ostatkům pořizoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám