Hlavní obsah

Tisíce lyžařů vyrazily o víkendu na sjezdovky, sněhu je dostatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu si užívalo dostatek sněhu na českých sjezdovkách tisíce lyžařů. Podle vlekařů začne ale pravá sezóna až po Štědrém dni, zatím lidé shání dárky a na lyžování jim nezbyl čas. Řada dalších ale dala naopak přednost horám, takže jen do špindlerovského areálu v Krkonoších o víkendu zavítalo asi 8000 lidí.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Krkonoše

Článek

Střediska postupně dosněžují svahy, aby byly před svátky ještě lépe připravené. V Harrachově a Rokytnici nad Jizerou v sobotu oficiálně zahajovali sezónu, lidé zde proto měli snížené vstupné. V Rokytnici vleky v sobotu jezdily jen za stokorunu na den. Podle Renaty Žalské zde proto byla vysoká návštěvnost, přijelo kolem 3000 lyžařů. Čekal je zábavní program, sjezdovky otevřel Krakonoš na lyžích. V neděli, kdy již jízdné bylo za plných 590 korun, byla návštěvnost asi poloviční.

Do lyžařských středisek na jihu Čech přilákalo ideální počasí zatím nejvíce návštěvníků v sezóně. Podle odhadů šlo o několik tisícovek lidí. I přes velký zájem nemuseli lyžaři čekat ve frontách na vleky, řekli provozovatelé některých jihočeských středisek. Ve Skiareálu Lipno na Českokrumlovsku bylo jenom za sobotu zhruba 3000 návštěvníků.

Vynikající lyžařské podmínky bez front hlásí také zimní střediska v Krušných horách v Ústeckém kraji. V provozu jsou téměř všechny vleky a na sjezdovky napadlo velké množství sněhu. Jiná je situace na běžeckých stopách, kde se podařilo upravit jen některé trasy. Běžkaři by podle provozovatelů středisek měli chodit jen tam, kde jsou stopy upravené.

Na Vysočině zatím lyžařské areály nemusí odolávat mimořádnému náporu návštěvníků. Do středisek sice dorazilo více lidí než v předchozím víkendu, ale provozovatelé očekávají větší zájem veřejnosti až po Vánocích. "Lidé jsou asi ještě pořád v supermarketech a nakupují vánoční dárky," uvedl odpoledne Karel Klapáč z Harusova kopce v Novém Městě na Moravě.

Podobně i ve středních Čechách řada lidí dala zřejmě přednost vánočním nákupům, takže návštěvnost proti minulým dnům mírně poklesla. I tak ale do tamních středisek dorazily tisíce lyžařů. "Podmínky jsou stále výborné, ovšem zaznamenali jsme asi dvacetiprocentní úbytek návštěvnosti proti minulému týdnu. Já to připisuji předvánočnímu shonu v hypermarketech," uvedl provozovatel sjezdovky na Šibeničním vrchu u Mnichovic Jan Zenkl.

Sněhová nadílka minulých dnů odstartovala mnohde sezónu i pro běžkaře. Například v Beskydech si ale musí dát pozor na závěje. "Po vydatném sněžení během začátku týdne, které doprovázel i silný vítr, ležely na hřebenech až dvoumetrové závěje. I naše rolba měla velké problémy jimi projet, když upravovala terén," řekl provozovatel areálu Ski Bílá Jaroslav Vrzgula.

Průměrnou návštěvnost zaznamenala v sobotu a neděli jesenická zimní střediska. Přestože řada lyžařů dala i tam přednost předvánočním nákupům, oslovení provozovatelé byli přesto s počtem lyžařů spokojeni. Sněhové podmínky jsou rovněž v tomto v regionu nadále ideální. "Sobota byla trošku horší, v neděli přijelo lyžařů více. Každoročně však počítáme s tím, že týden před Vánoci bývá jeden z nejslabších v sezóně. Pokud se tedy vůbec jede," přiblížil Reinfried Neubauer z Ramzové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám