Hlavní obsah

O víkendu byl na českých horách dostatek sněhu i slunce, přijely tisíce lyžařů

Slunečné mrazivé počasí vládlo o víkendu na horách. Sněhové podmínky byly skvělé, a tak desetitisíce lyžařů vyrazily za zimními radovánkami. Pro vlekaře to byl vzhledem k návštěvnosti nejlepší víkend v sezóně. Záchranáři ale upozorňují, že v příštích dnech Česko zasáhnou silné mrazy, návštěvníci hor by proto neměli podceňovat teplé oblečení a přeceňovat síly.

Článek

Sněhová pokrývka na horách dosahuje od 50 centimetrů do dvou metrů, nejvíce sněhu je tradičně v Jeseníkách a Krkonoších. Bílo už je také na sjezdovkách v nižších polohách, protože se je díky mrazivému počasí daří zasněžovat technickým sněhem. Na brzké otevření se tak připravuje například lyžařský svah ve Zlíně, kde provozovatelé o víkendu zahájili alespoň provoz dětského svahu.

Milovníci zimních sportů mohli vyrazit i na desítky kilometrů upravených běžeckých tras. Jen v okolí Nového Města na Moravě měli běžkaři k dispozici trasy v délce 100 kilometrů a této nabídky o víkendu využilo několik tisíc lidí. Na 80 kilometrů stop je na Šumavě, tam si však provozovatelé stěžují na neukázněné rekreanty, kteří trasy v některých úsecích poškozují.

Větší počet rekreantů na horách přinesl také vyšší počet úrazů. "Během víkendu jsme zaznamenali 28 úrazů. Deset z nich bylo vážnějšího charakteru. Jednalo se hlavně o zlomeniny," řekl dispečer beskydské horské služby. Už během týdne tamní záchranáři ošetřili dalších 30 zraněných.

Podle údajů na internetu byla na jihu Čech v neděli dopoledne zahájena strojní úprava bruslařské dráhy z Lipna do Frymburku. Každoročně, jakmile dosáhne led bezpečné tloušťky, je na lipenském jezeře upravována bruslařská dráha, která měří téměř 11 kilometrů. Vzhledem k současnému mrazivému počasí bude bruslařům zřejmě už brzy k dispozici.

Velmi silné mrazy, které meteorologové předpovídají na celý týden, však dělají starosti horským záchranářům. Návštěvníci hor by podle nich měli velmi chladnému počasí přizpůsobit své oblečení. "Především rodičům doporučujeme, aby dbali na ochranu dětí," řekl v neděli náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Reklama

Související témata:

Související články

Turracher Höhe - rodinný lyžařský kolotoč

Náhorní plošina Turracher Höhe v jižním Rakousku je sice nejvíc známá tím, že se tady v zimě plavci noří u hotelu Hochschober do vyhřívané jezerní koupele, na...

Výběr článků

Načítám