Hlavní obsah

Nad Bouzovem znovu létaly balóny

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Jedenadvacet horkovzdušných balónů z Česka a Slovenska se účastnilo již 12. ročníku akce Balóny nad hradem, která se od pátku do neděle uskutečnila v Bouzově na Olomoucku. Zájem o ni je každý rok velký a nejinak tomu bylo i letos. Podle pořadatelů přilákala sedm až deset tisíc lidí.

Pohled při fiestě na hrad BouzovVideo: Vlasta Hradilová, Novinky

 
Článek

V tuzemsku je podle odhadů až 200 balónů a přes sto pilotů, kteří se scházejí na různých fiestách. Ta v Bouzově patří k největším. Její součástí byly i letos hromadné starty balónů s ukázkami létání v blízkosti zdejšího hradu.

V sobotu pak lákal i doprovodný program na hřišti v Bouzově, který vyvrcholil oblíbeným večerním balónovým svícením. Balóny se rozsvěcovaly a zhasínaly za doprovodu hudby. „Je to vždy úžasná podívaná a myslím si, že i letos měla u diváků úspěch,“ uvedl Josef Doležel ze společnosti Hanácká kyselka, která je organizátorem fiesty.

Foto: Vlasta Hradilová

Balónová fiesta v Bouzově patří v Česku k největším.

Cílem fiesty je nejen podpora balónového létání, ale i turistického ruchu v regionu. Také proto se koná u romantického hradu Bouzov, který patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Sponzorují ji regionální firmy a záštitu nad akcí má každý rok olomoucké hejtmanství.

Ti, kdo přijeli do Bouzova v sobotu večer, mohli spatřit ještě jednu atrakci. Ve 21 hodin byl zahájen povoz slavnostního osvětlení zdejšího hradu, jehož kulisy si oblíbili nejen turisté, ale i filmaři, kteří tu točili již řadu pohádek a dalších filmů.

Foto: Vlasta Hradilová

Romantický hrad Bouzov má své kouzlo i při pohledu z koše horkovzdušného balónu.

Osvětlení přišlo na 2,2 miliónu korun a výrazně se na něm finančně podílelo olomoucké hejtmanství. Osvětlování důležitých míst je v Evropě běžné už od období neolitu. Po peripetiích historického vývoje přes významné období barokního využití světla pro vybrané příležitosti, je masivní rozšíření osvětlení uplatňováno od 2. poloviny 20. století.

Let balónem nabízí atraktivní podívanou.Video: Vlasta Hradilová, Novinky

Na území Olomouckého kraje bylo již v minulosti realizováno nasvícení například hradů Helfštýn a Šternberk, Klášterního Hradiska v Olomouci či Čestného sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci, který je památkou UNESCO.

Foto: Vlasta Hradilová

Letos se na bouzovské fiestě představilo 21 balónů z Česka a Slovenska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám