Hlavní obsah

Svatojánské Navalis vykouzlilo na Vltavě barokní atmosféru

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze na Vltavě v neděli vyvrcholilo Svatojánské Navalis 2011, přehlídka gondol, dračích lodí osvětlených lampióny a dalších plavidel spojená s barokním vodním spektáklem. Přihlížející se tak mohli pokochat hrou světel, ale i barokní hudbou, která se linula z pódia na vodní hladině. Večer zakončil originální ohňostroj Redentore přímo z Benátek.

Článek

Od pátku do neděle bylo v Praze na Vltavě nebývale rušno. První den Svatojánských Navalis byly na Vltavu spuštěny benátské gondoly na náplavce u Hergertovy cihelny. V sobotu pak připravili gondoliéři regatu benátských lodí (byla mezi nimi i největší loď - 23 metrů dlouhá čtrnáctiveslice zvaná quattordesona) a benátské odpoledne u Čertovky, kde se kromě plaveb ochutnávaly italské speciality.

Hlavní program se konal v neděli, začal v 11 hodin spanilou jízdou historických plavidel. Po mši vedené pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, kterou odsloužil na počest Jana Nepomuckého, patrona lodníků a plavců, v katedrále sv. Víta, se vydalo procesí na Karlův most. Tam se odehrálo církevní žehnání kněžských zvonů pro rodné město českého světce, Nepomuk. Nakonec byly zvony jeřábem opatrně spuštěny do lodě vystlané slámou.

Procesí s bohatě zdobenými barokními kočáry, taženými hřebci z Kladrub, dorazilo na Karlův most okolo osmé hodiny. Nad hlavami se rýsovaly palmové ratolesti jako symbol mučednictví.

Ve 21 hodin začal hudební program na pódiu poblíž Staroměstské mostecké věže. Barokní skladby předvedl houslista Václav Hudeček, komorní soubor Barocco sempre giovane a dětský pěvecký sbor Sedmihlásek. Odhalena byla také skleněná socha Jana Nepomuckého od Vladěny Tesařové.

Laserová show promítaná na stěnu vytvořenou silným proudem vody připomínala pět hvězd - symbol umučeného Jana Nepomuckého. Svatojánské Navalis zakončil o půl desáté slavnostní benátský ohňostroj, který trval necelých pět minut.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Plavidlo s ohňostrojem v plavební komoře

V pondělí se ve 12 hodin vydala salónní rychloloď Nepomuk s kněžskými zvony směrem k městu Nepomuk.

Reklama

Související témata:

Související články

Zámek Konopiště má zase medvěda

Zámek Konopiště má po roce opět v příkopu tradičního medvěda. Nového huňáče si v úterý správci památky přivezli do zámeckého medvědária ze zlínské zoo. Na...

Výběr článků

Načítám