Hlavní obsah

CNN doporučila Košice jako jednu z nejlepších světových destinací

Bratislava

Americká televizní stanice CNN zařadila východoslovenské Košice mezi sedm nejzajímavějších turistických cílů letošního roku. Košice, které jsou spolu s francouzskou Marseille evropskou kulturní metropolí letošního roku, v žebříčku CNN obsadily třetí místo. Žebříček vede Skotsko následované marockým Rabatem.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Dóm sv. Alžbety - architektonická perla Košic

Článek

CNN návštěvníky láká na středověké centrum Košic, směsici architektonických slohů renesance, baroka a secese a na Košické zlato, které je oficiálním koktejlem města. Především ale upozorňuje na více než 300 kulturních akcí, které Košice coby Evropské hlavní město kultury roku 2013 chystají.

Čtvrté místo v žebříčku CNN obsadila subsaharská Afrika. Na pátém skončil americký Gettysburg, který letos slaví 150 let od slavné bitvy občanské války, která se odehrála 1.-13. července 1863, následuje nizozemský Amsterdam.

Sedm nejatraktivnějších destinací podle CNN
Skotsko
Rabat (Maroko)
Košice (Slovensko)
subsaharská Afrika
Gettysburg (USA)
Amsterdam (Nizozemí)
Kolumbie

Sedmičku top turistických destinací podle televize uzavírá jihoamerický stát Kolumbie.

Košice, které mají asi 250 000 obyvatel, jsou první slovenské město, které se stalo evropskou kulturní metropolí. Zahajovací akce se konají 19. a 20. ledna. Deník Korzár ale dnes na webu upozornil, že až sedm z deseti největších investičních projektů EHMK je tři až pět měsíců ve skluzu a v úvodu roku kultury bude staveništěm. Je mezi nimi prý i rekonstrukce gotické katedrály svaté Alžběty Durynské v centru východoslovenské metropole.

Košice jsou druhé největší slovenské město a jsou správním centrem východní části země. Turisticky není nijak atraktivní, v roce 2010 jej navštívilo necelých 150 000 turistů, většina z nich byli Slováci. Město má větší význam jako tranzitní destinace, leží v blízkosti hranic s Ukrajinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám