Hlavní obsah

Pod japonskou horou Fudži otevřou nejstrmější horskou dráhu na světě

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V japonském zábavním parku Fuji-Q Highland připravují otevření nejstrmější horské dráhy na světě, která je opravdu jen pro silné nátury. Informoval o tom server Daily Mail.

Článek

V parku, který leží ve stínu nejznámější japonské hory Fudži, otevřou 16. července horskou dráhu Takabiša. Na sedmi obrovských zákrutech se zvedne žaludek i opravdu ostříleným jezdcům. Dráha dlouhá více jak kilometr se 43 metry vysokým volným pádem vám nepěkně pocuchá nervy a nejspíš i žaludek.

Architekti dráhy si také pozvali porotce z Guinessovy knihy rekordů, aby potvrdili pokles, který zahrnuje i volný pád o sklonu 121°, který tak činí tuto atrakci nejstrmější na světě.

Takabiša, což znamená "dominanta", spoléhá hlavně na kombinaci zemské přitažlivosti a sadu kvalitních motorů. Ty dokáží rozjet vozíky na dráze rychlostí až 100 km/hod. Jezdci si navíc vyzkouší stav beztíže, předtím než znovu vyletí do ostrého stoupání. Rozhodně ale nečekejte, že si při jízdě prohlédnete zasněžený vrcholek hory Fudži. Jízda totiž trvá jen 112 sekund.

Takabiša po otevření přebere titul dráhy s nejstrmějším sklonem britské atrakci Mumbo Jumbo ve Flamingolandu ve Velké Británii. Kalkulace celkových nákladů na výstavbu dráhy se vyšplhala na 644 miliónů korun.

Mumbo Jumbo, které stálo 140 miliónů korun, má sklon 112 stupňů a přetížení 4G, které je podobné tomu, co zažívají piloti ve stíhačkách.

Nicméně pokud by vás zajímalo, jaká atrakce je nejrychlejší na světě, tak prvenství si stále drží dráha Formula Rossa, která stojí v parku Ferrari World v Abu Dhábí. Návštěvníci si tam mohou vyzkoušet jízdu při rychlosti až 240 km/hod. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám