Hlavní obsah

Banka vůní v pražské Troji otestuje, jak dobrý máte nos

Právo, Lucie Fialová

Původní zadání znělo vyrobit držák vůní. „To bylo něco neuvěřitelného, vůbec jsem netušil, co to je. Ale polička na vůně, to se prostě udělat musí,“ vzpomíná s úsměvem sochař Lukáš Rais na neobvyklý úkol, který před časem dostal od ředitelky trojské botanické zahrady Věry Bidlové.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Podle Lukáše Raise musí baňky viset maximálně 1,5 m nad zemí, aby se k nim lidé snadno dostali.

Článek

Mladý autor, který stvořil několik uměleckých děl v areálu, např. obří pasoucí se plechové lamy na stráni, se do práce zakousl s vervou sobě vlastní, a jak se mu Banka vůní nakonec zdařila, můžou návštěvníci zahrady zhodnotit na tamní vinici.

„Dospěl jsem k závěru, že vinná réva bude nejlepší,“ vypráví, jak jej vlastně napadla konečná podoba netradiční železné skulptury. Na pokroucených větvích rostou plody, přičemž každý ukrývá jinou vůni.

Otestuj si svůj nos, co jsi schopen cítit, aniž bys to viděl, mohlo by znít zadání případného kvizu. „Většinou je velmi obtížné, když před sebou nemáte zrakový vjem, nosem rozeznat, o jakou vůni jde,“ říká vedoucí vinice sv. Klára Martin Beránek, který ovšem bez zaváhání a zkušeně vmžiku určí každou vůni.

Banka vůní má podle něj navodit to, co by člověk mohl cítit ve vínu. „Tady je hodně intenzívní med, třešně, citron, grep, ananas, jahoda, malina, černý rybíz, tady vás praští přes nos pražený lískový oříšek,“ odkrývá jednotlivé baňky.

Plody košatého keře se dají pootočit, v každém z nich leží buničina s nakapanou esencí. Teď jich na větvích visí 13, v brzké době přibudou tři, v budoucnu možná ještě víc.

Rais přiznává, že stvořit Banku vůní bylo velmi pracné. „Nápad musel uzrát, nevěděl jsem, jak udělat mechaniku plodů, a taky aby to bylo vandalům vzdorné,“ říká. Je to první Banka vůní, kterou kdy sochař vyrobil, připomněla Bidlová, že porodní bolesti byly vlastně opodstatněné.

Po měsíční uzavírce se otevře skleník Fata morgana

Vedle díla se objeví ještě jeho popis a ti, kdo neuhádnou obsah nádoby, si řešení budou moci přečíst. Jelikož dílo, které stojí na dlážděné cestě vedoucí vinicí sv. Kláry, je stále bez vysvětlující tabulky, návštěvníci si lámou hlavu, co to vlastně je. To je pěkný vánoční stromek, stálo např. v jednom mailu.

Botanická zahrada také 1. srpna otevře po měsíční uzavírce skleník Fata morgana, kterou zavinilo prasklé sklo u tropických jezírek. Zatím je návštěvníci uvidí bez vody.

„Vypadají jako krásná tropická rokle,“ popisuje Bidlová. Začátkem druhého prázdninového měsíce startuje výstava seznamující s historií pálení ovoce a s rostlinami, z jejichž plodů se lahodné destiláty připravují. „Nejvíc mě nadchla oskerušovice,“ představila Bidlová jeden z exponátů. 12. srpna zve na posvícení.

V Troji jsou nyní v plném květu letničky, centrální letničkový záhon v Ornamentální zahradě úplně září. Návštěvníky potěší i nádherně kvetoucí severoamerická prérie nebo opravené jezero ve venkovní expozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám