Hlavní obsah

Nebojte se cestovat s dětmi vlakem, letadlem, autobusem ani na lodi

Novinky, Lucie Poštolková

Možná vás odrazují známí před cestováním vlakem či autobusem s malými dětmi, ale v současnosti se společnosti předhánějí v tom, aby právě pro rodiny byla cesta co nejpohodlnější a ratolesti se nenudily. Podívejte se na speciální služby pro nejmenší cestovatele na lodi, ve vlaku, v letadle nebo v autobusech, které vám cestu jistě zpříjemní.

Foto: Profimedia.cz

U mnoha společností jsou k dispozici běžně filmové kanály pro děti, které vaše ratolesti během zdlouhavého letu spolehlivě zabaví.

Článek

Cestujeme vlakem

Pokud nastoupíte s dětmi do vlaku, máte jednu velkou výhodu. Dítě není připoutané na jedno místo, může si hrát, vybarvovat omalovánky na sedačce či stolku, je možné s ním jít například do jídelního vozu.

V dálkových vlacích Českých drah jsou vyhrazené oddíly nebo i vozy pro cestující s dětmi do 10 let. V jízdních řádech jsou takové spoje označené velkým písmenem D. Cestující s dětmi zde mají přednostní nárok na místo k sezení. Stejně tak lze na vybraných nádražích využít s dětmi do 10 let (k dispozici i pro těhotné ženy) při čekání na vlak služeb zvláštních čekáren ČD Lounge.

Foto: Profimedia.cz

Nemusíte tedy čekat s ostatními cestujícími, lze využít klidného a příjemného prostředí těchto speciálních prostor. Ty jsou k dispozici v železničních stanicích Praha hl.n., Pardubice hl.n., Olomouc hl.n., Ostrava-Svinov, Ostrava hl.n. a Brno hl.n. Při delších cestách, kam jsou vedeny noční spoje s lůžkovými a lehátkovými vozy, oceníte přejezd v klidu a pohodlí na posteli nebo na lehátku.

Kromě toho je řada vlakových souprav v dálkové i regionální dopravě upravena pro cestování s kočárky a velmi malými dětmi, ve vybraných vozidlech jsou sklopné sedačky, takže kočárek je v blízkosti rodičů a dítě může pohodlně a bezpečně zůstat v kočárku. Na WC jsou k dispozici sklopné přebalovací pulty.

České dráhy vydávají také publikace pro cestující, kde jsou vybrané strany věnované dětem na zkrácení dlouhé chvíle při cestování a pro děti jsou určeny také zvláštní symbolické dětské jízdenky s básničkami a obrázky dětského symbolu ČD – sloníka Elfíka. Ty mohou děti získat od průvodčího při kontrole jízdenek.

Děti na palubě letadla

"Na průběh cesty s malým dítětem je třeba myslet již při rezervaci a koupi letenky, kdy do rezervačního systému zadáváte údaje o tom, cestujete-li s dítětem a veškeré požadavky na servis s tím spojené. Při přepravě letadlem se děti rozdělují do dvou skupin, na novorozence, tzv. infants (ve věku 0 – 2 roky) a děti (ve věku 2 – 12 let)," vysvětluje Anna Ingham-Grant, Obchodní ředitelka British Airways pro střední a východní Evropu.

V letadlech British Airways mají novorozenec i dítě nárok na stejný počet i váhu zavazadel jako dospělý, což vám dává dostatek prostoru pro veškeré vybavení, které bude dítě na cestě potřebovat. Přeprava kočárku je zdarma. Odeberou vám ho až těsně před samotným vstupem do letadla, ihned po výstupu z letadla vám ho vrátí.

Foto: Profimedia.cz

"Naše společnost umožňuje dokonce využití vlastních autosedaček, které si s sebou můžete vzít na palubu. Ty však musí splňovat určitá kritéria. Doporučujeme poradit se buď s cestovní kanceláří, která vám letenky prodala, či přímo u nás," dodala Anna Ingham-Grant.

Cestujete-li s opravdu malým dítětem (do 10 kg) na dálkových letech, požádejte dopředu o sedačku v první řadě, což lze nejlépe prostřednictvím tzv. on-line odbavení na internetu 24 hodin před odletem. Ta je ve velkých letadlech určených na dlouhé lety vyhrazena zpravidla právě pro cestující s dětmi. Je tam prostor pro umístění malé vaničky, do které uložíte své dítě. Tu si však musíte za poplatek rezervovat nejdříve při koupi letenky, nejpozději ale 24 hodin před odletem.

Na palubu si můžete vzít tolik jídla a pití, kolik budete pro vaše miminko potřebovat. Je však nutné mít je v uzavíratelných nádobách, jelikož při letištní kontrole budete požádáni, abyste vy či vaše miminko veškeré tekutiny či pyré ochutnali. U některých společností vám mléko či jídlo pro vaše dítě posádka na palubě letadla na požádání ohřeje.

Foto: Profimedia.cz

Obézní dívka zabrala dvě sedadla, letušky proto vyhodily z místa štíhlejší spolucestující.

Toalety na palubě letadel bývají vybaveny přebalovacím pultem, což vám rozhodně ulehčí manipulaci při výměně plenek. Na všech dálkových letech je cestujícím u BA k dispozici tzv. AVOD systém, což v praxi znamená vlastní obrazovku se širokou nabídkou filmů a hudebních kanálů.

K dispozici jsou také filmové kanály pro děti, které vaše ratolesti během zdlouhavého letu spolehlivě zabaví.

Podobný program nabízí také společnost Emirates, která připravila pro malé výletníky animované pohádky ale i dětské filmy. Nechybí ani interaktivní hry. Každé dítě po nástupu na palubu každého z letadel dostane balíček s hračkami, knížkami a třemi dětskými časopisy plnými příběhů, vtipů a hádanek.

Díky speciálním sluchátkům dělaným přesně na malou hlavu dětem na palubě letadla čas doslova poletí. Hudební fanoušci si mohou vybrat ze spousty rozhlasových hitů, CD i speciálních podcastů.

V letadlech společností Emirates a British Airways rodiče také jistě ocení speciální dětská menu pro vybíravé rošťáky, která si je však třeba zarezervovat nejlépe již při koupi letenky, nejpozději však 48 hodin před odletem.

S dětmi v autobuse

Autobusy patří v cestování ke klasice. Poslední dobou se tak autobusové společnosti snaží vyjít klientům vstříc v rámci pohodlí a zavádí řadu novinek. Promítání filmů a toalety jsou už samozřejmostí. Některé firmy nabízí také možnost využívat wifi či rádio s několika kanály do sluchátek, aby nebyli zároveň rušeni ostatní spolucestující.

Společnost Eurolines speciálně pro děti zavedla nově bezpečné autosedačky Kidybus. Jde o první sedačky na trhu, které byly speciálně vyvinuty pro autobusy. Splňují evropská pravidla pro bezpečnou přepravu dětí. Mají pětibodový bezpečnostní systém, nastavitelný ramenní i bederní pás, nechybí hrudní klipsna ani popruh připevnitelný k sedáku, či snímatelné potahy pro maximální hygienu.

Na vlnách s dětmi

Váháte, jestli vzít malé děti na okružní plavbu? Že by se děti na lodi nudily, se rozhodně nemusíte bát. Všechny zaoceánské lodě disponují doslova malým zábavním parkem. Děti se zabaví v bazénech, na skluzavkách i tobogánech. S rodiči mohou navštívit kino, například lodě společnosti Costa mají i 4D kina, ale i dětské koutky, kde se o vaše ratolesti rádi postarají.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Na co nezapomenout:

Vezměte s sebou oblíbenou hračku vašeho dítěte, pohodlný polštář a vlastní deku. V letadle na dálkových letech sice deku a polštář dostanete, dítěti se však bude lépe usínat, pokud bude mít s sebou na palubě známé věci z domova.

Než se vydáte na cestu, zjistěte si dopředu, co všechno dopravní společnost či hotel pro děti nabízí.

Pokud najdete zajímavou a dobrou zábavu pro vaše dítě, nebude zlobit a spolucestující vám budou děkovat za poklidnou cestu a ještě vám ratolest pochválí, jak je slušně vychovaná.

Reklama

Související články

Jak cestovat do zahraničí na vlastní pěst

Jste studenti a plánujete vypravit se o letních prázdninách na vlastní pěst do zahraničí, ale zatím netušíte, kam se vydat? Máte-li zálusk navštívit destinace,...

Výběr článků

Načítám