Hlavní obsah

Ze středomořského pobřeží do samotného srdce Andalusie - tajemné Antequery

Novinky, Miluše Válková

Užíváte si moře a pláží a pak vás začnou svrbět nohy. Nabízejí se výlety do některé z andaluských perel, Sevilly, Córdoby či Granady, vy si ale v letním vedru představujete nějaký bližší cíl. Volba padne na Antequeru.

Foto: Zuzana Churanová

Antequera v srdci Andalusie

Článek

Zdánlivě ospalé provinční město leží v samém srdci Andalusie, pouhých 50 km severně od Malagy. Svým historickým dědictvím dokáže překvapit.

Křižovatka cest

Dnešní Antequera vděčí za svůj vznik Římanům, kteří ji nazvali Antikaria čili Starobylá. Od 8. století, kdy se téměř celý Pyrenejský poloostrov dostává do područí Arabů, nabývá na významu. Procházela jí nejen slavná cesta Al-Mutamid z Lisabonu přes Sevillu do Granady, ale i proslulá cesta Almorávidů, fanatických berberských kmenů ze severní Afriky, které si na pomoc proti křesťanům pozvala malá arabská království (taifas) rozpadající se velké arabské říše.

Foto: Zuzana Churanová

Dolmen Menga

Když pak Antequeru v roce 1410 dobyla vojska infanta Ferdinanda, pozdějšího aragonského krále, nastaly pro město nejhorší časy v jeho historii. Období neustálých bojů a šarvátek mezi muslimy a křesťany skončilo dobytím Granady, poslední arabské bašty na Pyrenejském poloostrově v roce 1492. Tehdy naopak začíná zlatý věk Antequery, jehož svědky jsou četné chrámy, kláštery, votivní kaple, výstavné paláce i menší šlechtická sídla, z nichž mnohá jsou poznamenána arabskými vlivy.

Horní město

Říká se tak návrší, kde si Arabové postavili pevnost a obehnali ji hradbami. Z interiéru se toho moc nedochovalo, místo něj se tu rozkládají terasové zahrady. Když projdete impozantní branou Arco de los Gigantes, postaví se vám nejprve do cesty monumentální kolegiátní chrám Panny Marie, vůbec první kostel v Andalusii postavený převážně v renesančním slohu. V interiéru přitahují pozornost především mohutné žlábkované sloupy a zdobný kazetový strop.

Foto: Turismo Costa del Sol

Jinoch z Antequery

Pohled z návrší je jedinečný. Na jedné straně se zvedají první kopce pohoří El Torcal, z druhé strany máte přímo pod sebou záplavu bílých domů s červenými střechami, vyčnívající věže kostelů a dále pak úrodnou antequerskou nížinu.

Odevšad je vidět skála Zamilovaných, zvláštní skalnatý útvar, kde podle dávné legendy ukončili svůj život krásná Maurka z bohaté rodiny a křesťanský sluha, kteří utekli před hněvem dívčiných rodičů, a když viděli, že už svým pronásledovatelům neuniknou a brzy budou rozděleni, skočili v objetí dolů.

Andělíček na věži

Z cihlové věže, nejvyšší v celém městě, která se stala symbolem Antequery, shlíží andělíček, jako by chtěl ochránit všechny její obyvatele. Za návštěvu rozhodně stojí nedaleký barokní palác Nájera, dnes městské muzeum s celou řadou zajímavých exponátů, mezi nimiž má výsadní postavení proslulá bronzová plastika jinocha (Efebo de Antequera), považovaná za nejkrásnější ukázku římského sochařství, která se na území Španělska dochovala.

Určitě ještě zajděte do kostela Panny Marie Karmelské (Iglesia del Carmen). Nic moc, řeknete si, když se úzkými uličkami vyšplháte k jeho bráně.

Foto: Turismo Costa del Sol

Sv. Sebastián s andělíčkem

Když si však prohlížíte monumentální oltář z 18. století, o dvě stě let starší kazetové obložení klenby připomínající dekorativní styl dávných arabských stavitelů i sbírku polychromovaných sošek, je vám jasné, proč je tento kostel považován za chloubu Antequery.

Na skok do prehistorie

Megality přitahovaly pozornost člověka odjakživa. Jsou tak trochu tajemné, není divu, že budí zvědavost. V bezprostřední blízkosti Antequery se nacházejí hned tři – dolmeny Menga, Viera a El Romeral. Jedete-li od Malagy, těsně před vjezdem do Antequery vás ukazatel nasměruje k prvním dvěma.

Foto: Miluše Válková

Na povzbuzení chuti

Za chvíli jste u velkého parkoviště a obrovského infocentra. Tam si vyzvednete vstupenky (dostanete je zdarma), dozvíte se nejrůznější zajímavosti a můžete se podívat na film, který vám přiblíží, jak se tyto pozoruhodné zbytky pohřební mohyly – taková byla podle vědeckých výzkumů jejich funkce – stavěly. Oceníte to při samotné prohlídce. Zdejší dolmeny jsou totiž přímo výstavní.

Největší, Menga, je jakási jeskynní chodba postavená z obrovských kamenných desek s podpůrnými pilíři uprostřed, a zakončená komorou, která pravděpodobně sloužila k pohřebním rituálům. Celkové rozměry jsou úctyhodné: pětadvacet metrů na délku, sedm na šířku a asi čtyři na výšku, největší kamenná deska váží přibližně sto osmdesát tun. Stáří tohoto dolmenu se odhaduje na čtyři tisíce let.

El Romeral je od Antequery asi tři kilometry silnicí směrem na Córdobu. Je o něco mladší a trochu jiný než předchozí dva; milovníci prehistorie by si ho neměli nechat ujít.

