Hlavní obsah

Janské Lázně a Pec pod Sněžkou se spojily v jeden SkiResort

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně se provozovatelé krkonošských lyžařských areálů snaží připravit návštěvníkům novinky a zlepšení, která lyžařům zatraktivní pobyt na horách. Před zahájením letošní zimní sezóny se podařilo propojit dvě největší lyžařská střediska východních Krkonoš, areál v Peci pod Sněžkou a v Janských Lázních.

Foto: SkiResort Černá hora-Pec

Díky propojení celkem pěti lyžařských center disponuje skiresort 33 kilometry sjezdových tratí.

Článek

Díky tomu je možné v nově vzniklém SkiResortu Černá hora–Pec používat společný skipas, který platí také v areálech Černý Důl, Svoboda nad Úpou a Velká Úpa.

„K propojení došlo poté, co společnost Mega Plus, s. r. o., se sídlem v Janských Lázních, dosud provozující lyžařský areál na Černé hoře v Janských Lázních, v Černém Dole a Svobodě nad Úpou, získala do dvacetiletého pronájmu lyžařský areál v Peci pod Sněžkou,“ vysvětlil jednatel společnosti Petr Hynek s tím, že smlouva hovoří o možnosti opce na dalších 20 let. Roční nájemné činí 15 miliónů korun. Současně se nový nájemce zavázal proinvestovat 350 miliónů korun do vylepšení areálu.

Díky propojení celkem pěti lyžařských center disponuje skiresort 33 kilometry sjezdových tratí, z nichž jsou plné tři čtvrtiny vybaveny technickým sněhem.

Dopravu obstarají skibusy

„Je zde celkem šest lanových drah a 33 lyžařských vleků. Jednou z lanovek je navíc jediná osmimístná kabinková lanovka v České republice, vedoucí z Janských Lázní na Černou horu. Tři sjezdovky nabízejí večerní lyžování v délce přes jeden kilometr.

Jedná se o Protěž v Janských Lázních a Javor 1 a 2 v Peci. Jedinečná je i 3,5 kilometru dlouhá Černohorská sáňkařská cesta,“ vyjmenoval Petr Hynek. V Janských Lázních ani v Peci pod Sněžkou se nezapomíná ani na milovníky běžeckého lyžování. Pro ně je zde průběžně upravováno na 90 kilometrů běžeckých tratí.

Foto: SkiResort Černá hora-Pec

„Pouze společný skipas však k propojení jednotlivých areálů nestačí. Nezbytné je i dopravní spojení mezi jednotlivými areály SkiResortu Černá hora–Pec. V období hlavní sezóny bude doprava zajištěna skibusy na 4 hlavních linkách, doplněná o síť City busů v Janských Lázních, Peci pod Sněžkou a v Černém Dole,“ upozornil Petr Hynek.

K větší spokojenosti návštěvníků SkiResortu Černá hora–Pec by měla přispět i řada dalších novinek.

„Mimo jiné bylo u Lesního domu v Janských Lázních vybudováno nové parkoviště pro 120 automobilů. Zvýšili jsme kapacitu zasněžovacího systému sjezdových tratí a na veškeré lanovky a vleky ve skiresortu jsme pořídili nový pokladní a odbavovací systém. Tyto nové turnikety umožní softwarové a komunikační propojení všech areálů. Zároveň jde o systém provádějící kamerový monitoring jízdenek a lyžařů, jenž by měl eliminovat neoprávněné užívání jízdenek lyžaři,“ vyjmenoval Petr Hynek.

Najdi si nalyžované kilometry

Jistým informačním nadstandardem pro zvídavé lyžaře, kteří mají rádi přehled o svém výkonu, je služba na webových stránkách skiresortu nazvaná Najdi si své nalyžované kilometry. „Každý si podle čísla karty, s níž během dne lyžoval, může nalézt, kolik kilometrů nalyžoval, na jakých lanovkách a vlecích se pohyboval,“ upozornil Petr Hynek.

Za kolik

Šest let se na území skiresortu jezdilo za jízdné nastavené před sezónou 2006/2007. „Letos však již musíme v souvislosti s avizovanou změnou sazby DPH a zvýšením cen vstupních nákladů navýšit cenu skipasů o pět procent. Zachováváme zvýhodněné jízdné pro návštěvníky SkiResortu Černá hora–Pec,“ prozradil Petr Hynek.

„Cena nejprodávanějšího skipasu, to znamená jednodenního dospělého skipasu v období hlavní sezóny, bude 620 korun,“ říká.

Na druhé straně přicházejí provozovatelé lyžařského střediska s řadou slev, které lyžování zlevňují. Finanční úsporou je pro rodiny s dětmi například zakoupení rodinného jízdného. „Podmínkou je, že prokážou, že je dětem do 10 let, a vztahuje se pouze na vlastní děti,“ upozornil Petr Hynek.

Foto: SkiResort Černá hora-Pec

Pro starší mládež je určeno juniorské jízdné (do 16 let) a pro nejstarší ročníky zase seniorské jízdné (narození před 1. listopadem 1949), u kterých je cena časového jízdného asi o 15 procent nižší proti cenám dospělého jízdného. Jednodenní skipas pro juniory či seniory tak přijde na 520 korun. Úspora je sto korun.

Desetiprocentní slevu zase mohou podle platných podmínek využít v rámci SkiResortu Černá hora–Pec majitelé Regioncard Krkonoše nebo karty hosta Pec pod Sněžkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám