Hlavní obsah

Pětina západních Němců nebyla i dvaadvacet let po revoluci na "východě"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Ačkoliv je to už dvaadvacet let, co se západní a východní Německo spojilo, nebyla pětina západních Němců nikdy ve spolkových zemích, které ležely na východ od železné opony. Podle německého deníku Der Bild jednadvacet procent tzv. Wessis neboli „zápaďáků“ nikdy nepřekročilo hranice bývalé NDR a pravděpodobně tak ani neučiní.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Jeden z nejšťastnějších dnů v novodobé německé historii: 9. listopadu 1989 Berlínská zeď padla.

Článek

Naproti tomu jen devět procent tzv. Ossis neboli „východních“ Němců nenavštívilo deset spolkových zemí, které náležely do roku 1990 k západní Spolkové republice Německo.

Z průzkumu deníku Der Bild je dále patrné, že tři čtvrtiny obyvatel současného Německa stále vnímají rozdíly v mentalitě a chování obyvatel obou bývalých států – západní SRN a východní NDR. Ačkoli negativnější postoje mají „východní“ Němci, kteří stále poukazují na to, že mají nižší platy než jejich „západní“ spoluobčané, současná kancléřka i současný prezident pocházejí právě z bývalé NDR.

Západní spolkové země přitom platí těm východním kompenzace kvůli sjednocení obou částí Německa, tato politika ale vyprší v roce 2019, od kdy se budou muset občané Berlína, Braniborska, Durynska, Meklenburska, Saska a Saska-Anhaltska finančně spoléhat jen na sebe.

Zatímco dvě třetiny občanů těchto spolkových států považují kompenzace za férové, stejný počet západních Němců si myslí, že musejí odvádět ze svých výdělků nespravedlivě mnoho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám