Hlavní obsah

Alchymistické podzemí v Praze začíná u rabbiho Löwa

Právo, Petr Janiš

Zjistilo se to prý až před deseti lety při povodních. Voda na Kozím plácku před starobylým domem s adresou Haštalská 1 v Praze uvolnila vchod do podzemí. Objevila se spleť katakomb, jejichž vchod z domu byl zazděn.

Foto: Petr Janiš, Právo

Alchymistická pec byla sestavena z dílů rozházených po chodbách.

Článek

O tom, že pod Josefovem vedou chodby, některé prý pod Vltavou až na Pražský hrad, se vědělo. Málokdo v nich ale v poslední době byl.

Nyní se po vleklé a nákladné opravě prostory zpřístupnily veřejnosti. A je o co stát, i když je třeba zaplatit vstupné. Podle legendy právě zde úřadoval rabbi Löw. Transmutaci kovů by však návštěvník spatřit neměl.

V chodbách s cihlovými klenbami lze vidět alchymistickou pec s křivulemi a baňkami. Má být originálem poskládaným z dílů, které se v místě našly, a pocházet z 16. století. A návštěvník si tak skutečně může připadat. „Na myšlenku vrátit čas zpět a ukázat kořeny duchovní, vědecké a kulturní vyspělosti nás přivedla skutečnost, že o naší historii ví většina zahraničních návštěvníků jen minimum,“ řekl Ludevít Horváth, původně podnikatel s českým sklem, který v Haštalské katakomby s názvem Speculum alchemiae otevřel.

Může se opřít o podporu města, které chce do Prahy přilákat více turistů. „Loni Prahu navštívilo více než 5 miliónů turistů. Každý zde utratí průměrně patnáct set korun denně,“ uvedla radní Aleksandra Udženija (ODS).

Baňky, křivule a lustry

Alchymistické křivule a baňky původní nejčastěji nejsou, ačkoli tak působí. Zato sklářská huť ano. A také lustr na svíčky se třemi rohatými hlavami. Podle legendy má jít o jedno ze zobrazení Mojžíše.

„Čím větší rohy, tím větší moc, později se z toho stala svatozář,“ líčila průvodkyně. Uprostřed lustru je osten z alchymistického zlata, skrz něj má do podzemí a do okolí proudit žádoucí energie.

Dům v Haštalské stojí mírně pod úrovní ostatního terénu. Původní zmínka o něm prý pochází z doby kolem roku 900. O tisíc let později unikl asanaci Židovského města, ačkoli měl být do ní zařazen a v okolí padly architektonicky cenné domy. Mnozí to připisují právě dosud působícím alchymistickým silám.

„Alchymie bývá očerňována, ale ve své době byla takovou univerzální vědou, která spojovala hmotnou a duchovní dimenzi,“ řekl Právu Marek Motyčka z Klášterní oficíny. Jde o společnost, která mísí lektvary podle původních receptur. A to včetně elixíru mládí, který je v Haštalské k dostání. „Byliny musejí být sbírány v době zralosti, musí být zachován způsob sušení, každá bylina má specifické požadavky,“ dodal Motyčka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám