Hlavní obsah

Mrtvé moře jako živá a mrtvá voda - léčí i zabíjí

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Extrémně slaná voda z Mrtvého moře je vyhledávaná díky svým léčivým účinkům. Tato lokalita se tak stala hojně navštěvovaným turistickým cílem. Ale méně známý už je fakt, že větší požití této tekutiny může být pro člověka smrtelné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Voda v Mrtvém moři je životu nebezpečnáVideo: Reuters

 
Článek

Mrtvému moři se říká také Slané moře, protože jeho salinita dosahuje 33 procent, čímž se řadí mezi nejslanější jezera na světě. Díky tomu sice voda hodně nadnáší, je ale velmi nebezpečné, když se jí člověk moc napije.

Foto: Profimedia.cz

Slaná voda krásně nadnáší

Podle údajů izraelské záchranné služby došlo ke čtvrtině smrtelných úrazů jen v Mrtvém moři. Důvodem je právě požití velkého množství slané vody. Podle vědců to totiž může vést k narušení rovnováhy elektrolytů. To je pro zdraví velmi škodlivé.

„Někdy když přijdu k vodě, tak se mě lidé ptají, proč je tady plavčík. Když slaná voda tolik nadnáší, tak se lidé v Mrtvém moři přece nemůžou utopit. A já jim říkám, že utopit se sice nemohou, ale když spolykají příliš mnoho vody, tak je to jako kdyby pili jed,“ vysvětlil plavčík.

Mrtvé moře vysychá, ale hrozí také zaplavením hotelů

Mrtvé moře pomalu ale jistě mizí, hladina tohoto slaného jezera klesá každý rok o 1,2 metru. Málokdo ale ví, že hladina jeho části naopak stoupá a hrozí, že voda zaplaví klíčová izraelská letoviska. Izrael se teď snaží získat pro nejníže položené místo světa a naleziště vzácných minerálů status přírodního divu světa. Přitom ale bojuje s těžařskými firmami a snaží se, aby vstupní haly hotelů na jižním pobřeží nezaplavila voda a aby neodradila turisty, kteří se sem přijíždějí léčit.

"Jestliže nezasáhneme, budou hotelové haly do pěti či deseti let zaplaveny," tvrdí Alon Tal, který patří k vědeckému týmu pověřenému vládou najít řešení.

Mrtvé moře se dělí na severní a jižní kotlinu, přičemž každá z nich má hladinu v jiné výšce. V některých částech jsou od sebe zcela odděleny a leží i několik kilometrů daleko jedna od druhé. Zvyšování hladiny v jižní části proto neznamená totéž pro část severní.

Foto: Profimedia.cz

Solné homole v mrtvém moři

Příčinou jejího stoupání na jihu je činnost průmyslových podniků. Chemičky zde vybudovaly odpařovací nádrže, z nichž získávají lukrativní minerály těžené z moře. Na dně těchto nádrží zůstávají po odpaření vody každoročně milióny tun soli a ta je příčinou toho, že se hladina vody každým rokem zvedne o 20 centimetrů.

Tal navrhl drahé řešení a získal pro ně podporu ministerstev ochrany životního prostředí a cestovního ruchu. Přišlo by na dvě miliardy dolarů (33,6 miliardy korun) a spočívá v odsekání nahromaděné soli a její přepravě do sekce se snižující se hladinou pomocí transportního pásu. Ministerstva chtějí, aby účet zaplatila izraelská těžařská firma Dead Sea Works.

Izraelci a také Jordánci z moře těží draselné soli a další minerály, které jsou vyváženy jako ceněná surovina pro výrobu hnojiv, kosmetiky, automobilů i počítačů. Než zahájili těžbu, hrozilo vyschnutí i jižní části moře. Dead Sea Works v 60. letech vyhloubila šestnáctikilometrový kanál, kterým začala přetékat voda ze severní části. Vznikla tak odpařovací nádrž, u níž leží většina izraelských hotelů a jejíž průzračně modrá voda je tak hustá, že se v ní nikdo nemůže utopit.

Foto: Profimedia.cz

Hranice mezi Jordánskem a Izraelem - nejnižší místo na Zemi s 408 metry pod hladinou moře

Pomalu stoupající hladina však začíná zalévat hotelové pláže. U jedné z nich jsou už napůl zaplaveny schody vedoucí k vodě a slunečník zabudovaný natrvalo na břehu je teď hluboko ve vodě.

Dead Sea Works je ochotna podílet se finančně na přesunu soli na sever, ale o svém podílu vyjednává. Ekologům se nezamlouvá, že podnik vydělává na úkor přírodního prostředí. Horizont jižní části moře tvoří tovární komíny, potrubí a zvedače a na hromadách bílé draselné soli popojíždějí traktory. Ředitelství poukazuje na to, že bez těžařů by hoteloví hosté neměli v čem plavat.

Pravým opakem je severní část. Tam voda ustupuje a písečné pláže se mění v měsíční krajinu. Pobřežní promenády, které kdysi končily u vody, teď vedou pustinou. U jednoho hotelu musí návštěvníky k vodě dovážet speciální vozítko.

Kanál by spojil Rudé a Mrtvé moře

Zde se jako řešení nabízí přivedení vody z Rudého moře. Světová banka posuzuje deset let starý návrh, který počítá s vybudováním kanálu dlouhého 160 kilometrů. Náklady by dosáhly 15 miliard dolarů, ale přírodní dopad zatím nikdo nezná.

Izraelská vláda nejnověji oznámila, že vyčlenila 2,5 miliónu dolarů na kampaň, kterou chce Mrtvé moře prosadit mezi sedm nových divů světa. Oživilo by to celou oblast, povzbudilo cestovní ruch a také ochotu vzácné území chránit.

Mrtvé moře, spojované s biblickou Sodomou a Gomorou, se táhne v délce 100 kilometrů Izraelem, západním břehem Jordánu a Jordánskem. Obsahuje minerály vyhledávané od starověku. Nachází se zde přírodní asfalt používaný k balzamování faraonů i soli a bahno, jež královna Kleopatra používala jako omlazovací přípravky.

Pro Izrael je Mrtvé moře cenným zdrojem příjmů z turistiky. Z loňských 3,45 miliónu návštěvníků polovina zamířila právě sem a skoro 200 000 cizinců se ubytovalo ve 4000 hotelových pokojích na břehu moře. Je to lákadlo také pro Izraelce, z nichž loni sem přijel každý desátý. Příjmy z turistiky díky Mrtvému moři loni dosáhly 300 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám