Hlavní obsah

Istanbulský chrám Hagia Sofia má být opět mešitou

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Jeden ze symbolů Istanbulu, největšího města Evropy, tamní chrám Hagia Sofia, má být opět přeměněn na mešitu. Napsal to vatikánský list L’Osservatore Romano s odvoláním na katolickou tiskovou agenturu Kathpress.

Foto: Profimedia.cz

Hagia Sofia

Článek

O přeměně jednoho z turistických symbolů města na Bosporu nyní jedná turecký parlament na návrh občana z Anatolie, centrální oblasti Turecka. K posouzení návrhu vznikla parlamentní komise, která má vyslechnout zainteresované instituce a sdružení.

L’Osservatore Romano poukazuje na podobný případ z města Iznik ležícího asi sto kilometrů od Istanbulu, v němž bylo v roce 325 zformulováno dodnes používané nikajské vyznání víry.

Na mešitu byla vloni v listopadu přeměněna tamní bazilika, kde se v 8. století uskutečnil sedmý ekumenický koncil. Poislámštění chrámu kritizovali i turečtí intelektuálové, podle nichž měla být bazilika přeměněna na muzeum, podobně jako symbol Istanbulu.

Hagia Sofia, jedna z nejskvělejších památek pozdní antiky, byla po staletí centrem řecké pravoslavné církve. Jako mešita sloužila od dobytí Byzance Turky v roce 1453 až do roku 1935, kdy byla přeměněna na muzeum. Patří k nejoblíbenějším turistickým atrakcím města: loni ji navštívily více než tři milióny lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám