Hlavní obsah

Po prehistorickém jezeru zbyla největší solná pláň světa

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardy tun soli, modré nebe a sem tam bílý mráček. Jako ráj na zemi působí Salar de Uyuni, největší solná pláň na světě. Leží na jihu Bolívie a k vidění jsou tu kromě přírodních unikátností také zástupy plameňáků a neobyvatelný solný hotel.

Foto: Profimedia.cz

Solný hotel na pláni Salar de Uyuni

Článek

Rozlehlá solná pláň Salar de Uyuni je kromě významného zdroje soli, které se tu vytěží ročně přes 20 tisíc tun, také turistickou Mekkou. Kdysi součást prehistorického jezera Minchin leží ve výšce přes 3500 metrů nad mořem.

Solná poušť je část roku domovem několika druhů plameňáků. Těm čvachtání ve slaných loužích nevadí. V sousedství Salar de Uyuni leží taktéž obří solná pláň Salar de Coipasa. Obě jsou výsledkem vyschnutí Minchinu.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov posetý stovkami kaktusů, které ve slaném prostředí dorůstají až neuvěřitelných rozměrů.

K solné pláni Salar de Uyuni patří několik ostrovů. Jeden z nich, nazývaný Rybí nebo někdy také Rybářský ostrov, je posetý kaktusy, z nichž některé dorostly až do výšky 12 metrů. Solný hotel, jenž je oblíbenou turistickou zastávkou, je sice neobyvatelný, na atraktivitě mu to ale neubírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám