Hlavní obsah

Lyžařské areály slibují dobré podmínky, sníh je ale většinou zmrzlý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina sjezdovek v Česku nabízí před víkendem dobré podmínky pro lyžování. Na svazích leží stále dost technického sněhu, někde jsou i upravené běžecké tratě. Lyžaři by měli jezdit obezřetně, sníh je někde tvrdý a zmrzlý. Meteorologická předpověď na víkend předpovídá sněhové přeháňky, které by mohly podklad na sjezdovkách vylepšit.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Také v lyžařských areálech na Šumavě je sněhu stále dost.

Článek

V Krkonoších jsou otevřena všechna velká střediska. Na sjezdovkách je až 120 centimetrů sněhu. Upravené jsou také běžecké stopy. "Ideální podmínky," řekl Jiří Beran z areálu Špindlerův Mlýn. I střediska v Jánských lázních a na Černé hoře jsou připravena na nápor návštěvníků. Kvalitní lyžování slibují i v Harrachově či Rokytnici nad Jizerou.

V libereckém středisku Ještěd končí omezení kvůli konání zimní olympiády mládeže. V pátek se rekreantům otevře Slalomák a od soboty bude bez omezení otevřený celý areál. Fungovat budou i střediska na Tanvaldském Špičáku, Severáku a v Bedřichově.

Také v lyžařských areálech na Šumavě je sněhu stále dost. "Sjezdovky se daří udržet v dobrém stavu," říká Eva Študlarová ze Skiareálu Lipno. Na Zadově leží až 80 centimetrů zmrzlého technického sněhu, stejně tak na Špičáku, největším areálu v regionu. V provozu jsou všechny vleky, sjezdovky jsou pravidelně zasněžovány. Vleky na Alpalouce, Slavoji a Hojsově Stráži nejedou. Zastaven byl i provoz lanovky na Churáňov. V okolí zadovského skiareálu je upraveno deset z 60 kilometrů běžeckých tras. Běžkaři si užijí také v okolí Modravy.

Slušné podmínky nabízejí rovněž areály v Krušných horách. Na sjezdovkách je přes půl metru sněhu, upravené jsou i běžecké tratě na Novém Městě. V provozu je pět ze šesti vleků. Lyžaři však musí počítat s omezením v areálu Telnice, kde se koná krajský přebor ve sjezdařských disciplínách. Po oba dny tak bude přerušen provoz na nejprudším slalomovém svahu.

V Jeseníkách je technický sníh, za uplynulý týden totiž žádný přírodní nenapadl. Mnohé tratě jsou zledovatělé, proto horská služba nabádá k opatrnosti. Sněhu je však dost a všechna střediska jsou v provozu.

Milovníci sjezdového lyžování mohou počítat s výborně připravenými sjezdovkami s technickým sněhem v Beskydech. Naopak běžkařské stopy jsou tam vydřené. V areálu Ski Bílá se koná akademické mistrovství republiky, a bude proto uzavřena závodní sjezdovka. Tři zbývající budou fungovat bez omezení. Sjezdaři si užijí také na Pustevnách. "Na sjezdovkách je 50 centimetrů technického sněhu, který je velice kvalitně upraven. V provozu bude v pátek a o víkendu šest vleků a lanovka. Čekací doby u vleků jsou minimální," řekl vedoucí tamního areálu Karel Šrubař.

Na Vysočině je stále otevřena větší část skiareálů na Ždársku a Jihlavsku, lyžuje se i na Křemešníku u Pelhřimova. Svahy pokrývá až 80 centimetrů technického sněhu.

V Karlovarském kraji jsou všechny areály otevřené a provozovatelé slibují dobře upravené sjezdovky. V největším středisku na Klínovci nebude sjízdná jen jáchymovská sjezdovka, která není uměle zasněžovaná.

Lyžovat lze i v dalších regionech, a to i tam, kde tak vysoké kopce nemají. Například ve Středočeském kraji bude o víkendu zavřený asi jen areál v Kvasejovicích, který je odkázáný na přírodní sníh. Ostatní střediska hlásí dobré podmínky. Také třeba na jihu Moravy se lyžuje bez front. Svahy jsou poloprázdné nebo opuštěné. V provozu jsou sjezdovky v Olešnici, v Radějově na Hodonínsku, Hodoníně u Kunštátu, v Blansku-Hořicích nebo v Němčičkách na Břeclavsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám