Hlavní obsah

Pražská muzejní noc otevře na šedesát objektů

Právo, Stáňa Seďová

O nastávajícím víkendu bude v Praze pěkně nacpáno. Vypukne tu totiž už osmá muzejní noc, do které se zapojilo 34 kulturních institucí, jež zpřístupní celkem 60 objektů.

Foto: Petr Horník, Právo

Národní technické muzeum pro své návštěvníky kromě pěti stálých expozic přichystalo také ukázku funkčního parního vozu z roku 1924.

Článek

Noční prohlídky doplní speciální komentované prohlídky, koncerty, divadla, filmové projekce i módní přehlídky. Dopravu zajišťuje deset speciálních autobusů.

Pražská muzejní noc, jejíž popularita rok od roku stoupá, je tentokrát posílena o nové služby v oblasti moderních technologií. Kromě tradičních brožur a webových stránek si budou moci účastníci informace o objektech a dopravním spojení stahovat do svých mobilních telefonů prostřednictvím bluetooth a diskutovat o svých zážitcích a plánech na facebooku.

Letošní ročník bude také obohacen o sedm nováčků, které budou moci lidé v noci ze soboty na neděli navštívit. Favoritem je jistě Národní technické muzeum, které pro své návštěvníky kromě pěti stálých expozic přichystalo také ukázku funkčního parního vozu z roku 1924, který bude jezdit před budovou muzea.

Nově budou moci účastníci noci navštívit také Muzeum kávy Alchymista, Památník národního písemnictví, Národní technickou knihovnu, Bulharský kulturní institut a Goethe-Institut. Do Rudolfina také zvou členové České filharmonie.

Vstupné zdarma 

Kromě Vyšehradu a objektů Pražské informační služby, kde se bude platit symbolické vstupné 10 korun, se účastníci noci dostanou do všech objektů zcela zdarma. Bezplatně také mohou využít speciálních linek, které vypraví Dopravní podnik hl. m. Prahy.

„Deset převážně bezbariérových autobusů bude vozit pasažéry zdarma. Tradičně centrálním přestupním bodem bude náměstí Jana Palacha u stanice metra Staroměstská. Zde bude také devět linek končit, desátá má konečnou na Černém Mostě,“ informovala mluvčí dopravního podniku Ilona Vysoudilová s tím, že budou posíleny i ostatní linky, za které budou muset cestující ale standardně platit.

„Všechny informace o akci lidé najdou na stránkách www.prazskamuzejninoc.cz, kde je dobré si zkontrolovat i otevírací doby objektů, protože některé z technických důvodů zavírají už o půlnoci, a například Židovské muzeum kvůli šábesu otevírá až v půl jedenácté.

V pátek 10. 6. a v sobotu 11. 6. budou také před Národním muzeem a u Rudolfina informační stany,“ řekla Ivana Havlíková, koordinátorka projektu. Vzhledem k tomu, že se letos do akce zapojil rekordní počet institucí, očekává se, že bude zároveň i pokořena loňská účast, kdy bylo zaznamenáno 182 530 návštěvnických vstupů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám