Hlavní obsah

Pohled z nejvyšší budovy západní Evropy stojí 750 korun

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V pátek byla za přítomnosti starosty Londýna Borise Johnsona veřejnosti poprvé otevřena vyhlídka mrakodrapu The Shard. Ten je se svými přesně 309,6 metry nejvyšší nejen ve Velké Británii, ale i v celé západní Evropě. V budově je 44 výtahů a pokrývá ji 11 tisíc skleněných panelů.

Foto: Profimedia.cz

Starosta Londýna Boris Johnson (uprostřed) v pátek slavnostně přestřihl pásku otevírající prostor výhlídky The Shard veřejnosti.

Článek

V téměř 310 metrů vysoké budově The Shard (Střep) jsou kanceláře, restaurace, hotel, byty a pro turisty nejatraktivnější několikapatrová vyhlídka. I přes svoji užitkovost je ale věž některým konzervativním Londýňanům trnem v oku. Jejím kritikem je dokonce i princ Charles, který její vzhled přirovnal ke stolní slánce.

Jídlo v místní luxusní restauraci nebo nocování v pětihvězdičkovém hotelu tady rozhodně není lacinou záležitostí. Koupě jednoho z bytů, které pokrývají 53. až 65. patro, pak vychází v přepočtu až na 1,6 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

V den otevření nejvyšší londýnské vyhlídky nepřálo počasí. Všudypřítomná mlha schovala velkou část města.

Z místní vyhlídky, která byla v pátek zpřístupněna prvním návštěvníkům z řad veřejnosti, je z 68. až 72. patra vidět z ptačí perspektivy na kilometry daleko. Tedy alespoň v případě, že se nepostaví do cesty počasí. To se stalo právě v den otevření vyhlídky. Kvůli mlze bylo vidět sotva na London Bridge, který se nachází kousek od věže.

Právě podle něj se původně měla jmenovat. Název London Bridge Tower se ale postupně změnil v The Shard of Glass (Skleněný střep), ten se později zkrátil pouze na současný The Shard. Ten je výstižný a zároveň jednoduchý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Londýnský mrakodrap Shard je nejvyšší budovou EvropyVideo: Reuters

Výhled z nově otevřených prostor věže vyjde čtyřčlennou rodinu za zvýhodněné vstupné na 90 liber, tedy v přepočtu na 2690 korun. To je více než dvojnásobek stejné vstupenky na pařížskou Eiffelovku. Jednoho dospělého člověka vyjde vstupné v přepočtu na 750 korun, za dítě zaplatí 570 korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Takhle se stavěl nejvyšší mrakodrap EvropyVideo: Reuters

Po krátkém prvenství v žebříčku nejvyšších evropských staveb předběhl The Shard ruský mrakodrap Mercury City v Moskvě. Ten měří 338 metrů a slouží primárně ke kancelářským a obytným účelům.

Reklama

Související témata:

Související články

Londýnské oko: Čaj ve výšinách nejen o páté

Londýnské oko, otáčivé ruské kolo s více než třiceti kabinkami pro turisty, nabízí půlhodinový pohled na věčně uplakané královské město Velké Británie. Z větší...

Výběr článků

Načítám