Hlavní obsah

Na jižní Moravě si svoje tradice pečlivě chrání

Právo, Jana Hanušková

Vinné sklepy, mlýn i hotel. Vinařství U Kapličky v Zaječí, Bukovanský mlýn i hotel Vinař v Kurdějově září novotou, přesto majitelé těchto nemovitostí respektovali okolní krajinu i ducha jednotlivých míst. Jižní Morava si svoje tradice pečlivě chrání.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Majitelé vinařství se nechtěli vyvyšovat nad původní lidové stavby.

Článek

Všechny tři objekty se dají díky tomu, že jsou blízko dálnice D2, objet autem za necelou hodinu. Jen tak je v rychlosti prolétnout by bylo určitě škoda. První zmínky o Kurdějově, obci vzdálené jen tři kilometry od Hustopečí, jsou už z roku 1286. Tehdy Lev a Kadolt z Poleradic prodali zábrdovskému klášteru dva lány ve vinohradní hoře za padesát marek stříbra. Vinohrady ale už dnes v Kurdějově nenajdete.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Na kostel v Kurdějově je nejkrásnější pohled z protilehlého hotelu Vinař.

Největší zajímavostí tak zůstává opevněný kostel, jehož věž původně měřila 53 metrů, nyní je o osm metrů nižší. Za zdmi kostela se prý místní úspěšně bránili při nájezdu Tatarů v roce 1663, kdo to však za hradby nestihl, byl bez milosti zabit. Sakrální stavba prošla mnoha úpravami, nakonec si zachovala gotický charakter. Má samostatně stojící kapli, která byla také součástí opevnění, a na všech jejích stranách tak míří do krajiny střílny.

Další zajímavostí jsou původní zvony z let 1456 až 1606, jejichž hodnota se dnes nedá ani vyčíslit. Za první republiky byla jejich cena odhadnuta na 700 tisíc. Návštěvníci pak mohou sestoupit do jedné z podzemních chodeb a okusit pocit lidí, kteří tudy prchali z obklíčeného kostela.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Kaple v Kurdějově je součástí kostelního opevnění.

Fajn je, že průvodce dá každému před tímto výkonem štamprli průhledné pálenky – kdo hádá, že právě koštuje unikátní padesátiprocentní mandlovici, má pravdu. Ostatně u Hustopečí opět ožívají mandloňové sady, které zdejší oblast už dříve proslavily. www.obec-kurdejov.cz

Největší vinotéka

Nejkrásnější výhled na kurdějovský kostel je z ochozů hotelu Vinař. Stavba vybudovaná před čtyřmi roky stojí na původním tři sta let starém sklepení a dokonale kopíruje venkovskou architekturu – převládá dřevo a režné zdivo. Nikdo by nehádal, že jsou v něm nejen pokoje, ale i bowlingová dráha nebo wellness a obrovský konferenční sál. Největší zájem je ve Vinaři o řízené degustace.

Vždyť vinotéka hotelového komplexu skrývá vzorky ze stovky moravských vinařství, od každého je tu uskladněno asi pět různých vín. Jde prý tak o největší vinotéku moravských vín u nás.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Také vinné sklepy jsou U Kapličky nově postavené.

A teď už rychle za producentem vína vzdáleným pouhých šestnáct kilometrů od Kurdějova, na druhé straně dálnice D2. Vinařství U Kapličky bylo založeno v roce 2005 a soubor žlutých historizujících budov září na kopci v obci Zaječí. Vše je nové, včetně hlubokých vinných sklepů, kde zraje víno z vlastní produkce.

„To prostředí je tak známé z filmu Bobule, že doteď nám lidé říkají při degustacích – jé tady se to odehrávalo,“ tvrdí Jiří Vdoleček, obchodní ředitel vinařství s tím, že letos nemá jejich vinohrad o rozloze 37,5 hektaru moc dobrý rok.

„Po třech zmrzlých přišel ještě jeden mráz, kdy ve čtyři hodiny ráno klesla teplota na mínus 4,2 stupně. Máme štěstí, že jsme většinou na vrchních terasách, ale zničilo nám to 15 procent viniční tratě U Kapličky, tam kde je mrazivá kotlina. Značně nevyrovnané bylo také období, kdy réva kvete. Střídání vysokých a nízkých teplot, přívalové deště a krupobití mohou za to, že réva nestihla ideálně odkvést a bobulí na hroznu tak bude méně,“ upozorňuje Vdoleček.

Miss víno

Jak letošní víno nakonec bude chutnat, se ještě uvidí, zatím mohou zájemci vyzkoušet některé ze zdejších vín s přívlastkem ze starších ročníků. V kolekci Dalibor se skrývá Rulandské šedé, cuveé Dalibor a Frankovka, Fresh Wine zase nabízí růžový Zweigeltrebe nebo bílý Sauvignon, slámová vína jsou z odrůd Rulandské šedé, Rulandské modré a Frankovka.

Foto: Právo-TJ

U Kapličky mají pro návštěvníky kromě ochutnávek vín připravený i další servis. Kdo se cítí unaven, může se tu ubytovat, využít wellness, dát si něco k jídlu nebo se na vše podívat z výšky jedenácti metrů z nově postavené rozhledny nad vinařstvím.

„Také máme nový stylový retrogril, ten budou určitě využívat hlavně kolaři. A v našem Retro Music Clubu proběhne poslední srpnový den i finále soutěže Miss víno Moravy. Vybrali jsme čtyřiadvacet krásných Moravanek,“ říká obchodní ředitel. Podle něj porotci soutěžícím nic neodpustili, dívky musely třeba tahat koštýřem nebo určit, jak je velký barikový sud.

Bukovanský mlynář

Jeho lopatky vypadají, že se tu točí odjakživa. Pravý mlýn holandského typu stojí mezi obcemi Bukovany a Ostrovánky v Kyjovském regionu, kde je nejvíc lidí na jeden kilometr čtvereční v celém Česku – „tísní“ se jich tu 168. Je tady i nejméně deštivých dní v roce nebo nejteplejší zima, při níž je průměrná teplota osm stupňů.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Mlynář je milým průvodcem po sbírkách ukrytých ve mlýně.

Areál Bukovanského mlýna postavený v tradičním stylu moravského Slovácka na kopci ve výšce tři sta pětadvaceti metrů začal vznikat v roce 2004. Nyní je tu stylový hotelový areál a samozřejmě mlýn sloužící především jako rozhledna. Konají se v něm svatby i prohlídky, kdy je průvodcem pan mlynář. Trochu svou mluvou a celkovým vzezřením připomíná jednu z postav filmu Na samotě u lesa.

V prvním mlýnském patře je galerie s výtvory místních umělců, ve druhém výstava věcí, které ještě v padesátých letech minulého století byly běžně v našich domácnostech, a poslední patro je vyhlídková plošina. Možná odtud zahlédnete i dnes zaplavený bývalý lom tzv. močidla, kde se těžil kámen určený pro hradby královského města Kyjova. Hradby ale Kyjov nemá, nikdy nebyly postaveny. www.bukovansky-mlyn.cz

Foto: Jana Hanušková, Právo

Rozcestník u Bukovanského mlýna

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám