Hlavní obsah

Nejpodivnější suvenýr z Pekingu? Plechovka čerstvého vzduchu

Novinky, Jakub Kynčl
Peking

Na špatné ovzduší v Pekingu a dalších obřích městech si v posledních týdnech už nestěžují jen turisté, ale i místní. V Pekingu panoval několik dní dokonce stav ohrožení a normy polétavého prachu byly překračovány několikanásobně. Není tak divu, že se do prodeje dostaly plechovky plněné čistým vzduchem z panenské přírody. A věřte nebo ne, jdou na odbyt.

Číňan nabízí ve smogem zamořeném Pekingu plechovky s čerstvým vzduchemVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Čínský multimilionář Čchen Kuang-piao, který vydělal své jmění v oboru recyklace, začal v čínské metropoli prodávat plechovky plněné vzduchem z těch nejčistších míst v zemi. Vzduch ze Sin-ťiangu však nemá boháčovi primárně vydělat další peníze. Kuang-piao je především velký filantrop, který se tímto způsobem snaží upozornit vládu, že je znečištění měst kritické.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

"Chtěl bych říci starostům, šéfům regionů a ředitelům velkých firem, aby se slepě nehnali za růstem hrubého domácího produktu a výdělků na úkor našich dětí, vnoučat a prostředí, ve kterém žijeme," uvedl Čchen Kuang-piao, jehož jmění se odhaduje v přepočtu zhruba na 14 miliard korun.

Měření prachových částic PM2.5 dopadalo v posledních týdnech v Číně opravdu tragicky. Doporučovaný limit těchto částic, které jsou absorbovány plícemi a mohou způsobit vážné srdeční a plicní choroby, je podle Světové zdravotnické organizace 20 mikrogramů na metr krychlový. Jakékoliv hodnoty nad 300 už pak představují velký hazard se zdravím. V Pekingu však v posledních týdnech běžně naměřili hodnoty okolo 500, 12. ledna dokonce i 755.

Foto: Profimedia.cz

Smogová situace v Pekingu byla v průběhu ledna kritická.

Turistům se proto v průběhu ledna doporučovalo, aby se Pekingu, který je domovem zhruba 20 miliónů lidí, vyhnuli. To je ovšem při cestě do Číny poměrně komplikovaná a nešťastná záležitost, protože právě v tomto městě se ukrývá velké množství lákadel, které turisty do Číny vábí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám