Hlavní obsah

Daň za slávu: Pařížská Eiffelovka je jednou z nejvíce kopírovaných staveb světa

Novinky, Klára Fischleinová

Už dávno není výsadní pýchou Paříže. Svého času originální ocelová Eiffelova věž zdobící výhradně francouzskou metropoli je dnes symbolem i pro řadu jiných světových měst. Koneckonců předlohou byla i pro Petřínskou rozhlednu, které se přezdívá pražská Eiffelovka.

Foto: Profimedia.cz

Originál Eiffelovy věže v Paříži. Od některých replik je jen těžko rozeznatelná.

Článek

Svůj francouzský původ nezapře, je vysoká, štíhlá a elegantní. Když byla po dvou letech montáží v roce 1889 Eiffelova věž dokončena, se svojí tehdejší výškou 300 metrů triumfovala v žebříčku nejvyšších staveb světa.

Dnes měří včetně své špice (antény) ještě o 24 metrů více. Kromě výšky věže se především změnil postoj Francouzů, kteří tenhle pařížský skvost nejdříve nenáviděli. Byl jim trnem v oku, protože se lišil od všech ostatních staveb. Dnes mohou jen hrdě sledovat, jak se celý svět „opičí“.

Foto: Profimedia.cz

V Las Vegas je napodobenina Eiffelovky součástí hotelu Paris.

Asi není velkým překvapením, že v nevadském Las Vegas, pravděpodobně nejhravějším městě světa, vyrostla téměř dokonalá replika slavné pařížské Eiffelovky. Měří 165 metrů, tedy zhruba polovinu reálné výšky originálu, a je součástí hotelu Paris Las Vegas. Přehlédnout ji nelze stejně jako v Paříži ani v noci, protože je společně s celým hotelem výrazně osvětlená.

Třetinové výšky originálu dosahuje věž v parku nazvaném Okno světa, umístěném v čínském městě Šen-čen. Tam replika Eiffelovy věže měří 108 metrů a je jen jednou z mnoha architektonických napodobenin, které jsou tu k vidění. Kromě egyptských pyramid a miniatury indického Tádž Mahalu si tu lze prohlédnout také zmenšený Vítězný oblouk nebo Šikmou věž v Pise. „Jen“ 58 metrů pak měří kopie Eiffelovy věže v Durangu v Mexiku.

Foto: Profimedia.cz

Replika Eiffelovky v Shenzhenu v Číně.

Přesto patří k těm povedenějším kopiím. O něco volněji se inspirovala například Praha se svojí Petřínskou rozhlednou, Lion v domovské Francii, Rumunsko, Rusko, Texas i Řecko.

Eiffelovka ve zkratce

Umístění: Francie, Paříž

Originální název: La Tour Eiffel

Výška : Původně 300, dnes 324 metrů

Rok vzniku : 1889

Architekt: Stephen Sauvestre

Konstruktér: Gustav Eiffel

Využití: Dříve meteorologická stanice a restaurace, později televizní a rozhlasový vysílač

Zajímavost: Mezi její největší kritiky patřili spisovatelé Guy de Maupassant, Alexandre Dumas a Emile Zola

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám