Hlavní obsah

Ledoví obři v rakouském Ötztalu zajišťují lyžařskou sezónu až do konce května

Právo, Bohuslav Borovička

Lyžařské středisko Sölden je osamělou špičkou ledovce na konci údolí Ötztal. Na tamních ledovcových sjezdovkách se mohou lyžaři prohánět už od září. A o měsíc později se provoz rozbíhá i v areálu pod sjezdovkami a trvá až do začátku května.

Článek

Nejvyšší panoramatická silnice východních Alp zavede lyžaře a snowboardisty jedoucí autem nebo autobusem ze Söldenu až k ledovcům Tiefenbach a Rettenbach, které spolu tvoří jednu z největších lyžařských ledovcových oblastí v Rakousku.

Tito dva ledoví obři jsou propojeni silničním a lyžařským tunelem do jednoho velkého ledovcového lyžařského areálu. Celkem 36 kilometrů sjezdovek a 10 lyžařských vleků s dopravní kapacitou kolem 20 000 osob za hodinu zaručují začátečníkům i zdatným lyžařům nekonečné radovánky na lyžích.

Zásluhou Evropského zkušebního a výstavního centra na ledovci Rettenbach se Sölden stal jedinou ledovcovou lyžařskou oblastí, v níž se od září do listopadu mohou testovat nejnovější výrobky všech předních výrobců zimních sportovních potřeb.

Aréna superlativů

Lanovky a vleky ze Söldenu a z Hochsöldenu vyvezou lyžaře a snowboardisty do prostoru, kde mají k dispozici na 148 kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Absolutní jistotou jsou dobré sněhové podmínky od října do května, protože tato lyžařská oblast leží v nadmořské výšce 1350 až 3340 metrů a přibližně 80 procent všech sjezdovek lze uměle zasněžovat.

Navíc se Sölden může jako jediná lyžařská oblast v Rakousku pochlubit třemi lyžařskými horami s výškou nad tři tisíce metrů. Je to Gaislachkogl (3058 m), Tiefenbachkogl (3250 m) a Schwarze Schneide (3340 m).

Kdo by chtěl zdolat za jeden den všechny vrcholy označované jako BIG3, může se vypravit na BIG3 Rallye. Start je na dolní stanici lanovky na Giggijoch, cíl na dolní stanici lanovky na Gaislachkogl. Tato dvě místa od sebe oddělují přibližně čtyři hodiny jízdy sněhem, 50 kilometrů sjezdovek, 10 000 metrů výškového rozdílu a úchvatná alpská panoramata, která mohou všichni obdivovat z vyhlídkové plošiny BIG3.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Dostatek sněhu netrápí lyžaře na Ötztalském ledovci.

Pro všechny návštěvníky Söldenu je na každou středu večer na střední stanici lanovky na Gaislachkogl připravena nová multimediální noční show. Všechny místní lyžařské školy předvádějí společně s tradičním lyžařským klubem Sölden v působivém provedení lyžařské umění od jeho kolébky až po dnešní dobu.

Trhanec a jiné

Cestou se lyžaři mohou posilnit nadýchanou, měkoučkou specialitou vydatně posypanou moučkovým cukrem – klasickým rakouským trhancem. Tento a další tyrolské moučníky a jiné vydatné pokrmy se podávají ve více než dvaceti horských chatách a restauracích v lyžařské oblasti Sölden.

Na vyhlídkové plošině BIG3 na Gaislachkoglu se za pěkného počasí při rezervaci pro minimálně čtyři osoby podávají vedle opulentní tyrolské snídaně a svačiny také vynalézavé kreace pro gurmány, asijské speciality, čerstvě ulovené ústřice a kaviár se šampaňským nebo středomořské plody moře.

Dopravní kapacity superlativů

Od loňské sezóny zpřístupňují lyžařský areál na vrcholu Gaislachkogl dvě nové lanovky. Na střední stanici dopravuje osmimístná jednolanová oběžná dráha až 3600 osob za hodinu, což je unikátní dopravní kapacita, která nemá ve světě obdoby. A na vrchol v nadmořské výšce 3040 metrů vede trojlanová dráha, jejíž kabinky visí na dvou nosných lanech a třetí tažné lano je transportuje nahoru. Je to nejvyšší lanovka tohoto typu na světě. Celkem za pouhých dvanáct minut zvládne 1677 metrů výškového rozdílu.

Architektonicky velkolepá dolní, střední a horní stanice lanovky se staly obdivovanou dominantou nejen svým technickým řešením, ale také svým elegantním vzhledem. Další novinkou od zimy 2011 je lanovka Zentrum Shuttle. Pohybuje se v nevelké výšce nad zemí jako jakási visutá lanovka po zvláštní trase od lyžařské oblasti pro začátečníky v Innerwaldu do Söldenu.

V kabině této lanovky je místo pro 40 osob, je plně automatická, a tudíž připravena k jízdě v kteroukoli denní či noční hodinu. Krátká doba jízdy v trvání tří minut zaručuje vysokou kapacitu. Tento nový dopravní prostředek Zentrum Shuttle je pro hosty zdarma. Je to jediné místo v Rakousku, kde se lyžuje na třech horách s výškou nad 3000 metrů.

Rodinná zimní dovolená v Hochoetzu

Lyžařská oblast Hochoetz je na začátku údolí Ötztal, hned za sjezdem z dálnice. Nabízí zábavu a sportovní vyžití pro všechny generace na širokých svazích sjezdovek s obvykle dobrými sněhovými podmínkami, v horských chatách, s programy pro děti. Lyžařská oblast Hochoetz, která se specializuje na pobyty rodin s dětmi, je opravdu jen kousek od dálnice vedoucí od Innsbrucku údolím Innu, a představuje tak ideální vstup do nádherné ötztalské zimy.

Oblast s novou šestisedačkovou lanovkou a s vyhlídkou na Zugspitze nabízí zdvojený lyžařský zážitek, protože sjezdovky v Hochoetzu a v sousední oblasti Kühtai patří k sobě. Všechny několikadenní permanentky zakoupené v lyžařských oblastech Hochoetz nebo Kühtai platí pro oba regiony. Ve zdvojeném lyžařském areálu najdou lyžaři celkem 85 kilometrů sjezdovek, které lze stoprocentně zasněžovat, takže zaručují dobré sněhové podmínky.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Podle meteorologů má toto údolí nejvyšší počet slunečných dnů v celém Rakousku.

Stávajících 23 vleků a lanovek a nová šestisedačková lanovka s ochrannými kryty zajišťují pohodlný přístup na sjezdovky. Bezplatný lyžařský autobus pendluje každou půlhodinu na osm kilometrů dlouhé trati mezi stanicemi Hochoetz-Ochsengarten a Kühtai. Dalším lákadlem je nová vyhlídková plošina s výhledem na Zugspitze pro všechny návštěvníky, kteří se chtějí pokochat krásným pohledem na nejvyšší německou horu.

Týdny Happy Family Vše pro rodiny s dětmi, zní heslo tradičních týdnů Happy Family, které trvají od 7. 1. do 21. 1. 2012 a od 10. 3. do 31. 3. 2012. Během této doby se pro všechny děti ubytované v okolních střediscích Oetz, Sautens a Haiming nabízí zdarma lyžařský kurz a stejně tak i hlídání dětí jako speciální služba pro všechny rodiny, které zde tráví zimní dovolenou. Také tuto zimu bude v oblasti Hochoetz vybudována ve výšce nad 2000 metrů oblíbená vesnice z iglú, výtvarně odvážné a meditativně pojaté umělecké dílo z ledu a sněhu.

Lyžaři sem mohou zajít během dne na občerstvení nebo si mohou dopřát unikátní zážitek v podobě přenocování v některém iglú ve speciálním termo spacím pytli.

Běžky, saně, sněžnice

Zimní představení v údolí Ötztal se však odehrává i na mnoha dalších, menších jevištích, o čemž lépe promlouvají následující čísla:

185 kilometrů zimních turistických tras, k tomu 40 kilometrů tras pro milovníky zimního běhu mezi obcemi Haiming, Obergurgl a Vent, 186 kilometrů běžkařských stop, 15 sáňkařských drah, z nichž nejnovější je v části obce Hochgurgl-Pill, 10 kluzišť a k tomu dostatek zmrzlých vodopádů pro odvážné vyznavače ledového horolezectví.

Ve všech střediscích se téměř každý den pořádají túry na sněžnicích s průvodcem. V neposlední řadě mají hosté možnost se každý den koupat a relaxovat v areálu s bazénem v Söldenu a v prvních tyrolských termálních lázních Aqua Dome v Längenfeldu.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Do údolí Ötztal existuje několik pohodlných přístupů. Při cestě autem se z Innsbrucku pokračuje po dálnici A 12 údolím Innu ke sjezdu na Ötztal na kilometru 123. Možná je doprava vlakem na nádraží Ötztal na začátku údolí. Další možností je innsbrucké letiště, které je vzdáleno asi hodinu jízdy autem. Pro návštěvníky, kteří přiletí do Innsbrucku, je připraven Ötztal Shuttle, autobus, který pendluje z letiště do údolí Ötztal a rozváží hosty až k hotelům.

Skipasy

Ceny denních skipasů v Söldenu pro dospělé se v hlavní a vedlejší sezóně liší jen o euro (45 a 44, děti 29). Šestidenní skipas pro dospělého v hlavní sezóně přijde na 231,50, ve vedlejší pak na 208,50 eura (děti 125). V Hochoetzu přijde denní skipas dospělého na 25 až 32 eur, dětský na 12,50 až 16 eur. Šestidenní na 125 až 167 eur, dětský na 62 až 83,50 eura.

www stránky

Reklama

Související témata:

Související články

Turracher Höhe - rodinný lyžařský kolotoč

Náhorní plošina Turracher Höhe v jižním Rakousku je sice nejvíc známá tím, že se tady v zimě plavci noří u hotelu Hochschober do vyhřívané jezerní koupele, na...

Savojské Alpy jsou pro opravdové lyžaře

Savojské Alpy jsou pravděpodobně nejrozlehlejším lyžařským prostorem nejen ve Francii, ale v Evropě vůbec. Díky rozmanitosti tamních lyžařských terénů je mnozí...

Výběr článků

Načítám