Hlavní obsah

Severní Kypr, panenský kousek země

Novinky, Alena Kovářová, EXIM tours

Dlouhé písečné pláže, panenské zátoky a antické památky. Severní Kypr láká cestovatele svou mýtickou historií a malebnými zákoutími. Ne nadarmo se o ostrově říká, že jeho břehy byly rodištěm bohyně krásy a lásky Afrodity.

Foto: databáze CK EXIM tours, a.s.

Severní Kypr - přístav

Článek

Pobřeží, kde nikdo neleží

Na pobřeží Středozemního moře omývajícího Severní Kypr se hladce dostanete z Prahy na letiště Ercan už za tři hodiny. Čekat můžete všechno, jen ne přeplněné pláže. Místo nich vás nadchnou opuštěné zátoky s čistými, jemně písčitými plážemi i plážičkami a průzračným mořem. Přesto žijí místní městečka čilým denním i nočním ruchem. V místních restauracích a tavernách můžete ochutnávat speciality inspirované středomořskou a tureckou kuchyní. Severní Kypr, to je ale také úchvatné spojení pozůstatků antických staveb starověkých Řeků a Římanů, byzantských kostelů, křižáckých pevností a samozřejmě přírody, lákající k procházkám i cyklistickým výletům.

Díky své poloze v subtropickém pásu je letní sezóna na Kypru delší než v jižních částech pevninské Evropy. Od května do října tu teplota vzduchu neklesne pod 25 stupňů Celsia a přes léto neopouští tropickou třicítku.

Kam na nejkrásnější pláže

Kyrenia (Girne) je vzkvétajícím pobřežním letoviskem, které dosud nepohltil cestovní ruch, a tak je jako stvořená pro dovolenou plnou relaxace. Proplétat se tu můžete úzkými uličkami lemovanými krámky a za návštěvu stojí i místní trh s čerstvým ovocem, zeleninou a netradičními suvenýry. Nejpopulárnější pláží je bezpochyby Acapulco Beach, která je kilometr dlouhá a nabízí příjemné posezení v místních barech. Zhruba pět kilometrů od Kyrenie najdete pláž Escape, která je považovaná za vůbec jednu z nejkrásnějších na Severním Kypru.

Bohatství města Famagusta dosud připomínají honosné středověké stavby. Nejznámější z nich je bezesporu pevnost ve starém přístavu, tzv. Othellova věž. Název získala díky Williamu Shakespearovi, který sem zasadil děj své hry Othello. Z vrcholu věže si užijete nádherný výhled na celé město a přilehlý přístav. Opravdu monumentální je pak katedrála sv. Mikuláše, často přirovnávaná ke katedrále ve francouzské Remeši. Stejně jako v Kyrenii, i ve Famagustě najdete nespočet krásných pláží a zákoutí. Místní větší i menší hotelové komplexy nabízejí příjemné ubytování i skvělý servis.

Kam na výlet

Severní Kypr je země, kde slunce svítí 300 dnů v roce. Kontrastem kilometrů písčitých pláží jsou tu majestátní hory, dodávající ostrovu nádech bujné přírody, kde se tyčí starobylé kláštery jako ten sv. Barnabáše nebo St. Mamas Monastery. Za prohlídku určitě stojí i zřícenina hradu St. Hilarion, o kterém se říká, že inspiroval Walta Disneyho v pohádce o Sněhurce.

Pokud vás láká slunce a písek, vyražte si lodí okolo pobřeží. Výlet nabídne zastávky na Acapulco Beach a Escape. A pokud se chcete vydat ještě dál, loď vás zaveze až na poloostrov Karpaz. Říká se, že místní pláže jsou jedny z nejkrásnějších na celém světě.

Vydat se ale můžete i po stopách severokyperské historie. Ta vás zavede do „města duchů“ Varoshy. Tady se život zastavil před desítkami let a od té doby město pustne. V roce 1974 ho totiž obsadila turecká armáda a udělala z něj tzv. nárazníkové pásmo mezi tureckou a řeckou částí ostrova. Kyperští obyvatelé před armádou utekli a už se nemohli vrátit zpět. Světovým unikátem je také hlavní město Kypru, Nikósia, které je taktéž od roku 1974 rozděleno na dvě části.

Z historie ostrova

Kypr je třetím největším ostrovem ve Středozemním moři, v jehož blízkosti leží Řecko, Turecko, Jordánsko a Egypt.

Severní Kypr (Turecká republika severního Kypru nebo též Severokyperská turecká republika) je vlastně nezávislým státem ležícím v severní části ostrova. Nezávislost tu byla vyhlášena v roce 1983. Od jižní části ostrova, tedy od Kyperské republiky, je oddělen zelenou linií spravovanou OSN. Dalšími většími městy jsou zde kromě Kyrenie a Famagusty také Morphou a Rizokarpaso.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám