Hlavní obsah

Gigantický venkovní výtah hyzdí chráněnou oblast, nikdo ale nic nezmůže

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čínské provincii Hunan, konkrétně v oblasti místního přírodního bohatství Wu-ling-jüan, jezdí po skalnaté stěně pohoří nejvyšší venkovní, nejdelší dvojkabinkový a nejrychlejší osobní výtah na světě s takovou kapacitou. Až 50 turistů najednou vozí až do výšky 330 metrů. Během hodiny se tu vystřídá až 1380 lidí. Co na tom, že výtah působí v krásné skále jako pěst na oko. Turismus po čínsku.

Zimní projížďka nejdelším výtahem světa

 
Článek

Výtah, který drží hned tři „nej“ v Guinessově knize rekordů, jezdí po stěně skalnatého pohoří v čínské krajině Wu-ling-jüan. Ta patří od roku 1992 do světového dědictví UNESCO, proto místní výtah pobouřil ochránce přírody.

Výtah vznikal v letech 1999 až 2002, po prvotních bezpečnostních problémech byl znovu zpřístupněn veřejnosti o rok později. Jeho provoz se neobešel bez protestů ochránců přírody, kterým se nelíbí, že je právě v oblasti Wu-ling-jüan, která je už 11 let na seznamu světového dědictví organizace UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Skalní výtah v Wu-ling-jüan. Trojnásobný rekordman v délce, kapacitě a rychlosti.

Se svými stížnostmi ekologové neuspěli, protože obhájci projektu si prosadili, že výtah svojí velkou kapacitou naopak chrání zdejší horské stezky od nadměrného počtu turistů. Výtah tak rozdělil společnost na dva tábory. Jeden je vděčný za ulehčení cesty k výjimečnému výhledu, druhý hovoří o lenosti a necitlivosti k přírodě. Rozepře, kterou jen těžko někdo rozsoudí.

Zatímco výtah vyveze zvědavce nahoru asi za minutu, cesta dolů může těm, kteří by se báli absolvovat jízdu znovu, trvat přírodní cestou až dvě a půl hodiny. Výstavba výtahu vyšla v přepočtu na více než 384 miliónů korun.

Anketa

Odvážili byste se jet 330 metrů dlouhým výtahem v čínském Wu-ling-jüan?
Ano
77,5 %
Ne
22,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11577 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám