Hlavní obsah

Tajemné krásy Sardinie - bělostné pláže i skalnaté útesy

Novinky, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hornaté vnitrozemí, rozmanité typy pobřeží – od skalnatých, do výše čnících útesů až po zcela ploché roviny, památky na historické etapy sahající až do doby kamenné, vinné stezky, pozoruhodné zážitky gastronomické i zcela originální folklór, to vše čeká na své objevitele na Sardinii.

Foto: Profimedia.cz

Punta Palau na Sardinii

Článek

Toulky po ostrově lze rozdělit na čtyři úseky, jak to geografie Sardinie přímo nabízí. Nejobvyklejší je varianta „proti směru hodinových ručiček“.

Východ

Po přistání v Cagliari jsme se půjčeným autem přesunuli přibližně doprostřed východního pobřeží, na předměstí Tortoli. Hned první dojmy z místa ubytování nám potvrdily, co se říká o obyvatelích ostrova: jsou mimořádně přátelští, pohostinní a ohleduplní.

Foto: Profimedia.cz

Gennargent na Sardinii

Východ ostrova je poněkud řidčeji osídlen, nabízí ale o to půvabnější přírodní scenérie. Členité pobřeží s velmi příjemnými plážemi střídá okouzlující vnitrozemí – zejména přírodní park Gennargentu s nejvyšším vrcholem Sardinie – Punta La Marmora.

V názorech na záliv Orosei, který svým vzezřením evokuje kýčovité pohlednice, se hosté shodují: má jedny z nejkrásnějších pláží ostrova. Náš obdiv si získaly i souvislé oleandrové aleje, lemující dlouhé kilometry silnic a dálnic.

Foto: Archiv, Právo

Sever

Ze všech částí sardinského pobřeží je sever pravděpodobně na pohled nejatraktivnější. Usadili jsme se v Palau, menší a turisticky méně frekventované obci, než je např. Santa Teresa di Gallura, odkud vyplouvají trajekty na Korsiku, či Porto Cervo, přezdívané milionářský přístav, s převažující originální architekturou.

Díky poloze přímo naproti souostroví Maddalena je výhled z Palau severním směrem nádherný. Samo pobřeží tu tvoří členité skály, mořskou erozí vytvarované do neuvěřitelných podob. K ostrovům Maddalena, vyhlášeným národním parkem, se pořádá množství lodních výletů, s různou délkou a programem.

Sever Sardinie je nejen pohledný, ale i velmi dobře vybavený turistickou infrastrukturou – od jednoduchých apartmánových komplexů až po luxusní hotely v sousedství nejhezčích pláží. Zájemci tu najdou také nejproslulejší golfový areál na Sardinii – Pevero Golf Club.

Západ

Při výběru ubytování na západní straně Sardinie nás upoutal název Horse Country, Oristano. Krajina připomínající Maďarsko, kukuřičné lány, pláž utopená ve vysokém rákosu, rozlehlý areál apartmánů a hotelových budov, provoz tak trochu připomínající někdejší odborářskou rekreaci.

Obrovské, prašné, auty nabité parkoviště, lidský Babylon včetně směsice jazyků z celé Evropy, Rusko nevyjímaje. Trvalo chvíli, než si člověk zvykl na celý den burácející rockovou muziku, dopoledne i odpoledne z mikrofonů pokřikující hlasy „bavičů“, snídaně v sále poloviny fotbalového hřiště.

Na dlouhý pobyt by to nebylo, jako východisko k výletům do okolí dobré. Vyznavače pobytu na pláži však může zaskočit zdejší zvyk: z ekologických důvodů se moře podél pláže nečistí, takže občas nelze vstoupit do vln kvůli valu travin, rákosu a podobného materiálu, který zmizí, teprve až jej zase vlny odnesou.

Okolí však za pozornost stojí – městečko Isola Rossa okouzlí svou malebností, město na hradbách – Castelsardo – imponuje bohatou historií, přístav Alghero zaujme svým honosným katalánským stylem.

Jih

Přestože na jihu ostrova leží sardinská metropole Cagliari, letecká vstupní brána, turisticky je tato část celkově méně navštěvována. I v sezóně se tu najdou prakticky liduprázdné pláže. To však neznamená, že by byly méně krásné. Costa Rei, Chia, Villasimius – to jsou lokality se sněhobílým příjemným pískem.

Foto: Profimedia.cz

Villasimius na Sardinii

Cagliari se svými téměř 165 tisíci obyvateli a atraktivní polohou na devíti vápencových pahorcích okouzlí většinu návštěvníků. Procházka promenádou kolem přístavu nabízí atmosféru a noblesu proslulých středomořských letovisek. Archeologické areály, kostely, šlechtické paláce, to vše vypovídá o historických epizodách, které se tu během staletí odehrávaly.

Foto: Profimedia.cz

Villasimius na Sardinii

Nuraghi, kam se člověk podívá

I když do Středomoří nás většina jede za teplem a koupáním, na Sardinii by bylo chybou neseznámit se alespoň s těmi nejzajímavějšími historickými památkami. Mezi ně patří především tzv. nuraghi, z období mezi lety 1800 až 500 před n. l.

Nemají ve světě obdoby a jde o věžovité stavby z velkých, takřka pravidelně opracovaných kamenů. O technologii, jakou se kameny opracovávaly a vršily, není dosud příliš známo. Někdy stojí nuraghi samostatně, jindy je více věží v blízkém sousedství. Nuraghů, víceméně zachovalých, je dodnes na ostrově několik tisíc.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Trajekty vyplouvají z Janova, Livorna, Civitavecchie, směřují buď do Santa Teresa di Gallura, nebo do Cagliari.

I když Sardinie není zrovna nejlevnější destinace, je o ni velký zájem a lístky na trajekt je třeba si opatřit včas.

S krátící se dobou před plavbou se cena zvyšuje. Na lístky se v ČR specializuje i několik cestovních kanceláří.

Půjčovny aut

Půjčovny aut na letišti pracují od 8.00 do 24.00 hod. Menší auto, pokud si ho půjčíte alespoň na týden, stojí kolem 30 eur denně. Pravidla silničního provozu se od našich téměř neliší, zdejší řidiči jezdí uvolněně, v průměru o 10 km/hod. rychleji, než jsou limity. Za celou cestu, trvající 11 dnů, jsme neviděli nehodu.

Kvalitní služby

Slunečníky a lehátka jsou buď v ceně pobytu, nebo za slunečník a dvě lehátka zaplatíte 8 až 10 eur za den.

Služby na ostrově jsou kvalitní a spolehlivé, obsluha přívětivá, je patrná vysoká úroveň turistického ruchu.

www stránky

Podobně tajemné jsou i tzv. hrobky obrů, sídla víl či posvátné studny. Mýty opředené památky bývají spojeny s představami o existenci bájné Atlantidy. Budete-li se toulat za některými z nich, leckde půjdete po horských planinách, kde nejsou výjimkou volně se pasoucí ovce, kozy, krávy, ale i prasata. Ostatně na ně můžete narazit i cestou autem třeba přímo uprostřed silnice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám