Hlavní obsah

Až zemře poslední přeživší smrtícího útoku, přestane prý potopená loď slzet palivo

– Honolulu
Novinky, Jakub Kynčl, Novinky (Honolulu)

Bylo krátce po osmé hodině ranní 7. prosince 1941 a americké bitevní lodi USS Arizona odtikávaly poslední minuty "života". Havajský poklid tehdy v Pearl Harboru na ostrově Oahu zcela rozcupoval překvapivý útok japonských vojenských jednotek. Hlavní obětí se stala právě bitevní loď Arizona, na které přežilo pouze 335 z 1512 členů posádky. Stísněná atmosféra neopustila místo útoku ani po desítkách let.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Památník obětí se nachází přímo nad vrakem potopené bitevní lodi.

Článek

Nejhorší den pro americkou armádu vůbec. Tak je i s odstupem času hodnocen 7. prosinec 1941, kdy Japonci zaútočili na Pearl Harbor. Přístav nacházející se pouhých několik desítek kilometrů od světoznámého města Honolulu je nejpopulárnější turistickou atrakcí na celé Havaji. Řadového cestovatele možná zarazí, že pomník lodi USS Arizona, nacházející se přímo nad samotnou potopenou lodí, navštěvují nejvíce Američané a právě Japonci, kteří její zkázu způsobili. Přesto se však tyto dva národy na tomto smutečním místě tolerují a nic si nevyčítají.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vrak lodi USS Arizona se nachází přímo pod památníkem.

"Útok to byl drtivý. Jedna z pum vážících zhruba 800 kilogramů pronikla skrz opevněnou palubu do nitra lodi, nedaleko místa, kde byla skladována munice a zásobníky paliva. Následný výbuch byl neskutečný. Ti členové posádky, kteří byli blízko, se doslova vypařili. Další zabila tlaková vlna. I ti, kteří přežili, měli vážná zranění a zejména mohutné popáleniny z vody, která byla pokrytá hořícím palivem," popsala smutné chvíle místní průvodkyně.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Palivo z lodi USS Arizona uniká už více než sedm desítek let.

Při útoku na Pearl Harbor přišlo o život celkem 1177 vojáků jen na této lodi. Ta nebyla na rozdíl od ostatních jako jediná vyzdvižena ze dna přístavu, protože to dost dobře ani nešlo," dodala průvodkyně.

Loď měla na palubě 5,7 miliónu litrů paliva

V roce 1962 vznikl přímo nad potopenou lodí památník, který nese název USS Arizona Memorial. V lodi jsou stále ostatky 1102 vojáků. Snad i proto je procházení památníkem nad vrakem lodi silným zážitkem. Jednou z nejpozoruhodnějších věcí je palivo, které stále z vraku lodi uniká do zálivu. Loď měla na palubě před útokem přibližně 5,7 miliónu litrů paliva. Po explozi hořela loď dva a půl dne, a není tak zcela jasné, kolik pohonných hmot na palubě lodi zbylo.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Člen americké armády drží minutu ticha na počest padlých vojáků z bitevní lodi USS Arizona.

Hladinu vody nad vrakem však stále zdobí černé slzy, jak je místní nazývají. Do vody se totiž z lodi denně dostane několik litrů paliva. V roce 1998 to byl ještě necelý litr, ale v roce 2006 byl naměřen únik v podobě devíti litrů paliva denně. Říká se, že vrak lodi USS Arizona přestane do zálivu uvolňovat palivo ve chvíli, kdy zemře poslední přeživší pasažér lodi. V lednu 2013 jich bylo naživu už pouhých 13...

Reklama

Výběr článků

Načítám