Foto: TJ, Právo

Oba areály jsou přístupné od úterý do soboty od 9 do 18 hod., v neděli od 9.30 do 14.30. K dolmenům Menga a Viera jezdí z Antequery autobus č. 1.

Pohádkové skalní město

Budete-li si chtít odpočinout od historických i prehistorických památek, dobrým cílem je přírodní rezervace Torcal de Antequera nacházející se 10 km jižně od Antequery směrem na Villanuevu de la Concepción (silnice C 3310). Dostanete se tam pouze autem nebo taxíkem. Jde o jednu z nejpůsobivějších vápencových krasových oblastí v Evropě. Před nějakými sto padesáti milióny let se tu ještě rozlévalo moře, dnes tato přírodní rezervace dosahuje v nejvyšším bodě 1336 metrů. Rozkládá se na ploše téměř 12 km2 a částečně si ji můžete projít pěšky.

Foto: Turismo Costa del Sol

Podvečerní pláž

Od návštěvnického centra vedou dvě značené trasy: Ruta verde (Zelená trasa) dlouhá 1,5 km a Ruta amarilla (Žlutá trasa) dlouhá 3 km. Na obou budete žasnout nad tím, jak podivuhodné tvary dokázaly z vápence vymodelovat voda, vítr a eroze.

Nejfotografovanější, tudíž i nejznámější jsou skalní útvary připomínající šrouby s jejich více či méně ostrými závity. Zcela jistě se i vám „zavrtají“ do paměti.

Málaga je suchá i sladká

Málaga sice nemůže soupeřit významem svého historického dědictví se Sevillou, Granadou či Córdobou, ale i ona má své nepřehlédnutelné monumenty. Třeba arabskou pevnost Alcázaba nad městem na vrchu Gibralfaro, renesanční katedrálu, římské divadlo, palác de Buenavista se skvělým muzeem Pabla Picassa, nádherně zrekonstruovanou secesní tržnici… Při toulkách uličkami starého města nemůžeme opomenout jiný druh „chrámů“.

Foto: Miluše Válková

Ulička a tržnice v Málaze

Řeč je o pověstných místních hospůdkách, a protože jsme v hlavním městě vinařské oblasti s ochrannou značkou Málaga, bylo by hříchem nezajít na skleničku tohoto klasického sladkého vína. Třeba do Café de Chinitas ve stejnojmenné uličce. Kdysi to bývala divadelní kavárnička, kam chodíval se svými přáteli na kus řeči Federico García Lorca.

Vychutnáváme si Málaga Seco čili suchou, což je záležitost novodobá (od roku 1995), ale abychom se zcela nezpronevěřili zdejší tradici a také zahnali hlad, dáváme si pár tapas pescaítos čili smažené rybičky, kousky sýra, plátky sušené šunky…

Foto: Miluše Válková

Tržnice v Málaze

Skvělý vynález, tyhle tapas. Údajně je vymysleli Andalusané a právě zde v Málaze, alespoň tak to tvrdí místní, dovedli tuto tradici k dokonalosti. Zajít na kus řeči do hospůdky bylo v tomto městě odjakživa naprostou samozřejmostí. Aby víno mezi řečí nezvětralo, sklenička se zakrývala plátkem šunky či nějakého pikantního salámu, které končívaly v žaludku štamgastů.

Foto: Miluše Válková

Pečené sardinky

Na závěr si dopřáváme sladkou tečku – skleničku Málaga Moscatel, ale pak už raději odcházíme. Tohle lahodné dezertní víno může být zrádné. Zvláště když venku pálí slunce.

Rady na cestu

Kdy a jak

Pokud se chcete vyhnout až čtyřicetistupňovým letním vedrům, volte začátek června nebo podzim, i když v poslední době dokáže počasí leckdy dost překvapit.

Od poloviny května do října existuje přímé letecké spojení Praha–Malaga.

Tipy na výlety

Jednotlivá letoviska na Costa del Sol jsou dobře propojena celou řadou linkových autobusů, které vás dovezou do bližších i vzdálenějších míst.

Na mnoho míst se dostanete i vlakem z Malagy. Nechcete-li být vázáni jízdními řády, půjčte si auto. Vyjde vás to zhruba na 60 eur/den (100 eur/3 dny, 150 eur/týden) a stihnete těch zajímavých míst daleko více. Stačí si vybrat.

Malaga – přívětivé město s řadou historických památek, muzeí, botanickou zahradou, parky, přístavem, nádhernou secesní tržnicí a s příjemnými hospůdkami s venkovními zahrádkami. Mijas, Casares – dvě z mnoha půvabných bílých vesniček ležících nejblíže pobřeží.

Malaga – přívětivé město s řadou historických památek, muzeí, botanickou zahradou, parky, přístavem, nádhernou secesní tržnicí a s příjemnými hospůdkami s venkovními zahrádkami. Mijas, Casares – dvě z mnoha půvabných bílých vesniček ležících nejblíže pobřeží. Córdoba, Sevilla, Granada – tři andaluské perly jsou od pobřeží trochu dále.

Ronda – působivé město v srdci pohoří Serranía de Ronda s arabskými i křesťanskými památkami, s údajně nejstarší býčí arénou ve Španělsku, kde se mimo jiné konají i nejrůznější kulturní představení, i s mostem klenoucím se nad sto metrů hlubokou průrvou a spojujícím novou a starou část města.

Organizované výlety pořádají i cestovní kanceláře, je to sice o něco dražší, ale pohodlné. Navíc v Granadě nebudete mít problémy se vstupem do světoznámé Alhambry (zvláště v hlavní sezóně se doporučuje rezervace lístků s předstihem, což za vás cestovka udělá).

 www stránky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám