Hlavní obsah

Zakynthos láká na želvy, tyrkysové moře a bary

Právo, Stáňa Seďová

Na Zakynthos, jeden z menších řeckých ostrovů, míří starší návštěvníci za klidným mořem a krásnou hornatou krajinou, rodiny za dlouhými plážemi a karetami obrovskými a mladí za bujarými večírky. Přes den paří na pláži a po večerech v barech zářících neony.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

V zátoce Navagio čeká na turisty vrak pašerácké lodě.

Článek

Třetí největší z iónských ostrovů měřící 410 km² s pobřežím dlouhým 123 kilometrů má hned několik lákadel. Ale památky a historické stavby mezi nimi na rozdíl od Rhodosu či Kréty rozhodně nejsou. Návštěvník, který by zde hledal akropole, starobylé chrámy nebo jakékoli stopy kultury, z níž se vyvinula naše civilizace, bude zklamán.

Co nezničilo hrozné zemětřesení v roce 1953, po němž zůstalo stát jen pět procent budov, mezi kterými byla katedrála sv. Dionýse, kostel sv. Nikolase a budova Národní banky, to lehlo popelem při požárech, které jsou pro ostrov, sousedící s Kefalonií, téměř denním chlebem.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Tyrkysové moře a Modré jeskyně

Za návštěvu bezesporu patří hlavní město, pojmenované překvapivě Zakynthos. Mužem tohoto jména byl podle Homéra ostrov osídlen někdy kolem roku 1500 př. n. l. Další vládce Zakynthosu, známý také jako Zante, byl však o mnoho známější. Nebyl jím totiž nikdo jiný než bájný Odysseus, rodák z nedaleké Ithaky.

Ve středu městečka návštěvníci najdou malebnou hlavní třídu plnou obchůdků s oblečením, luxusních butiků, kaváren a taveren, na jejímž konci se nachází kulaté náměstí s budovou banky, za níž se schovává kostel sv. Nikolase. U velkého přístavu, kde parkují kromě turistických „pirátských“ lodí také plachetnice a dlouhé bílé jachty zámožnějších turistů, stojí katedrála sv. Dionýsa.

Rušné Laganas

Nejvyhlášenějším letoviskem je Laganas na jihu ostrova. V tradičním přímořském městečku položeném na dlouhé písečné pláži v malebné zátoce plné ostrůvků, najdou návštěvníci převážně turistická lákadla. Jeden hotýlek střídá druhý, mezi kterými je tu a tam plážový klub. Pláž je poseta někde méně jinde více vyvedenými bary a pruhy plné lehátek střídají mapy osušek převážně mladých britských návštěvníků.

Proklamovaným lákadlem letoviska je dlouhá třída plná obchůdků s typickým turistickým zbožím. Ano, i zde si lze zakoupit hrníčky, alba, popelníky, ručníky a v neposlední řadě i trička groteskních střihů módních v 90. letech s nápisem I Love Zante.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Hlavní třída v Laganasu

To může flegmatický rekreující se host řeckého ostrova přejít s úsměvem. Ten mu však lehce ztuhne při pohledu na nekonečnou řadu neonem ozářených barů, klubů a diskoték, ze kterých se linou známé MTV hity. Bary se kolem 23. hodiny zaplní nedočkavou britskou a zčásti také srbskou omladinou a začne obrovská open air party. Správci pláží pak ráno při rovnání lehátek zároveň z pláže sbírají bezvládná těla těch, kteří nezvládli nápor alkoholu.

Vypátrat něco typicky řeckého v tomto letovisku dá ovšem práci. Čest tomuto místu zachraňuje pouze jedna řecká taverna, která pro turisty pořádá jak jinak než typické řecké večery.

Další kuriozitou je party ostrov, který je z pláže na dohled a po dřevěné lávce se tam lidé z Laganasu dostanou za 10 minut. Malý ostrůvek má svou pláž, na níž se tyčí velký bar s křesílky a tanečním parketem. Místo lehátek si tu přes den hosté zaplatí drink. Večer se tento zábavou hýřící ostrůvek nečekaně promění na nesmírně romantické místo s pár hosty u stolečků, jejichž nohy téměř olizují vlny. Vrchol ostrůvku také nabízí nejkrásnější výhled na osvícenou zátoku.

Karety obrovské

Když se návštěvník vydá z letoviska na druhou stranu, dojde po písku k pláži Kalamaki, na které se rodí karety obrovské. Tento vyhlášený kus pláže nepřetržitě sledují dobrovolníci z organizace na ochranu tohoto druhu želv a v noci je uzavřený.

Pokud by se vám však ráno podařilo si přivstat, měli byste příležitost pozorovat, jak se z důlků, do kterých kladou dospělé karety vejce, klubou malé želvičky, jež se vydávají na svůj nejtěžší boj o přežití. Podle ochránců se jich zde může vylíhnout během noci i sto dvacet, ale až polovina nepřežije cestu přes písek do moře.

Před našima očima zvládlo pruh dlouhý asi deset metrů za zhruba 10 minut všech patnáct želviček, které u břehu nabrala vlna. Jakmile se ocitly ve vodě, začaly plavat a za okamžik zmizely v dáli.

Pozorování jejich starších příbuzných patří mezi garantovanou podívanou výletních lodí startujících právě z Laganasu. Místní kapitáni samozřejmě znají místa, kde se karety obrovské srocují a jakmile jedna z lodí spatří hlavičku, za kterou plave někdy i v průměru metrový krunýř, uzavře ji s pomocí druhé, mnohdy i třetí a čtvrté lodi do kruhu, aby mohli lidé z palub pohodlně neobvyklé vodní živočichy vyfotit.

Výlety na moře

Za doporučení určitě stojí nabídka hromadných výletů na pirátských či futuristických lodích ve tvaru kosatky, půjčení motorové lodě pro osm osob za 130 eur na šest hodin. Na rozhraní pláže Laganas a Kalamaki vám tyto loďky půjčí s poměrně jednoduchými a snadno pochopitelnými instrukcemi, aniž by žádali oprávnění k jejich řízení. Jediné, co je podle majitele půjčovny lodí potřebné je bystrá mysl a pamatovat si, že je třeba nejprve vypnout motor, než vyskočíte z lodi do moře.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

V mnoha průvodcích se též čtenáři dočtou, že kdo nebyl na západě ostrova v zátoce Navagio, nebyl na Zakynthosu. Překrásná zátoka s vrakem lodi pašeráků, kteří tu podle pověsti kdysi ztroskotali, je jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí ostrova, na kterou se však lze dostat pouze po vodě. To nebrání tomu, aby bylo u pláže se zrezavělým torzem lodi zaparkováno několik lodí najednou a koncentrace lidí tu směle konkurovala plážím v italském Bibione.

Co nelze většině turisty hojně navštěvovaných míst upřít, je průzračné moře. Stejně krásné jako v zátoce Navagio je i u Modrých jeskyní, kam rovněž míří houfy výletních lodí. Modré moře, které chytá na některých místech nádhernou tyrkysovou barvu, ozařuje jeskyně zevnitř tak silně, že to určilo i jejich název.

Vnitrozemí

I na ostrově, kde většinu kulturních historických památek zničilo zemětřesení, se najde poutní místo. V srdci Zakynthosu ve vesnici Maherado stojí kostel Agia Mavra, kde visí obraz černé Madony. Podle pověsti místních, toho kdo se jí podívá do očí, vyléčí z bolestí těla i mysli.

Nedaleko odsud při putování po vnitrozemí mohou turisté narazit také na nejstarší olivovník na ostrově, jehož mohutné kořeny tu podle vesničanů symbolizují pouto milenců.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Nejstarší olivovník na ostrově

Celý Zakynthos se dá projet na skútru i autem, ve kterém vám to zabere zhruba jeden den. Půjčení na tři dny, které patří ke standardu pronajímatelů přibližovadel, stojí určitě za to, protože je po celém pobřeží schováno mnoho opuštěných pláží a kouzelných zátok, kde můžete být úplně sami.

Z ostrova, na jehož východě jsou úrodné nížiny a západ je spíše hornatý, kde moře lemují skalnaté útesy, stojí za to si určitě odvézt věhlasné místní olivy a olivový olej. Známým produktem Zakynthosu jsou také citrusy a Zantské rozinky. Ty vám během chladných tmavých večerů budou připomínat tyrkysové klidné moře, ostrůvky a dlouhé bílé pláže jednoho z nejkrásnějších řeckých ostrovů.

Foto: Archiv, Právo

Rady na cestu

Leťte s cestovkou

Není problém se na ostrově postarat sám o sebe, jen mezi nasmlouvanými hotely a penziony se hledá v sezóně volný pokoj o něco obtížněji. Stravování si lze zajistit v bufetech nebo tavernách, i když nabídka je dosti jednotvárná.

Vzhledem k současným cenám zájezdů od cestovních kanceláří se to příliš nevyplatí. Na zakoupení pobytu a letenky se dle zákona vztahuje pojištění a na místě je to bez starostí, jak s transferem, tak s ubytováním. Cena last minute se pohybuje kolem 15 tisíc na 11 dní do 3* hotelů.  

Pozor na ostrovní slunce

Na rozdíl od pevniny si zvláště řecké ostrovy užívají o poznání silněji slunečních paprsků. To zvlášť u opálení chtivých žen může způsobit takové reakce organismu, na které nebyly doposud zvyklé. Proto je důležité používat vysoké faktory, začít s padesátkou a končit dovolenou s dvacítkou.

Nezapomenout na jelení lůj s vysokým ochranným faktorem. V lékárničce by pak rozhodně neměl chybět zyrtec nebo zodac proti slunečním alergiím, fenistil na štípance, které na Zakynthosu způsobuje neviditelný hmyz a herpesin proti oparům, se kterými tělo vystavené extrémnímu přísunu slunečních paprsků také často bojuje.

Pivo a místní pálenka

Mnoha českým vinařům zvyklým na chutné suché tuzemské víno se po ochutnání místního vína zkřiví ústa. I když si v obchodě vyberete suché, musíte počítat s tím, že bude chutnat podobně jako naše polosladké.

Koktejly ve většině barů připravují prázdninoví brigádníci, kteří mají s míchanými drinky zkušenost jen jako jejich konzumenti, takže se zázraky očekávat nedají. Například informace, že jahodové daiquiri se připravuje z jahod, byla pro mnohé barmany překvapivým objevem.

Naproti tomu místní pivo Mythos je velmi chutné, dobře ceněné i zdatnými českými pivaři a v horkých dnech osvěžující. Nikdo by též neměl odjíždět, aniž by okusil Ouzo, Metaxu či její levnější domácí variantu.

www stránky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám