Hlavní obsah

Ďáblova lázeň u největších vodopádů světa. Jen tempo od jisté smrti

Novinky, Klára Fischleinová

Z Viktoriiných vodopádů ležících na africké řece Zambezi voda padá z víc než stometrové výšky. Kdo má ale pro strach uděláno, může se vykoupat přesně v místech, kde se divoká voda valí přes skalnatou stěnu dolů.

BEZ KOMENTÁŘE: Koupání v Ďáblově bazénu na Viktoriiných vodopádech.

 
Článek

Viktoriinými vodopády, ležícími na západním okraji Zimbabwe, proteče nepředstavitelné množství půl miliónu kubíků vody za pouhou minutu. Nejvíce vody tu proudí od dubna do června, kdy se zároveň tvoří více mlhy. Koneckonců právě s mlžnými opary je třeba při návštěvě tohoto místa počítat. Občas jsou vidět i ze vzdálenosti 40 kilometrů.

Dostat se pod váhu takového množství vody, jaké přetéká přes skalnatou hranici vodopádů, by nevyhnutelně znamenalo smrt. Pořádnou dávkou adrenalinu je proto koupání v místním přirozeně vzniklém Ďáblově bazénu. Za jeho kamenným okrajem začíná více než sto metrů hluboká propast, v níž končí každou minutu tuny vody padající z vodopádů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Tohle místo si přesto získalo oblibu u turistů cestujících s dětmi, stejně tak u starších cestovatelů. Řada z nich se nebojácně naklání přes okraj skály a zvyšuje tak dojem nezapomenutelného zážitku. Velké množství dobrodruhů odsud také fotí okolí. Domů se tak vrací s jedinečnými fotografickými úlovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám