Hlavní obsah

Přes čtyři roky tkali pavouci hedvábná vlákna na výstavu oděvů v Londýně

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk obmotaný pavoučím vláknem bývá temným námětem některých hororů. Zlaté pláště z pavoučích nitek na londýnské výstavě vás ale spíše přenesou do říše pohádek. Vlákna použitá na výrobu vystavených exponátů jsou dílem více než miliónu pavouků, vytvoření potřebného množství jim trvalo přes čtyři roky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně je k vidění plášť, který tkalo čtyři roky milión pavouků Video: Reuters

 
Článek

Vystavované oděvy se zlatavě lesknou a třpytí, aniž by byly nějak barvené či upravované. Jde o čistě přírodní materiál. Oblečení bylo představeno v londýnském muzeu Victoria & Albert minulý týden.

Vlákno od pavouka Nephila madagascariensis vyzkoušel již koncem 19. století duchovní otec Paul Camboué, francouzský jezuitský kněz, který vlákno namotával na cívky. Podařilo se mu vyrobit i několik oděvů. Jeho práci mu ale komplikoval fakt, že pavouci netvořili dostatečně pevné vlákno. Využitím pavoučích vláken se tehdy snažil najít konkurenci drahému čínskému hedvábí.

Všechny pavouky pustili zpátky do přírody

Namotávání pavoučích nití na cívky je velmi pracné - každý pavouk je sevřen na jednom místě, kde vyrábí nit. Designéři zdůraznili, že všechny pavouky po získání potřebného "materiálu" vypustili bez jakéhokoliv zranění. Na oplátku jim zůstaly malé jizvy po kousancích, které jim pavouci uštědřili.

"Projekt zahrnoval 80 lidí, kteří každé ráno vycházeli sbírat pavoučí vlákna do laboratoře, které jsme říkali příhodně Pavučina. Uvnitř bylo několik vynálezů, které pavoukům neubližovaly, ale umožňovaly nám získávat přímo od "výrobce" druh hedvábného vlákna. Vlákna jsme posléze kombinovali, čímž vznikly tyto exponáty," vysvětlil postup textilní výtvarník Simon Peers.

Výstava v Londýně potrvá do 5. června letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám