Hlavní obsah

Americký Phoenix dostane novou dominantu - futuristickou designovou rozhlednu

Novinky, jky
Phoenix

Arizona v čele s Phoenixem bude obohacena o výjimečnou designovou stavbu, která si dozajista ukrojí pořádný kus pozornosti turistů i místních. Za stavbou stojí společnost Novawest, která pověřila návrhem známou dánskou skupinu architektů BIG, kteří stojí už za velkým množstvím zajímavých staveb ve světě.

Foto: Novawest

Rozhledna bude vskutku nezaměnitelná.

Článek

Nová rozhledna by se měla tyčit do výše asi 128 metrů a její vršek by měl mít tvar spirály. Vyšší podlaží by měly obývat restaurace, výstavní prostory, bary a obchůdky. Návštěvníci by měli vystoupat do vrchní části budovy výtahem.

Foto: Novawest

Panorama Phoenixu už nebude stejné jako dříve.

Stejně jako mnohé další významné budovy, tak i tato stavba vyvolala pořádnou dávku kontroverze a poměrně rychle si vysloužila svou přezdívku - špendlík. Pravdou je, že v relativně placatém Phoenixu, který se stavěl ke konstrukci výškových budov značně odmítavě, bude rozhledna nepřehlédnutelná.

Foto: Novawest

Vizualizace v podání dánských architektů nemají chybu.

Kuriózní tak je, že roku 2003 navrhl městu miliardář Donald Trump výstavbu ubytovacího zařízení svého řetězce Trump International Hotel, přičemž budova měla měřit "pouhých" 58 metrů. Návrh byl jednoznačně odmítnut místními a zakázán.

Foto: Novawest

Takto by měla vypadat rozhledna zvrchu.

Novawest doufá, že se rozhledna stane turistickou atrakcí a bude zároveň multifunkčním prostorem pro místní, budou se zde moci pořádat večírky, společenské události či svatby. Výstavba by měla započít v srpnu 2013 a budova by měla být dokončena před finále Super Bowlu v roce 2015, které by se mělo konat právě ve Phoenixu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám