Hlavní obsah

Sněhu je stále dost, ale deštivá neděle lyžaře odradila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada českých horských skiareálů nabízí dobré podmínky pro lyžování. Lyžaře ale odradilo nedělní počasí, kdy v některých oblastech pršelo. V Krkonoších navíc foukal silný vítr, kvůli kterému museli vlekaři zastavit lanovky. Počet návštěvníků byl tak spíše průměrný. V Ústeckém kraji už lyžařská sezóna definitivně skončila, stejně tak se na konec připravují na Vysočině.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Oproti slunečné sobotě se v neděli návštěvnost výrazně propadla také ve střediscích na Šumavě, ve středních Čechách, Zlínském kraji, Beskydech, Jizerských horách a Jeseníkách.

Článek

Do jednoho z největších lyžařských středisek v ČR, Špindlerova Mlýna v Krkonoších, přijelo ještě v sobotu zhruba 8000 lidí. V neděli už to však byly jen tři tisícovky, protože provoz lanovek komplikoval prudký vítr. Spolu s deštěm zasáhl i další krkonošské skiareály.

Oproti slunečné sobotě se v neděli návštěvnost výrazně propadla také ve střediscích na Šumavě, ve středních Čechách, Zlínském kraji, Beskydech, Jizerských horách a Jeseníkách. Provozovatelé skiareálů však stále slibují dobré podmínky a věří, že lyžovat se bude ještě několik týdnů.

Lyžaři mohli o víkendu využít i menších středisek, například v Železné Rudě Nad nádražím anebo v Kašperských Horách. I tady jsou sněhové podmínky ještě dobré a na sjezdovce leží kolem 45 centimetrů sněhu. Desítky lyžařů se o víkendu vydaly i do šumavských běžeckých stop.

Provozovatelé skiareálů v Krušných horách předpokládají, že by se mohlo lyžovat ještě do Velikonoc. Nejlepší podmínky mají nejvýše položená střediska, tedy Klínovec a Neklid. Na Klínovci je ještě kolem 130 centimetrů sněhu, na Neklidu skoro metr. Návštěvníci si ale musí dávat pozor na ledové plotny, které se mohou místy objevit.

Jihočeská lyžařská střediska se dokonce připravují na zvýšený nápor rekreantů. Předpokládají totiž, že se na návštěvnosti projeví jarní prázdniny, které mají od pondělí školy na Českobudějovicku. "Připravili jsme kvůli tomu speciální skibus. Jindy jezdí pouze o víkendu, ale nyní bude přepravovat lyžaře z Českých Budějovic na Lipno každý den," řekla za skiareál Eva Černíková. Na sjezdovkách je podle ní stále dostatek sněhu.

Zimní střediska v Ústeckém kraji ale už tento víkend nabídla poslední lyžování. Na většině míst se dnes provoz vleků a lanovek zastavil. I když je na svazích stále až půl metru sněhu, vlivem teplého počasí a deště rychle mizí.

S lyžaři se loučí i Vysočina. "Jestli se to povede, zakončíme sezónu příští víkend. Ale také se může stát, že ani do té doby sníh nevydrží," uvedl správce Harusova kopce u Nového Města na Moravě Karel Klapač. Brzké ukončení provozu předpokládají i další vlekaři v kraji a někteří již skončili, třeba středisko Čeřínek nebo areál v Dalečíně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám