Hlavní obsah

Sjezdovky mají dobré podmínky, lyžaře ale odradilo počasí a stav silnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu navštívily česká lyžařská střediska tisíce lidí, ale ne všichni provozovatelé byli s návštěvností spokojeni. Podle nich jsou sjezdovky v ideálním stavu, lyžaře ale pravděpodobně odradil silný vítr, husté sněžení nebo strach ze situace v dopravě. Někteří prý dali přednost předvánočnímu nakupování. Obdobné to bylo i s běžkaři.

Článek

Například na sjezdovkách ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku se však o víkendu vystřídalo na 5000 lidí. Naopak do Říček v Orlických horách na Rychnovsku přijela jen necelá tisícovka lyžařů. Důvodem bylo údajně neustálé sněžení a obavy lidí ze špatné sjízdnosti silnic.

Na Šumavě i v Krušných horách napadlo o víkendu několik desítek centimetrů sněhu. V Krušných horách lyžování ale znepříjemňoval silný vítr, kvůli kterému se tam neupravovaly běžecké stopy. Na Šumavě měli běžkaři o poznání lepší podmínky. Stopy jsou tam upravené, po sněžení jsou ale zafoukané čerstvým sněhem.

Zhruba tisícovka lyžařů pak každý víkendový den byla na železnorudském Špičáku. Podle majitele areálu jsou tam podmínky "fantastické", napadlo až 40 centimetrů sněhu. Kdyby lyžaře neodradily problémy na silnicích, byla by podle něj návštěvnost i větší.

Počasí nebylo ideální ani na jihu Čech, kde většinou sněžilo a foukal vítr. Vleky bez front a upravené sjezdovky si o víkendu přesto užilo na 3000 lidí. Upraveny jsou i tratě pro běžkaře.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Šanci lyžovat využilo ve Špindlerově Mlýně okolo pěti tisíc lidí.

Počasím se nenechali odradit ani lyžaři ve Středočeském kraji, kde v neděli pršelo a byla obleva. Na sjezdovkách na Monínci na Příbramsku se o víkendu vystřídalo kolem 2200 lidí a v Chotouni u Prahy i přes déšť lyžovalo asi 1400 návštěvníků.

V Jeseníkách se v sobotu a neděli lyžovalo například ve středisku Karlov, v Branné, na Červenohorském sedle, v Ramzové nebo v Koutech nad Desnou. Kvůli horšímu počasí ale byla návštěvnost slabší než před týdnem.

Podprůměrnou návštěvnost hlásí i lyžařské areály v Beskydech, kde po oba víkendové dny hustě sněžilo. Nedělní sníh byl navíc mokrý. Ještě horší byl údajně zájem běžkařů, protože stopy v průběhu týdne poškodila obleva.

Obdobná situace byla i v areálech ve Zlínském kraji. Podle tamních provozovatelů se tato situace ale opakuje každý rok na začátku zimní sezóny. Ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích se o víkendu lyžovalo jen na sjezdovce Horal, na které leží kolem 40 centimetrů sněhu. Nával ale nebyl ani na Pustevnách v Beskydech, kde se o víkendu rozjely vleky Lokomotiva a Pod Šumnou a provazový vlek pro děti.

Dobré sněhové podmínky mají lyžařské svahy na Vysočině, kam i přes nevlídné počasí přijely stovky lidí. Lyžovalo se na uměle zasněžovaných sjezdovkách a čekací doby u vleků byly minimální.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám