Hlavní obsah

Slunce letos rozeznělo lodní zvony na Dyji dřív

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapitán Luboš Velecký zacinkal na lodní zvon a naplno otočil kormidelním kolem. Za zádí lodi Morava s nezbytnou státní vlajkou se vytvořil vodní vír. Na palubě s interiérem obloženým voňavým dřevem se před cestujícími letos poprvé a se značným předstihem otevřely scenérie lednického parku. Unikátní plavba chráněnou památkou UNESCO začíná.

Plavba lodíVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Jako v plné sezóně. Tak to vypadalo o víkendu v jednom z nejkrásnějších českých areálů - parku a zámku v okolí Lednice. Zámek je sice otevřený celoročně, ovšem v nádherném parku u něj bývá v tuhle roční dobu ještě poměrně prázdno. Nicméně sluníčko dokázalo divy a tak si „přivstali“ i v 1. plavební. To je společnost, která už čtrnáctou sezónu vozí zájemce po zámecké Dyji na lodích.

Morava, Lednice, Thaya, Hans Adam a Arnoštek jsou jména pětice lodí zvláštní lodní flotily, která už čtrnáctou sezónu po parku v lednici jezdí. Lodě mají dvě trasy po celkem sedm kilometrů dlouhé vodní trase.  Obvykle sezóna plavby začíná až slavnostním otevřením řeky, které má na starosti vodník Dyjáček sedmého dubna.

Foto: Miroslav Homola, Právo

„Tentokrát jsme uvěřili předpovědi počasí a do provozu dali v předstihu zatím alespoň jednu loď. Jezdit začala Morava a do zahájení plné sezóny budeme plout jen na kratším úseku od zámku po Minaret,“ vysvětil Právu jednatel společnosti Jaroslav Martínek. A zájem o plavbu byl. Loď startuje zatím vždy v celou hodinu a pluje podle jízdního řádu bez ohledu na počet pasažérů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Luboš Velecký, kapitán lodi Morava, se už na vodu po zimní přestávce pořádně těšil.

"Plavbě i letos stejně jako v jiných létech předcházelo důkladné vyčištění vodní cesty. K vyzvedávání například padlých stromů z vody máme dokonce speciálně upravené plavidlo s malým jeřábem, kterému říkáme Bobr,“ popisuje přípravy na sezónu Martínek.

Lodě, které pojmou od osmnácti do 32 pasažérů, řídí lodníci - kapitáni, mezi kterými je i žena a kteří musí mít patřičné zkoušky na provozování lodní dopravy s přepravou lidí. Loni se po zámecké Dyji svezlo 65 000 pasažérů.

„Čas od času se najde někdo, kdo přebral zdejšího vína či jiného pití a pokud je takový člověk nepříjemný, nebo snad ostatním či sobě na lodi nebezpečný, můžeme ho z přepravy vyloučit. I to se už stalo,“ popisuje některé problémy, kterých je naštěstí jen minimálně Martínek. Lodě, vonící dřevěným obložením, se pronajímají nejen na školní výlety, ale třeba i pro svatební hosty, nebo se na nich také konají oblíbené řízené degustace vín. To jsou ovšem speciální akce mimo plavební řád, který je v plné sezóně po dvaceti minutách.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Přístaviště lodí v zámeckém parku v Lednici.

„Mnohem více problémů máme s přemnoženými bobry.  Teď se proto dělají nákladná skoro třicet miliónů drahá opatření, která by měla zamezit další expanzi těchto přemnožených zvířat,“ popisuje obrázek na břehu s ploty a prokousanými kmeny lodivod Luboš Velecký. Ten je pro pasažéry, stejně jako jeho kolegové, nejen kapitánem plavidla, ale i zasvěceným průvodcem historií i současností parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám