Hlavní obsah

České hory lákají lyžaře na ideální podmínky, nejvíc sněhu leží na Pradědu

Na českých horách panuje zima, která vykouzlila ideální sněhové podmínky. Na Pradědu leží 160 cm sněhu, na Medvědíně 120 cm, metr sněhu pak mají na Klínovci, Černé Hoře i ve Svatém Petrovi. Přesto některé níže položené areály zatím nezahájily provoz. O víkendu by se však mělo ochladit a provozovatelé proto plánují zapnout sněžná děla.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ideální podmínky hlásí sjezdovky v jižních Čechách a Zlínském kraji, také v Beskydech jsou v provozu téměř všechny lyžařské areály.

Článek

Na sjezdových tratích v Královéhradeckém kraji leží až 160 centimetrů sněhu, o víkendu by měl podle meteorologů připadnout další, upraveny jsou také trasy pro běžkaře v okolí lyžařských areálů. Na sjezdovkách v Herlíkovicích leží už více jak 70 centimetrů převážně přírodního sněhu.

Podobné podmínky jsou také v Libereckém kraji, například v krkonošské Rokytnici nad Jizerou je okolo 120 centimetrů sněhu a sjezdovkám neublížily ani teploty nad nulou. V plném provozu jsou i horské lyžařské areály v Pardubickém kraji.

Výborné podmínky čekají o víkendu na lyžaře v největších krušnohorských skiareálech, kde například na Klínovci leží až jeden metr sněhu. Kolem půl metru je na Neklidu i v Božím Daru. Bublavské středisko, které je nejníže položené, hlásí kolem 30 centimetrů. Sníh je převážně mokrý nebo vlhký a sjezdovky jsou velmi dobře upravené.

Ideální podmínky hlásí sjezdovky v jižních Čechách a Zlínském kraji, také v Beskydech jsou v provozu téměř všechny lyžařské areály. Zavřeny zůstávají jen některé níže položené. Na horách je ale dostatek sněhu. Na špičáckých sjezdovkách leží od 50 do 90 cm sněhu (v průměru pak 60 cm). „Podmínky jsou v tomto týdnu ideální. Sjezdovky jsou upravené a drží v perfektním stavu po celý den, teploty mírně pod nulou a navíc je slunečno. Jezdí se bez čekání, všechny tratě a vleky jsou v provozu,“ uvedl spolumajitel šumavského areálu Špičák Vladimír Kasík.

V Plzeňském kraji budou lyžaři spokojeni zejména v šumavských areálech ve vyšších nadmořských výškách. Dobře připravené jsou tam i běžecké stopy. Některé menší vleky v kraji se přesto kvůli nedostatku sněhu dosud nerozjely, týká se to třeba sjezdovek v Hojsově Stráži.

Teplé počasí přineslo oblevu do Jeseníků, na horách leží ale stále téměř 1,5 metru sněhu. Provozovatelé středisek navíc doufají, že se situace zlepší o víkendu, kdy má znovu mrznout. Některé  areály v nižších polohách jsou kvůli počasí stále mimo provoz.

Víkend vyhlížejí také v Ústeckém kraji, kde teplé počasí uplynulého týdne lyžování příliš nepřálo. Někde museli omezit provoz a návštěvníky lákat na dětské jízdné. Špatná situace je zatím i na Vysočině, kde jsou otevřeny tři sjezdovky na Žďársku, jinak se lyžuje jen na Šacberku u Jihlavy. Správci sjezdovek počítají s tím, že se jim díky ohlašovaným mrazům podaří v nejbližších dnech spustit sněžná děla. V příštím týdnu by se pak mohly rozjet například i vleky v Dalečíně a ve Svratce na Žďársku a na Čeřínku u Jihlavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám