Hlavní obsah

Květinové zázraky v Keukenhofu, kterým propadne úplně každý

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestré kombinace rudých, modrých a žlutých tulipánů magicky přitahovaly oči návštěvníků nizozemského parku Keukenhof. Nevídané barvy květů od černo-fialové až po příjemné okrové rozšiřovaly oční panenky přihlížejících. Fotografové nastavovali na fotoaparátech program makro a snímali žíhané květy tulipánů snad ze všech úhlů.

Článek

Trochu jsme se ošívali a váhali, jestli do Keukenhofu vyrazit. Nakonec jsme nelitovali a strávili v parku celý den. Listovali jsme prospekty a domlouvali se, že příští rok se zase vrátíme.

Největší a nejkrásnější zahrada Evropy - Keukenhof - leží nedaleko Amsterdamu. Lehce se sem dostanete přímou příměstskou linkou, která vás strategicky nabere rovnou u letiště.

Stále kvetoucí tulipány si zahradníci zajišťují trikem - cibuloviny sází do země v pěti vrstvách. Jakmile odkvete první vrstva, již rozkvétá druhá, a pokračují další a další. Tento koloběh tak zaručuje stále barevné záhony.

Německé téma vzdělanců

Letošní ročník byl tematicky zaměřen na Německo a jeho velké osobnosti. Návštěvníci si zblízka prohlíželi dřevěné busty hudebních skladatelů: Bacha, Beethovena a Brahmse.

Velká černobílá plátna rozmístěná po parku ve zkratce popisovala přínos velkých myslitelů, mezi kterými nechyběl Albert Einstein a Fridrich Nietzsche. Největší hold Německu byl zasazen u výstavního pavilonu Oranje Nassau, kde na mírném kopečku kvetly modřence v řadách vzdáleně připomínající Brandenburskou bránu a koňské spřežení z Berlína. Spřežení lehce splývalo se sloupovím a tak neznalí trochu váhali, co daný obraz představuje.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Brandenburská brána a koňské spřežení z modřenců

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Velká černobílá plátna rozmístěná po parku ve zkratce popisovala přínos velkých myslitelů, mezi kterými nechyběl Albert Einstein a Fridrich Nietszche.

Přímo před výstavním domkem Oranje Nassau kvetly podél chodníku tulipány význačných jmen a oblíbených seriálů. Speciální odrůdy nesou jména jako Armani, Teletubbies či Ronaldo.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Tulipány Ronalda

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Tulipán Teletubbies

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Tulipány návrháře Armaniho

V Keukenhofu byla i řada výstavních pavilónů. Uvnitř jsme kromě tulipánů mohli obdivovat orchideje, lilie a bromélie... Většinu rostlin bylo možné si koupit, ale vzhledem ke složitější přepravě jsme si koupili cibuli rašícího amarylisu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Prodejní výstava orchidejí

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Prodejní výstava květin

Marně jsme v krásně zeleném trávníku hledali zavlažovací systém. V samotném parku i všude kolem je dostatek jezírek a vodních kanálů, proto není nutné rostliny dodatečně zalévat.

Pro potěšení malých i velkých návštěvníků byla v parku i malá zvířecí farma. Zakrslý králík se sice krčil v rohu výběhu, zato strakatá prasata se domáhala pozornosti a lísavě chodila podél zábradlí. Uprostřed výběhu se ve stínu chladili poníci. Teploty sahaly k 25 stupňům, tak se není čemu divit. Ovce polehávaly a jehňata přežvykovala slámu z krmelce. Malé děti si hrály na dětském hřišti.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Zvědavá prasátka

Na okraji parku se hrdě tyčil větrný mlýn, který měl přizpůsobený interiér tak, aby se návštěvníci dostali až do prvního patra pod točící se vrtuli. Odtud byl krásný výhled na dlouhá tulipánová pole.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Nekonečný koberec modřenců

V pátek 20. května se mohli návštěvníci podívat do Keukenhofu letos naposledy, protože tulipánová sezóna již končí. Obdivovatelé pestrých rostlin si tak budou muset rok počkat. Park byl otevřen od 24. března.

Více o příštím ročníku najdete zde: www.keukenhof.nl

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Božské tvary a barvy tulipánu Gefranjerde T. Cummins

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Orchestrion za hlavním vchodem u fontány uměl lidové písničky, ale zahrál i celou sérii melodií z Pomáady.

Historie parku Keukenhof

Keukenhof byla původně malá bylinková zahrada hraběnky Jacqueline (Jacoba) z bavorského rodu Witelsbachů, která se narodila roku 1401. Název Keukenhof je odvozen právě od dvorské kuchyně, která odtud brala suroviny.

Park se otevřel veřejnosti roku 1949, kdy zahradníci, prodejci a exportéři okrasných cibulovin vytvořili venkovní přehlídku jarních květin. Od té doby se z jarní výstavy stala každoroční tradice.

Park se rozléhá na 32 hektarech. Celková délka cest čítá na 15 kilometrů.

Každoročně tu vykvete 6 - 7 miliónů především cibulovitých květin, jako jsou krokusy, narcisy, tulipány, hyacinty, lilie a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám