Hlavní obsah

Rady a tipy na cestu do Jižní Ameriky

Novinky, Lucie Poštolková

Řada cestovatelů dává přednost před lyžováním a sněhovým radovánkám, dovolené v teplých krajích. Pokud váháte či plánujete cestu do některého státu v Jižní Americe bez cestovní kanceláře, můžete využít toho, že do většiny států nepotřebujete vízum, nejdražší položkou bývá letenka.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z nejnavštěvovanějších památek je Machu Picchu v Peru.

Článek

"Na Jižní Americe je skvělé to, že až na dvě země, je pro nás bezvízová. Což je velmi příjemné, protože si můžeš cestu v klidu plánovat a nemusíš řešit vícenásobné přejezdy hranic. Obvykle bývá vízum jednovstupové a to lze vcelku snadno získat, ale vícevstupové je komplikovanější," řekl Novinkám Dan Pribáň, který se v neděli vydal na dobrodružnou výpravu do Jižní Ameriky. "V rámci očkování je potřeba mít jen žlutou zimnici, břišní tyfus, hepatitidu a doporučuje se ještě vzteklina," dodal.

Brazílie - pro turisty bez víza na 90 dnů

Počasí v Brazílii se odlišuje podle jednotlivých oblastí, protože země má tak velkou rozlohu, že zasahuje do různých klimatických oblastí. Okolí Ria de Janeira leží v subtropickém klimatu, nejvyšší teploty a dešťové přeháňky jsou od října do února. Tropické klima je například v okolí města Salvador, kam je nejlepší vyrazit v nejsušším období od ledna do února. Období dešťů tu kulminuje od května do července.

Vízum čeští turisté nepotřebují, nutný je ale cestovní pas s minimální platností šesti měsíců od data příjezdu. Při migrační kontrole může policie vyžadovat zpáteční letenku, mezinárodní zdravotní pojištění, potvrzení o účelu pobytu,  o zajištění ubytování (rezervace v hotelu, úředně ověřené pozvání) a prostředky na pobyt.

Repelent s sebou: V deštivé a teplé sezóně od prosince do května, místy až srpna, se objevuje horečka dengue, proti které neexistuje očkování. Nejohroženější oblasti jsou severovýchod, středozápad a stát Rio de Janeiro, jak uvádí na internetových stránkách Ministerstvo zahraničních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Výhled z pohoří Sugarloaf na Rio de Janeiro

Argentina - pro turisty bez víza na 90 dnů

Argentina se táhne podél pohoří And. A kromě toho, že zasahuje do více podnebných pásem, záleží, jestli budete trávit více času v horách nebo na pobřeží. Obecně platí to, že od prosince do února je v Argentině léto, zatímco červen až srpen jsou měsíce zimní.

Mírné subtropické podnebí se vyskytuje ve střední Argentině, v Buenos Aires se teploty v lednu pohybují okolo 23 stupňů, v červnu okolo 10 stupňů. Sever země je teplejší, v oblasti Chaco mají v létě teploty kolem 30 stupňů. Nejchladnější je jih země, kde v zimě dosahují teploty minus 30 stupňů. [celá zpráva]

Vízum nepotřebujeme, pokud sem jedeme za turistikou, délka pobytu nesmí přesáhnout 90 dnů. Řízky, ovoce a zeleninu nechte doma. Do země je totiž přísně kontrolovaný dovoz čerstvých potravin. Přivést si můžeme jen konzervované potraviny nebo instantní věci. Z Argentiny lze vyvézt v hotovosti maximálně částku 10 000 USD (200 000 Kč).

Zkontrolujte si letištní poplatky:  U prodejce letenky se ptejte na letištní poplatky, ne vždy je letecké společnosti a cestovní kanceláře zahrnují do ceny.

Venezuela - pro turisty bez víza na 90 dnů

Celý rok je počasí ve Venezuele příznivé - teploty tu téměř neklesají pod 20 stupňů, v přímořských oblastech se pohybují okolo 30 stupňů. Ideální doba pro turisty je mezi prosincem a dubnem, v období sucha.

Češi dostávají bezplatné vízum na hranicích či v letadle v podobě turistické karty DIEX 2, jež umožňuje vstup za turistickým účelem na dobu 90 dnů. Během pobytu v zemi nemůže turista vykonávat výdělečnou činnost. Cestovatelé musí mít sebou platný pas, zpáteční letenku nebo doklad prokazující pokračování cesty z Venezuely.

S sebou nepotřebujete mezinárodní očkovací průkaz, ale pokud budete pokračovat do Brazílie, musíte mít potvrzení o očkování proti žluté zimnici.

Foto: Profimedia.cz

Karakas, Venezuela

Chile - pro turisty bez víza na 90 dnů

Při vstupu do Chile vyplňují cizinci imigrační kartu, část odevzdají a druhou musí předložit při opuštění chilského území. Vystavení duplikátu při odjezdu je administrativně složité, proto se doporučuje výjezdní část pečlivě uschovat. Chilské úřady vyžadují dobrý stav dokladů.

Od prosince do března tu mají léto, zatímco zima trvá od června do srpna. V Santiagu se letní teploty pohybují okolo 21 stupňů, v zimě pak okolo 14 stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Turista v chilských Andách

Peru - pro turisty bez víza na 183 dnů

Peruánské úřady vyžadují pasy s platností alespoň šest měsíců. Při vstupu dostává turista vstupní lístek, který musí vyplnit, stejně jako v Chile druhou část odevzdává při výjezdu ze země. Úředníci mohou vyžadovat doklady potvrzující zajištění odjezd ze země. Neexistuje omezení pro počet vstupů. Bezvízový pobyt nelze prodloužit.

Peru navštěvují turisté celoročně, ale nejvhodnější doba pro cestování do pobřežních oblastí je od listopadu do dubna, do hor od dubna do listopadu a do pralesů od června do srpna.

Ekvádor - pro turisty bez víza maximálně na 90 dnů

Turisté by měli po příjezdu počítat s aklimatizací. Protože některé turistické cíle se nacházejí ve vysoké nadmořské výšce, která se u některých jedinců projevuje bolestmi hlavy, ztíženým dýcháním, závratěmi a zvracením. Do Ekvádoru nevyžadují úřady žádné zvláštní očkování. Pokud do státu přiletíte letadlem přímo, počítejte s letištními poplatky za 640 korun.

Turisté směřující do Ekvádoru by se měli připravit na studené noci a teplé dny. Obecně platí, že pobřeží je tropické průměrně s 26 stupni, ale směrem k jihu ubývají srážky. Mírné horské klima má vyrovnanou teplotu průměrně okolo 15 stupňů. Deštivé období v Andách bývá od prosince do května, zbytek roku je relativně slunečno. Pokud se vydáte do deštných pralesů, počítejte s častějšími srážkami. Mezi nejsušší měsíce v Amazonské oblasti patří prosinec až březen, naopak měsíce červen, červenec a srpen jsou nejdeštivější.

Kolumbie - pro turisty bez víza na 90 dnů

Kolumbie má z hlediska bezpečnosti klidnější větší města a vnitrozemí. Pohraniční regiony mohou podle MZV být stále ohniskem napětí a centrem působnosti ozbrojených povstalců. Turistům se nedoporučuje cestovat vozem ani autobusovými linkami v nočních hodinách. Během dne je nutno počítat s častými kontrolami ozbrojených složek a policie, hlavní silniční tahy jsou poměrně bezpečné, je na nich patrnější přítomnost armády a policie.

Období dešťů bývá v Kolumbii duben, květen, říjen a listopad. Dále pak záleží, ve které oblasti se budete pohybovat. Podél pobřeží, v rovinách a na východě panuje tropické klima, v horských pásmech bývá chladněji.

Bolívie - pro turisty bez víza na 90 dnů

Bezvízový pobyt v Bolívii nesmí přesáhnout 90 dnů v roce. Nelze prodloužit ani měnit jeho účel. Pokud by turisté chtěli požádat o delší pobyt, mohou získat vízum ve Vídni. Při vstupu do Bolívie musíte předložit cestovní pas platný minimálně šest měsíců, doklad o očkování proti žluté zimnici a zpáteční letenku nebo cestovní plán.

Bolívie nepatří mezi příliš bezpečné země, vyskytuje se tu pouliční kriminalita. Proto není vhodné cestovat po zemi nebo se pohybovat po městě v noci, chodit do odlehlých čtvrtí a doporučuje se zdržovat spíše v centru měst. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Laguna Colorada, Bolívie

Paraguay - pro turisty bez víza na 90 dnů

Turisté by v Paraguayi měli dávat pozor na svou bezpečnost, některé oblasti jako Concepción, Amambay, San Pedro, Alto Paraguay jsou známé kvůli působení různých kriminálních skupin. Cestovatelé by se tak měli držet běžných hlavních cest.

V Paraguayi se dodržuje tradičně siesta přibližně mezi 11:30 až do 15 hodin, ale netýká se větších obchodů. Po siestě pokračuje život od 19 do 20 hodin. Období sucha zde bývá od června do září.

Uruguay - pro turisty bez víza na 90 dnů

Cizinci pouze na hraničním přechodu vyplňují vstupní/výstupní formulář. Obecně je považován za jednu z bezpečných zemí  v Jižní Americe. Turisté by měli být přesto opatrní zvláště v centru a staré části hlavního města Montevideo.

S výjimkou občasného silného větru zemi nepostihují žádné přírodní katastrofy. Zimní měsíce tu mají v červnu až srpnu, kdy se teploty pohybují mezi 6-15 stupni. Během léta zde vládne příjemné počasí s denními průměrnými teplotami okolo 28 stupňů.

Surinam - vízum na dva měsíce

Počítejte s tím, že vízum na dva měsíce do Surinamu vystavují pět dnů. V Česku bohužel nemá konzulární zastoupení, nejbližší víza vystavují v nizozemském Haagu. Na turistické vízum potřebujete dvě fotografie a stojí 600 korun. Surinam patří mezi země s nižší kriminalitou, turisté by přesto měli zůstat obezřetní.

Střídá se zde suché a deštivé období, přičemž pro cestovatele je vhodnější suché období v září a říjnu nebo od ledna do března.

Guyana - vízum na tři měsíce

Britská Guyana nemá zastoupení v Česku, víza uděluje ambasáda v Londýně.  Turistické vízum s jedním vstupem je pouze na tři měsíce, k němu budete potřebovat dva vyplněné formuláře; dvě fotografie pasového formátu, pas platný minimálně 10 měsíců, doklad o očkování proti žluté zimnici, zpáteční letenku a poplatek přibližně 400 korun.

Nelze tady spoléhat na použití platebních karet, platit kartou lze většinou jen ve velkých hotelech. Podle MZV je Guyana celkově bezpečnou zemí, vysoká kriminalita se vyskytuje v Georgetownu a v hornických městečkách na jihozápadě země.

Přičemž jsou turisté považováni za bohaté osoby, a jsou cílem místní kriminality. Po hlavním městě se nedoporučuje chodit pěšky a vůbec už ne po setmění.

Foto: Profimedia.cz

Vodopády Kaieteur v Guyaně

Francouzská Guyana - bez víza, stejně jako v EU

Francouzská Guyna je součástí Francie a tedy i Evropské unie. Platí tu tedy euro a vízum nepotřebujete. Běžně tu lze platit kartou a můžete tu vybírat v bankomatech. Rovníkové podnebí ochlazují pasáty. Díky nim se teploty udržují na 26 stupních. Období dešťů zde trvá od ledna do února a od konce dubna do června.

Reklama

Související témata:

Související články

Cesta do Ďáblova chřtánu vodopádů Iguazu

V městečku Iguazu jsme přistáli asi po třech hodinách letu. Argentinská letecká společnost nás na palubě pohostila místními sušenkami a směšně malým balíčkem...

Machu Picchu - záhadné tajemno z doby Inků

V loňském roce jsme oslavili 100 let od objevení pevnosti Machu Picchu, ta byla nyní vyhlášena jedním z novodobých sedmi divů světa. Pro každého, kdo navštíví...

Výběr článků

Načítám