Hlavní obsah

Na horách leží až 140 cm sněhu, lavinové nebezpečí hrozí v Jeseníkách

Výborné lyžařské podmínky hlásí všechna lyžařská střediska. Díky příznivému počasí leží na sjezdovkách až 140 centimetrů sněhu. Jen v Jeseníkách hrozí lavinové nebezpečí druhého stupně mimo turistické trasy.

Článek

V Jeseníkách se zvýšila vlivem nové sněhové nadílky hrozba pádu lavin. Horská služba proto v pátek ráno vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Pád lavin v nejvyšších moravskoslezských horách hrozí jen mimo turistické trasy, návštěvníci hor by je neměli podle záchranářů opouštět.

"V posledních dnech v Jeseníkách napadlo 15 až 20 centimetrů sněhu. Předešlá sněhová pokrývka byla zmrzlá, nový sníh se s ní ještě nespojil. I kvůli tomu je možné, že při určitém zatížení by se sníh mohl uvolnit," řekl náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš.

Nadále však podle něj platí, že návštěvníci hor, kteří chodí po turisticky značených trasách, se v Jeseníkách nemusejí ničeho obávat, protože lavinové oblasti leží mimo ně.

Druhý stupeň lavinového nebezpečí se týká všech lavinových lokalit v Jeseníkách a v oblasti Králického Sněžníku. Jde o Velký a Malý Kotel, žleby vrcholu Kamzičník, Červené hory a žleb u pramene Moravy v oblasti Králického Sněžníku.

Předpověď počasí je pro lyžaře příznivá

Díky novému přírodnímu sněhu nabízejí středočeské areály dobré podmínky k lyžování a jejich provozovatelé čekají o nadcházejícím víkendu vyšší návštěvnost. Zhruba metrovou sněhovou pokrývkou se pyšní největší středočeský areál Ski Relax Monínec.

Stav sjezdovek v Jizerských horách a v Krkonoších vylepšil nový sníh a podle provozovatelů lyžařských středisek by měla rekreanty do hor přilákat i příznivá předpověď počasí. Připravené pro ně budou svahy a desítky kilometrů běžeckých tras. Střediska nyní hlásí až 140 centimetrů sněhu.

Lyžařské areály v Orlických horách nabízejí milovníkům zimních sportů před nadcházejícím víkendem výborné sněhové podmínky. V minulých dnech připadlo až 40 centimetrů sněhu, celkem na sjezdových tratích leží až 130 centimetrů sněhu. Upraveny jsou také trasy pro běžkaře v okolí lyžařských areálů,

V Karlovarském kraji jsou před nadcházejícím víkendem připraveny všechny skiareály na očekávaný nápor lyžařů, který provozovatelé očekávají vzhledem k příznivé předpovědi počasí. Krušné hory se v uplynulých dnech dočkaly dalšího sněhu a současně se ochladilo, takže jsou všechny sjezdovky ve výborném stavu. Kvalitní by měly být také běžecké stopy. Na Klínovci leží asi 90 centimetrů sněhu a tamní sjezdovky pokryla několikacentimetrová vrstva nového prašanu.

V železnorudských zimních areálech leží na svazích 40 až 100 centimetrů sněhu. V provozu jsou podle informací železnorudského infocentra areály Špičák, Nad Nádražím, Belveder, Samoty, Weissova louka, Slavoj, Pancíř, Alpalouka i Dlouhá louka v Hojsově Stráži.

Průběžně se rovněž upravují běžecké stopy na Šumavě. V terénu je 50 až 80 centimetrů sněhu. Podrobné informace o stavu a upravování stop najdou běžkaři na www.bilastopa.cz.

Lyžaři se mohou těšit, že o víkendu budou mít v Beskydech výborné podmínky na sportování. Během týdne napadl čerstvý sníh a sportovní areály lákají na ideální sněhové podmínky také na Pustevnách.

Rozjely se i vleky v nižších oblastech

Všechna lyžařská střediska v Pardubickém kraji jsou již v provozu. Po ochlazení a sněžení se rozjely i vleky v níže položených oblastech. V některých místech je na sjezdovkách až 80 centimetrů sněhu.

Uměle zasněžované sjezdovky na Vysočině nabízejí lyžařům velmi dobré podmínky. Nejvíc vleků je v provozu na Žďársku a na Jihlavsku. Kvůli nedostatečné sněhové vrstvě zatím stojí sjezdovka Svatá Anna u Chotěboře, spuštění vleku na Kadlečáku u Světlé nad Sázavou se připravuje na pátek. Běžecké tratě se v kraji zatím moc neupravují.

Na horách ve Zlínském kraji panují skvělé podmínky pro lyžování. Někde i desítky centimetrů čerstvého sněhu vylepšily v tomto týdnu podmínky na sjezdovkách a také v běžeckých stopách, některé jsou tak nyní sjízdné i v nižších polohách. Vlekaři doufají, že avizované slunečné počasí vyláká o víkendu do zimních středisek kraje hojný počet návštěvníků.

Na svazích Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku přibylo v posledních dnech 15 centimetrů sněhu. V provozu jsou sjezdovky Razula a Horal i snowpark.

Po nedávném ochlazení se jihomoravské sjezdovky postupně plní lyžaři. V provozu jsou opět svahy v Blansku-Hořicích i v nedalekém Hodoníně u Kunštátu, které musely kvůli oblevě zastavit provoz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám