Hlavní obsah

Na horách oslaví Vánoce a Silvestra přes 300 tisíc Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 210 000 lidí oslaví vánoční svátky a Silvestra na horách v Česku a 100 000 pojede do zahraničí, většinou do Alp. Vychází to z odhadů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Zájem Čechů je o pobyty na tuzemských a zahraničních horách přes svátky letos stejný jako minulý rok.

Foto: Skiareál Lipno, Právo

Zasněžování u Lipna

Článek

"Ceny českých hotelů se vyrovnávají s těmi zahraničními a vzhledem k tomu, že alpská střediska nabízí nejen lepší lyžařské podmínky, ale také lepší zázemí pro volnočasové aktivity po skončení lyžování, Češi jezdí na hory před svátky a během svátků čím dál víc do zahraničí," uvedla tajemnice asociace Kateřina Petříčková.

Chalupy a penziony v ČR nejsou na silvestrovské pobyty ještě vyprodány, rovněž tak termíny těsně po Vánocích. Neoblíbenějším místem Čechů, kteří se rozhodnou strávit Silvestra a Nový rok na horách, jsou Krkonoše, které si vybere přibližně čtvrtina návštěvníků. Nejoblíbenější zahraniční lyžařskou destinací je i letos Rakousko, následované italskými Alpami, Francií a Slovenskem.

Roste také podíl českých turistů se zájmem o kvalitnější ubytování s wellness službami. Průměrná doba pobytu se zkracuje. Nejčastěji volí Češi stále ubytování v apartmánech bez stravy, dále pak v hotelech se snídaní či polopenzí.

Ze zahraničí přijede asi 115 000 turistů

Do Česka přijede podle odhadů asociace na Vánoce asi 115 000 zahraničních turistů. Silvestr a Nový rok stráví v Česku okolo 180 000 návštěvníků, 72 procent cizinců oslaví Silvestra v Praze. "Podle vývoje příjezdů ve třech čtvrtletích 2012 očekáváme během letošních Vánoc meziroční nárůst příjezdů o pět až osm procent," dodala Petříčková.

Nejvíc do Česka jezdí během vánočních svátků turisté z Německa, Ruska a Itálie.

Rusové přijíždějí hlavně oslavit v ČR pravoslavné Vánoce, které připadají na 6. a 7. ledna. Incomingové cestovní agentury specializující se na ruskou klientelu hlásí plnou obsazenost jak v termínech Silvestra a Nového roku, tak i pravoslavných Vánoc.

Po zkušenostech z loňska, kdy byl dlouho nedostatek sněhu, lidé s nákupem zimní dovolené vyčkávali. Během listopadu měli Češi největší zájem o zájezdy do Rakouska, následně do Itálie, České republiky a Francie, informoval o tom Petr Čermák, manažer serveru Sdovolena.cz a Sletenky.cz.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám