Hlavní obsah

Maďarská metropole může ztratit legendární zábavní park

Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Budapešťský městský park Városliget nabízí návštěvníkům koncentraci různých druhů zábavy od návštěvy zoologické zahrady, trvalého zděného cirkusu Nagycirkusz, termálních lázní Széchényi až po oblíbený lunapark Vidám Park (Veselý park).

Brány Vidám Parku se brzo definitivně uzavřou.Video: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Právě posledně jmenované atrakci, která patří léta k symbolům maďarského hlavního města, zvoní umíráček.

Foto: Ivan Vilček , Právo

Dřevěná housenková dráha se možná stane součástí zoo.

Vidám Park je ztrátový a to se v dnešních dobách neodpouští. Vedení hlavního města si nemůže dovolit dotovat roční ztrátu 50 až 150 miliónů forintů (4,5 až 13,5 miliónu korun). Navrhuje proto zrušení Vidám Parku, který navštěvovalo několik generací obyvatelů hlavního města, domácích i zahraničních návštěvníků.

Nemá se kam rozšiřovat

Výhodou městského parku bylo, že na relativně malém prostoru poskytoval tolik možností zábavy. To, co bylo kdysi považováno za přednost, se nyní stává nevýhodou. Kolem vyrostlo dvoumiliónové velkoměsto, městský park obklopuje železnice i výpadovka na dálnici a nemá se kam rozšiřovat.

Věhlasným lázním Széchényi a zděnému cirkusu Nagycirkusz to až tak nevadí, ale zoologická zahrada a Vidám Park začínají doplácet na omezený prostor. Zoo by ráda zvětšila výběhy pro zvířata, postavila nové pavilóny, ale není kde. Vidám Park chtěl získat nové moderní atrakce, ale nemá je kam umístit.

Foto: Ivan Vilček , Právo

Na moderní atrakce nebylo místo ani peníze

„Pro nás by bylo ideálním řešením rozšíření zoologické zahrady na území, kde nyní působí Vidám Park, nebo případné sloučení zoo se zábavním parkem,“ říká ředitel budapešťské zoo Miklós Persányi. Město prosazuje přestěhování zábavního parku do jiné části Budapešti, kde by byl prostor pro nové a moderní atrakce. Zoo by se tak mohla rozšířit o dalších šest hektarů.

Čísla nepustí

V časech největší slávy prošly branami Vidám Parku dva milióny lidí. Nyní klesla návštěvnost na 300 tisíc lidí ročně. Vedení parku se snažilo situaci zachránit nákupem několika moderních atrakcí, ale tím jen zvýšilo zadluženost. Naopak, budapešťská zoo zaznamenala v uplynulém roce 1,2 miliónu návštěvníků. Tato čísla mluví jasně proti Vidám Parku. Mladí lidé upřednostňují moderní atrakce, které park nabízí poskrovnu, a staré atrakce již mládež tolik neoslovují.

Výhodou městského parku bylo, že na relativně malém prostoru poskytoval tolik možností zábavy.

Podle předběžných plánů by se dvě historické atrakce – dřevěná housenková dráha a dřevěný kolotoč – zachovaly a staly by se součástí zoologické zahrady. Stoletý kolotoč byl před časem rekonstruován do původní podoby ze začátku 20. století.

Housenková dráha (Hullámvasút) na první pohled nevzbuzuje důvěru, ale neoddělitelně patří k Vidám Parku. Unikátní dřevěnou konstrukci sestrojili v roce 1922. Na trati dlouhé tisíc metrů dosahují vozy rychlosti až 40 kilometrů v hodině. Další slavná atrakce Zakletý zámek před lety při velkém požáru lehla popelem.

Končí po 60 letech

Vidám Park letos uzavře svou 62letou historii. Začátky poznamenala doba, v níž začínal. Pamětníci vzpomínají na všudypřítomné obří fotografie Moskvy a úpornou snahu, aby se park co nejvíce podobal moskevskému dětskému parku Gorkého.

Mladí lidé upřednostňují moderní atrakce, kterých je na území parku poskrovnu, a staré atrakce již mládež tolik neoslovují.

V těžkých dobách však Maďaři potřebovali trochu zábavy a v roce 1956 dosáhla návštěvnost dvou miliónů lidí. V tom čase bylo v parku až 65 atrakcí.

Vidám Park je pojem

Když se řekne Vidám Park, prakticky každý Maďar vyloví osobní vzpomínky na některou z atrakcí. „Patřil k nedělnímu programu. Šli jsme na procházku do městského parku, vyzkoušeli jsme několik atrakcí, koupili cukrovou vatu a bylo nám dobře,“ říká asi padesátiletý Ádám Kornél. „I když se objevily nové atrakce, pro mě je stará dřevěná housenková dráha stále jednička,“ uvedla Katalin Szendröová.

Foto: Ivan Vilček , Právo

Stoletý dřevěný kolotoč už tolik netáhne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám